Wpis z mikrobloga

Mirki czy ja dobrze widzę, przyszło mi do dopłaty za ogrzewanie 4 318,05 zł ? (°°
Malutkie 3 pokojowe mieszkanko, mieszkam sam, od 8 do 16 w mieszkaniu nie ma żywej duszy.
Termostaty(sprawne) ustawione na 3 a w sypialni na 2, w mieszkaniu całą zimę 19 stopni, a przyszedł rachunek ponad 6k PLN.
Jak to wygląda u was w przypadku bloku ogrzewanego gazem?
Jutro idę do spółdzielni zapytać czy wszyscy zdrowi.
#nieruchomosci #ogrzewanie #mieszkanie
Undefended - Mirki czy ja dobrze widzę, przyszło mi do dopłaty za ogrzewanie 4 318,05...

źródło: rozliczenie

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Undefended
Mam mieszkanie 47m2 w bloku że wspólną kotłownią gazową (brak indywidualnych piecyków w mieszkaniach). Za ubiegły rok już po rozliczeniu rocznym wyszło mi jakieś 580 zł na miesiąc za 1 osobę. W tym już ogrzewanie, woda, fundusz remontowy, śmieci, opłaty administracyjne, itd. Tobie chcą tyle dowalić za samo ogrzewanie?
Zapytaj może ktoś jebnął się i postawił źle przecinek albo dodatkowe 0 w jakiejś zmiennej.
  • Odpowiedz
  • 1
@Undefended no ciekawe...

Mam rozumieć ze 140k to koszt ogrzewania per budynek no a potem wg metrów + twoj licznik czy tam podzielnik tylko to sie nie zgadza w ogóle albo ty tam mailem 30 stopni, albo ten budynek składa sie głównie z korytarzy.... wychodzi ze tam jest ok 50 mieszkan 50 m2 to gdyby kazdy mial zapalcic jak ty, to kwota znacząco przekracza całość rachunku.

Nie wiem....dziwne to wygalda, do wyjaśnienia
  • Odpowiedz
@del855: jak pisałem jeżeli mieszkanie stało rok puste i zakręcone kaloryfery - to mierniki naliczyły minimum, ale właściciel płacił część wspólną od metra - każda spółdzielnia ma różny stosunek odczyt liczników do średnia na metr. Energetyka ma wyje... co się dzieje w bloku oni chcą tyle co dostarczyli - spółdzielnia dzieli, taki pustostan nie zużywa ciepła ale ciepło przenika przez ściany czyli sąsziad ciebie ogrzewa dlatego jest ten przelicznik na
  • Odpowiedz
  • 0
@wincenty1: mieszkanie cały czas w użytku, nie stało nigdy puste.

w czynszu będzie miał 500 pln więcej

Według tego rozliczenia proponują podnieść mi czynsz o dokładnie 603,71 zł na miesiąc żeby było na ogrzewanie xD
  • Odpowiedz
  • 0
@wincenty1: Dopiero zobaczyłem w skrzynce że jest rozliczenie, także nie miałem okazji zapytać sąsiadów. Nie mam kwitku z zeszłego roku, bo mieszkanie kupiłem na przełomie maja/czerwca ubiegłego roku.
  • Odpowiedz
Za rok już mu to podzielą 6k/12 i w czynszu będzie miał 500 pln więcej.

rozumime co piszesz, natomiast skad kwota 6k za ogrzewanie 50m2?....

@wincenty1:
  • Odpowiedz
@Undefended: A masz podane za jakie ciepło jest oplata czy tylko ZŁ i wartość z mierników? I czy mierniki to chodzi o podzielniki ciepła czy macie ciepłomierze na pionach (zgaduje że podzielniki ale wole się upewnić)? Ogrzewanie miejskie czy jakaś kotłownia?
  • Odpowiedz
  • 0
@phts: Kotłownia gazowa. Są tylko podzielniki zamontowane na grzejnikach. Według mnie nie uwzględniono poprzedniego odczytu, ale mogę się mylić, jutro idę do spółdzielni i się do wiem co oni mi na wyliczali.
Tutaj są szczegółowe wyliczenia:
Undefended - @phts: Kotłownia gazowa. Są tylko podzielniki zamontowane na grzejnikach...

źródło: wyliczenia

Pobierz
  • Odpowiedz