Wpis z mikrobloga

Jeśli naprawdę chcemy zadbać o środowisko, musimy wrócić do szklanych butelek. Niezależnie od tego, czy pijemy wodę, czy napoje – ze szkła smakują lepiej. Zyskujemy więc podwójnie: jesteśmy bardziej ekologiczni i cieszymy się lepszym smakiem.

Pierwszy krok powinny jednak wykonać firmy – rezygnując z plastikowych, szkodliwych opakowań. W każdym sklepie powinna być możliwość recyklingu butelek!

To realny krok w stronę ochrony środowiska.
pilencjusz - Jeśli naprawdę chcemy zadbać o środowisko, musimy wrócić do szklanych bu...

źródło: 516846815_122166198056495810_5793119706402476369_n

Pobierz
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pilencjusz: taka Coca Cola prędzej wyda 100 mln $ na propagandę - by obwinić konsumentów o zanieczyszczenia środowiska, niż 101 mln $ na przerzucenie się na szkło. Dopóki rządy tego nie wymuszą, korporacje będą dalej szkodzić.
  • Odpowiedz
zburze twoja narrację, ale ilość mikroplasriku w napojach w butelkach szklanych jest wyższy niż z butelek plastikowych.

@Adicts: rozwiniesz? Bo mnie zaciekawiło, jako że się nie spodziewałem
  • Odpowiedz
@pilencjusz: najbardziej mnie bawi, ze nikt nie ma problemu z piwem w szklanych butelkach… ale woda i mleko? Nieee absolutnie nie mozna ich tak sprzedawac :) a za wode w szkanej butelce zaplacisz miliony xD
  • Odpowiedz
Jeśli naprawdę chcemy zadbać o środowisko, musimy wrócić do szklanych butelek. Niezależnie od tego, czy pijemy wodę, czy napoje – ze szkła smakują lepiej. Zyskujemy więc podwójnie: jesteśmy bardziej ekologiczni i cieszymy się lepszym smakiem.

@pilencjusz: tymczasem tam gdzie nawet są zwrotne szklane butelki sklepy nie chcą ich przyjmować xd
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: @j557

Fajne porównanie. To jak to jest, że jednak z piwem się opłaca, a z napojami nie?

Nie jestem taki pewien, czy rzeczywiście szkło finalnie okazałoby się bardziej szkodliwe dla środowiska. Fajnie byłoby zobaczyć jakieś wyliczenia w tym temacie.
  • Odpowiedz
Pierwszy krok powinny jednak wykonać firmy – rezygnując z plastikowych, szkodliwych opakowań. W każdym sklepie powinna być możliwość recyklingu butelek!

@pilencjusz: Jak wykonać firmy? Firmy nic nie zrobią jak nie narzucisz im regulacji odgórnie.

Niezależnie od tego, czy pijemy wodę, czy napoje – ze szkła smakują lepiej. Zyskujemy więc podwójnie: jesteśmy bardziej ekologiczni i cieszymy się lepszym
  • Odpowiedz
@pilencjusz: rozmowa jak z płaskoziemcom....

To nie jest moje przypuszczenie, ja nie zgaduje - takie są fakty. Recykling szkła jest droższy od plastiku, zużywa więcej zasobów, pod względem technologicznym nie jest aż tak prosty (czyli wymaga specjalistycznych przetwórni). Wszystko to powoduje, że szybciej i 'zdrowiej' dla środowiska jest przetwarzać lub spalać plastik.

A czemu w piwie się stosuje? Ano temu że nie wchodzi w reakcje smakowe z produktem w których
  • Odpowiedz
@ATAT-2: @j557

Fajne porównanie. To jak to jest, że jednak z piwem się opłaca, a z napojami nie?

Nie jestem taki pewien, czy rzeczywiście szkło finalnie okazałoby się bardziej szkodliwe dla środowiska. Fajnie byłoby zobaczyć jakieś wyliczenia w
  • Odpowiedz
  • 0
@ATAT-2: Wydaje mi się, że Tobie się coś odkleiło..

Chcę wyliczenia, a nie Twoje przypuszczenia oraz zgadywanie! To, że tak napisałeś to nie znaczy, że tak jest. Źródła!

Liczby, fakty, badania! Mnie interesują.
  • Odpowiedz
@pilencjusz: Widać nigdy nie wynosiłeś szklanych butelek z lasu. A idź w pi*du. 10x wolę wynosić plastikowe niż te szklane gwno. A jak się rozbije, to nie dość że zwierzęta pokaleczy, to i ogień zaprószy. Plastk jest lżejszy, da się przerobić, wymaga mniej energii nawet niż ponowne mycie szklanych.
  • Odpowiedz
Coca Cola prędzej wyda 100 mln $ na propagandę - by obwinić konsumentów o zanieczyszczenia środowiska, niż 101 mln $ na przerzucenie się na szkł

@lhotse89: przecież Coca Cola ciągle produkuje napoje w szklanych zwrotnych butelkach. Tylko mało kto je kupuje, bo to droższe niż plastik czy puszki.
  • Odpowiedz