Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim ja znam co najmniej kilka par, które nie zamierza mieć dziecka dopóki nie będzie miała własnego kąta. Dom lub mieszkanie. Wynajem lub mieszkanie u teścow + bombelek odpada. Wiele też ma dylemat bo jednak 30 blisko a nie ma ani tego ani tego
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Sory, ale nie uwierzę że w dobie globalizacji u sąsiada pepika trawa bardziej zielona. Nie neguję tego, że to wpisują, bo sam jak byłem na tinderze przeglądałem profile z zagranicy, ale mogę się założyć że Czeszki tam samo jak Polki celują w topkę i tylko z takimi mężczyznami będą chciały założyć rodzinę.

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
uważny-mędrzec-49: @HaPe @filippo-maldini: Jak dla mnie to argumentacje z mieszkaniem podnoszą zwykli spekulanci lub wannabe-inwestorzy. Od zawsze w Polsce był trend na lokowanie kapitału w beton, więc teraz wszelkiej maści millensialsi się dorobili w IT albo gdzieś i chcą zbić cene żeby sami zainwestować a demografia to lotny temat więc dobrze się podpiąć dla własnego zysku.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ciężko o zmianach kulturowych mówić głośno - ciężko powiedzieć że twoja córka/syn nie lubi dzieci i nie chce przedłużyć twojej rodziny. Ciężko przenieść na nich/przyjąć na siebie odpowiedzialność, a łatwo powiedzieć, że powód jest niezależny od ciebie.
Np. kradnę dlatego, że rząd doprowadził do tego, że mieszkania są za drogie. A prawda jest taka, że kradnę, bo nie chcę mi się pracować.
  • Odpowiedz
@swiadomy_anakolut: z prawej wojna, z lewej ciapaci a w środku popis, drożyzna, śmieciówki a do tego bród i smród w kawalerkach 30m2
jak na moje to są średnie warunki na rozmnażanie, znaczy ciupciać można jak najbardziej ale wychowywać to już tak średnio
( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
uważny-mędrzec-49: @CloudSpanner: No to się wpisuje w teze posta. Rodzice zapuszczeni, bieda, dookoła szaro.. jesteś takim synem/córką odpalasz instagrama a tam lepsze życie, ładni ludzie, palmy, egzotyka, drinki, jachty. Latami wpatrzeni w taki obraz to będzie ich ciągnąć do takiego życia.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 10
wytworny-analityk-95: Gdyby system rozdawania mieszkań działał tak jak w prl to by ludzie robili dzieciaki, kiedyś żeby dostać prawie ze za darmo mieszkanie albo być w na początku listy musiałeś mieć dziecko albo mieć je w drodze, a dzisiaj nikt nie da ci mieszkania, ani nie zagwarantuje że je dostaniesz tanio na przystępnych warunkach, samo zdobycie mieszkania wymaga ogromnego wysiłku, wychowanie dzieciaka jest równoważne albo nawet bardziej wymagające od odpracowania mieszkania
  • Odpowiedz