Wpis z mikrobloga

Jeśli naprawdę chcemy zadbać o środowisko, musimy wrócić do szklanych butelek. Niezależnie od tego, czy pijemy wodę, czy napoje – ze szkła smakują lepiej. Zyskujemy więc podwójnie: jesteśmy bardziej ekologiczni i cieszymy się lepszym smakiem.

Pierwszy krok powinny jednak wykonać firmy – rezygnując z plastikowych, szkodliwych opakowań. W każdym sklepie powinna być możliwość recyklingu butelek!

To realny krok w stronę ochrony środowiska.
pilencjusz - Jeśli naprawdę chcemy zadbać o środowisko, musimy wrócić do szklanych bu...

źródło: 516846815_122166198056495810_5793119706402476369_n

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ATAT-2:

"produkcja jednej butelki szklanej zużywa około sześciokrotnie więcej energii niż produkcja butelki PET."

Użycie butelki szklanej siódmy raz zniweluje tą
  • Odpowiedz
  • 0
@SzubiDubiDu: Też oto. Jakie byłoby tańsze rozwiązanie i bardziej ekologiczne? Większe butelki, łatwiej o transport, segregację itd. Oczywiście norma, gdzie butelka musi mieć ten sam kształt.
  • Odpowiedz
@Ciasteczkowe-tiramisu

najbardziej mnie bawi, ze nikt nie ma problemu z piwem w szklanych butelkach… ale woda i mleko?

Bywa mleko w szklanych butelkach, czasem kupię, ale jest droższe więc ludzie pewnie mniej je wybierają.
  • Odpowiedz
@ATAT-2

To nie jest moje przypuszczenie, ja nie zgaduje - takie są fakty. Recykling szkła jest droższy od plastiku, zużywa więcej zasobów, pod względem technologicznym nie jest aż tak prosty (czyli wymaga specjalistycznych przetwórni). Wszystko to powoduje, że szybciej i 'zdrowiej' dla środowiska jest przetwarzać lub spalać plastik.

Tak, to jest prawda znana od lat, a ta wiedza jest powszechna. Jak tak bardzo chcesz danych to znajdziesz je w
  • Odpowiedz
@Kryspin013: no sorry, ale zacznij od tego, że teza jest błędna i wskazało to kilka osób.

@ATAT-2: ale o czym ty piszesz? Butelki kiedyś z powodzeniem ponownie wykorzystywało do ponownego użycia. Dosłownie wystarczyło je tylko umyć i tak obecnie też się to robi w usnatdaryzowanych butelkach np na p--o. Problemem są jedynie nieustandaryzowane butelki i kulejący system. Więc zgadzam się, że ponowne przetapianie szkła jest wysoko zasobożerne ale
  • Odpowiedz
@Olsea: A restauracje to myślisz, że same sobie produkują? Ja kupowałem sobie małe butelki w Selgrosie. A 2l szklane butelki Coca-Coli z plastikowym korkiem kupowałem w lokalnym sklepie, tylko te już nie były zwrotne.

@ShortyLookMean: jak wyglądały szklane butelki coli 2L? Bo nigdy takiej nie widziałem
  • Odpowiedz
Użycie butelki szklanej siódmy raz zniweluje tą wadę.

@pilencjusz: Zakłądając, że uda się ją tyle razy użyć

Reszta ma sens. Jednak w artykule nie ma ani jednego słowa, jaki negatywny wpływ na środowisko ma taka butelka plastikowa pozostawiona w rowie, albo w rzece.

@pilencjusz: Na dobrą sprawę to właśnie szkło rozkłada się nawet 4 razy dłużej
  • Odpowiedz
@Kryspin013: wszystko co piszesz to prawda tylko nie na aktualne wymagania. KIEDYŚ to działało, LATA temu butelki szklane wystarczały, DAWNO TEMU się je myło i napełniało.

No właśnie Tylko teraz użycie i zapotrzebowanie na opakowania wzrosło o kilkaset tysięcy razy w porównaniu do tego co było 100 lat temu czy nawet kilka dekad.
Do tego zmieniła się dostępność produktów które wymagają (i chcą używać) innych opakowań przez co standaryzacja też
  • Odpowiedz
@pilencjusz: Sąsiad tak zarobił na dom. Oddając butelki do skupów. Jeździł żukiem czy fiatem po wsiach i melinach zbierając wszystkie butelki (bo niemal wszystko było zwrotne) po mleku, winach-sikaczach, szampanach, wódce, piwie nawet butelki po maggi ¯\(ツ)/¯ Przyszła nowoczesność, ekologia i mamy k---a nakrętki przypięte do butelek XDDDDDD

• Odpowiedz
. Automaty z napojami do samodzielnego nalewania. Skoro da sie zrobic z mlekiem

@apeee: w Poznaniu wszystkie zlikwidowano...a szkoda bo mleczko było zajebiste i niepasteryzowane
  • Odpowiedz
@pilencjusz: nie chce psuć zabawy, ale ostatnie badania wykazują, że w szklanych butelkach jest więcej mikroplastiku niż w plastikowych. Winna jest uszczelka pod kapslem
  • Odpowiedz
  • 1
@pilencjusz byłby to dobry pomysł, ale wyłącznie wtedy, jeśli Unia Europejska poda standardy butelek dla poszczególnych pojemności i wszyscy producenci będą stosować te same butelki. Jeśli będziemy mieli to szkło sortować, przetapiać, zamiast po prostu myć, to nic nam to nie da.
  • Odpowiedz