mirko_anonim
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
42
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
maryjuszpitagoras
maryjuszpitagoras
@mirko_anonim ja znam co najmniej kilka par, które nie zamierza mieć dziecka dopóki nie będzie miała własnego kąta. Dom lub mieszkanie. Wynajem lub mieszkanie u teścow + bombelek odpada. Wiele też ma dylemat bo jednak 30 blisko a nie ma ani tego ani tego
76
swiadomy_anakolut
swiadomy_anakolut
Ile znacie ludzi, którzy chętnie by mieli dziecko ale za mało m2

@mirko_anonim: Zero. Z danych statystycznych wynika, że w czasie, gdy Polacy mieli mniej miejsca do mieszkania robili więcej dzieci.
40
h.....g
h.....g
@mirko_anonim: dokładnie, całe moje dzieciństwo i młoda dorosłość to była bieda. I teraz jak już zarabiam własne pieniądze i nawet udało mi się przeskoczyć z najniższej do średniej krajowej to znowu mam sobie wszystkiego odmawiać bo dziecko? P------e to
13
Dwudziestydrugi
@swiadomy_anakolut: z prawej wojna, z lewej ciapaci a w środku popis, drożyzna, śmieciówki a do tego bród i smród w kawalerkach 30m2
jak na moje to są średnie warunki na rozmnażanie, znaczy ciupciać można jak najbardziej ale wychowywać to już tak średnio
( ͡º ͜ʖ͡º)
11
filippo-maldini
@mirko_anonim: święta prawda. Ludzie wymyślają argumenty z mieszkaniem, a na wynajmie też można mieć dzieci. Po prostu szukają pretekstu żeby nie czuć się źle ze swoją decyzją
10
mirko_anonim
wytworny-analityk-95: Gdyby system rozdawania mieszkań działał tak jak w prl to by ludzie robili dzieciaki, kiedyś żeby dostać prawie ze za darmo mieszkanie albo być w na początku listy musiałeś mieć dziecko albo mieć je w drodze, a dzisiaj nikt nie da ci mieszkania, ani nie zagwarantuje że je dostaniesz tanio na przystępnych warunkach, samo zdobycie mieszkania wymaga ogromnego wysiłku, wychowanie dzieciaka jest równoważne albo nawet bardziej wymagające od odpracowania mieszkania
10
S.....r
S.....r
@mirko_anonim mi pasuje wymierający kraj
6
Average-CottonWorld-Enjoyer
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
6
uuu-uuu
uuu-uuu
@mirko_anonim: jakie zmiany kulturowe? Ludzie nie mają kasy bo wszędzie minimalna + . Na kebaby itp. oczywiście wystarcza, ale na dorosłe życie już nie, ani na mieszkanie. To ludzie przez biedę nie wchodzą nawet w związki, a co dopiero myśleć o dzieciach.
6
C.....u
@mirko_anonim: ja znam mase ludzi, ktorzy zrobili dziecko dopiero jak kupili wlasne mieszkanie/dostali mieszkanie/dom. Dopoki to sie nie wydarzylo to nie zachodzili w ciaze, nawet jesli mieli stabilna, dobra prace i ogolnie spoko warunki. Wszystkie pary jakie aktualnie znam (srodowisko korpo) i zdecydowaly sie na dziecko w ostatnich 5 latach to takie, ktorym udalo sie kupic dom/mieszkanie.
Ba, jeden kolega wprost mowil, ze on sobie musi znalezc laske na swoim
6
Zgrywajac_twardziela
@mirko_anonim: bait tak gówniany, że aż dodany z anonimowych bo wstyd z własnego konta xD
5
Slavcel
@mirko_anonim

Mnogość różnych atrakcji poza bawieniem dzieci, mnogość opcji na rozwój kariery, brak silnej potrzeby posiadania multum darmowej siły roboczej do pomocy przy gospodarstwie, łatwość podróżowania po świecie, mniejsza chęć osiedlania się gdziekolwiek na stałe, laicyzacja społeczeństwa, lepszy dostęp do antykoncepcji, mniejsza chęć zawierania stałych związków, mniejsza stabilność związków, większa świadomość o powadze rodzicielstwa, większa świadomość o potrzebie przestrzeni prywatnej dla dzieci i rodziców, większa średnia inteligencja, można tak wymieniać i
4
Pieszczoszek_Czyscioszek
Pieszczoszek_Czyscioszek
@mirko_anonim: Dziecko = zmniejszenie własnej konsumpcji. Współczesny człowiek w kraju rozwiniętym jest w stanie znieść wiele, ale nie zdzierży obniżenia poziomu konsumpcji. U Polaków efekt ten jest potęgowany wygłodniałym społeczeństwem mającym za sobą PRL oraz transformację i uprawianą od trzech dekad ewangelią egoizmu.
4
PfefferWerfer
Zresztą odpalcie #tinder i sprawdźcie czy to kobiety z instynktem macierzyńskim czy zwierzęcym.

@mirko_anonim: W Czechach co druga ma na tinderze wbite że chce mieć dzieci i to tam normalne.
3
Dwudziestydrugi
@mirko_anonim: dobry wpis, dlaczego z anonima? ( ͡º ͜ʖ͡º)
wziąwszy pod uwagę obecną sytuację gospodarczo/geopolityczną to w sumie się nie dziwię ludziom, że nie chcą się rozmnażać.
3
pamareum
@PfefferWerfer: Sory, ale nie uwierzę że w dobie globalizacji u sąsiada pepika trawa bardziej zielona. Nie neguję tego, że to wpisują, bo sam jak byłem na tinderze przeglądałem profile z zagranicy, ale mogę się założyć że Czeszki tam samo jak Polki celują w topkę i tylko z takimi mężczyznami będą chciały założyć rodzinę.

3
C.....u
@pamareum: znam Czecha, ktory ma wlasne mieszkanie, spoko prace, dobrze zarabia, dobrze wyglada, a i tak sobie nikogo nie moze znalezc na tinderze ;)
Prawda jest taka, ze dla wiekszosci ludzi tinder nie dziala. Rzadko Cie bedzie cos laczyc z losowa osoba. Trzeba szukac w realu.
3
HaPe
HaPe
: Jak dla mnie to argumentacje z mieszkaniem podnoszą zwykli spekulanci lub wannabe-inwestorzy.

@mirko_anonim: O mieszkaniach jako głównym winowajcy niskiej dzietności głównie mówią osoby z kręgów lewicowych lub narzekające na tych właśnie inwestorów mieszkaniowych.
3
A.....e
Zero. Z danych statystycznych wynika, że w czasie, gdy Polacy mieli mniej miejsca do mieszkania robili więcej dzieci.

@swiadomy_anakolut: z danych statystycznych wynika też, że najwięcej polaków się rodziło gdy nie było nic w sklepach i ograniczone były swobody obywatelskie, no ale jednak czasy się zmieniają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3
kayleigh1507
@swiadomy_anakolut: Pokrywa się to ze znacznie gorszym dostępem do bezpiecznej antykoncepcji, ale co tam.
2