Wpis z mikrobloga

Czy suplementować żelazo (Fe), jeśli uprawiamy kolarstwo?

Trenerzy zalecają suplementować żelazo przez kilka miesięcy, aby zwiększyć poziom hemoglobiny i wydolność organizmu.

Najnowsze badania każą uważać, bo:

Kiedy poziom żelaza jest wysoki - efekty długoterminowe:
1. Nadmiar odkłada się w narządach
2. Uszkadza komórki i tkanki (stres oksydacyjny)
3. Szybsze starzenie i krócej żyjemy bez chorób
4. Przyspiesza choroby Parkinsona, serca, wątroby...
5. Żyjemy krócej i szybciej dopadają nas choróbska
6. Uszkodzenia DNA => nowotwory

Kiedy poziom żelaza jest wysoki - efekty krótkoterminowe:
7. Osłabienie organizmu i brak energii (jak przy niedoborze)
8. Problemy z koncentracją
9. Zaburzenia hormonalne
10. Osłabienie odporności
11. Zaburzenia rytmu serca
12. Bóle mięśni i stawów

Najwięcej zależy od diety - jeśli spożywamy czerwone mięso i inne produkty bogate w żelazo, to jego poziom prawdopodobnie jest wysoki. Jeśli uprawiamy sport wytrzymałościowy, to zapotrzebowanie na żelazo rośnie.

Jeśli jest nadmiar żelaza, to ono kumuluje się w tkankach, powodując uszkodzenie narządów.

Czerwone mięso oprócz podnoszenia LDL podnosi także poziom żelaza - co według najnowszych odkryć przyczynia się do chorób.

Co do stresu oksydacyjnego, to wyczynowe uprawianie sportu niestety zwiększa powstawanie wolnych rodników.

Witamina C jest silnym antyoksydantem, a jednocześnie zwiększa wchłanianie żelaza.

Są suplementy zwane antyoksydantami, jeśli w ogóle coś dają, to nieznacznie mogą hamować postępy treningu.

Ale gorsza od intensywnego treningu jest chyba ekspozycja na UV, na co są narażeni m.in. rowerzyści i biegacze.

Zacząłem znowu suplementować żelazo (Olimp Chela Ferr Forte), aby podnieść wydolność, ale sam już nie wiem, czy warto.

Może suplementować mniejszą dawkę?

Wcześniej przyjmowałem multiwitaminę zawierającą Fe 100% RWS, ale w mniej wchłanianej formie (Multiwitaminer, a wcześniej inne suple, w tym Centrum, choć nie przez cały czas, a głównie w lecie, kiedy jeżdżę na rowerze).

Czy ktoś zna opracowania o suplementacji i zapotrzebowanie na żelazo przy uprawianiu kolarstwa?

Interesują mnie badania na temat długości życia, chorób u kolarzy (pro i amatorów) i wpływu suplementacji różnych składników.

Na ile groźne jest przyjmowanie nadmiaru żelaza przy uprawianiu sportu?

Czerwonego mięsa unikam, ale spożywam dużo kurczaka, ryb, czekolady.

Tak, wiem, wyślecie mnie na badania, ale po co się kłuć bez powodu?

Edit: gdyby nie ChatGPT, to bym się tym nie interesował, bo o żelazie zawsze pisano dobrze i że trudno przedawkować.

#suplementy #suplementacja #sport #zelazo #zdrowie #mirkokoksy #trening #treningwytrzymalosciowy #kolarstwo
SendMeAnAngel - Czy suplementować żelazo (Fe), jeśli uprawiamy kolarstwo?

Trenerzy z...

źródło: Zdjecie-2-produkty-bogate-w-zelazo-1

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: ubiór powinien zabezpieczyć przed uv, poza tym można (ja uważam że trzeba) pić marchewki (mają mało żelaza) i mieć zwiększoną odporność skóry,
żelazo najprawdopodobniej odpowiada za większość nowotworów obecnie
  • Odpowiedz