Wpis z mikrobloga

Mirki czy ja dobrze widzę, przyszło mi do dopłaty za ogrzewanie 4 318,05 zł ? (°°
Malutkie 3 pokojowe mieszkanko, mieszkam sam, od 8 do 16 w mieszkaniu nie ma żywej duszy.
Termostaty(sprawne) ustawione na 3 a w sypialni na 2, w mieszkaniu całą zimę 19 stopni, a przyszedł rachunek ponad 6k PLN.
Jak to wygląda u was w przypadku bloku ogrzewanego gazem?
Jutro idę do spółdzielni zapytać czy wszyscy zdrowi.
#nieruchomosci #ogrzewanie #mieszkanie
Undefended - Mirki czy ja dobrze widzę, przyszło mi do dopłaty za ogrzewanie 4 318,05...

źródło: rozliczenie

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@broker: mam i zadowolony jestem z defro gamma 20kw. Miał bliźniacza konstrukcje ale juz nie pamietam jaka. Slima ma kolega i też bardzo poleca. Polecane i lubiane są także piece 5tej klasy na trzy źródła paliwa Kostrzewy, jednak ogólnie peleciali przystosowane tylko do peletu dają sobie dobrze radę.
  • Odpowiedz
@Undefended: Tych jednostek konkret nawaliłeś - 13% zużycia całego bloku, więc wyszła cena kosmos i do tego masz chłodne mieszkanie. Jak nie grzejesz to do jakiej wartości spada temperatura?

Jak to wygląda u was w przypadku bloku ogrzewanego gazem?

U mnie za chłodne, szczytowe, parterowe mieszkanie 63 m2 ogrzewane gazem+ciepła woda+kuchanka wyszło za gaz z opłatami niecałe 1000 zł - nie grzeję do stałej temperatury tylko włączam ogrzewanie jak jestem
  • Odpowiedz
  • 0
Jak nie grzejesz to do jakiej wartości spada temperatura?

@kibiklops: Moje mieszkanie jest szczytowe(ale w środku), temp. bez grzania spada maks do 15-16.

@Skowyrny_Johnny: Byłem w biurze spółdzielni, na razie nie za wiele mi pomogli, bo nie było babeczki która zajmuje się wyliczeniami ogrzewania. W poniedziałek mają jeszcze raz sprawdzić. Poprosiłem poprzednią właścicielkę żeby podesłała mi poprzednie rozliczenia żebym sobie przeanalizował.
  • Odpowiedz
@Undefended: Coś tu jest grubo nie tak. Twoje mieszkanie zajmuje 0,8% powierzchni budynku, gdy niby pobrało 11,4% ciepła, jakie rozprowadzono po budynku. To sugeruje, że grzałeś 14 razy mocniej niż przeciętnie w budynku.
  • Odpowiedz
  • 0
@Setral: Jak już wszedłem do biura, to już wiedzieli w jakie sprawie przyszedłem. Od razu mi powiedzieli że zanim wrzucili do skrzynki rozliczenie widzieli że wyszło mi dużo za ogrzewanie. Pierwsza ich linia obrony, że takie są wskazania podzielników i że wszystko jest ok. Ja mówię że termostaty sprawne i ustawione na max 3(w sypialni na 2). Nie zostawiam otwartych okien etc. że coś tu jest za dużo policzone. Na
  • Odpowiedz
  • 0
Termostaty(sprawne) ustawione na 3 a w sypialni na 2, w mieszkaniu całą zimę 19 stopni, a przyszedł rachunek ponad 6k PLN.

Sam sobie odpowiedziałeś, dlaczego masz wysoki rachunek. Jak przez cały rok masz odkręcone termostaty na 3 znaczy ze cały rok są cieple i cały rok powoli sobie nabijasz na tych ciepłomierzach. Sprawdź sobie na ciepłomierzach czy jak się to nazywa, który kaloryfer ci nabił największą wartość. Przy obecnych zimach 19' to
  • Odpowiedz
  • 1
@doszi: O chlopie ale pie@!#!$

O sezonie grzewczym slyszal ? Caly rok mam odkrecone grzejniki na 3, i uwaga nie sa cieple bo:

a) nie ma sezonu grzewczego, wiec nie grzeja wody.
b) w mieszkaniu jest powyzej 21 wiec termostat i tak
  • Odpowiedz
  • 0
@doszi: Wszystko co napisałeś to jakieś bzdury. Proponuje najpierw dowiedzieć się jak działa termostat. Tak jak kolega @4rtu wyżej napisał grzane jest tylko w sezonie i za ten okres jest naliczana opłata. Co więcej u mnie podzielniki były starego typu(liczyły tylko ciepło grzejnika i zliczały ciepła otoczenia).
  • Odpowiedz