Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Chciałbym kupić mieszkanie w mieście TOP5, aczkolwiek nie śpieszy mi się z zakupem, bo mam gdzie mieszkać za darmo. Mam 350k na koncie, chciałbym kupić jakieś 60-70 metrów, 3-4 pokoje, więc zakładam, że potrzebny będzie milion.

Rozważam dwie opcje:

1) Poczekać rok-dwa i dopiero kupić mając około 500k na koncie - wezmę wtedy mniejszy kredyt, zapłacę mniejsze odsetki, a tak jak wspomniałem, nie zależy mi na czasie bo nie płacę komuś na wynajem i nie tracę przez to pieniędzy.

2) Kupić teraz lub w najbliższym czasie i wziąć 600-650k kredytu - zapłacę większe odsetki, ale mogę się uchronić przed wzrostem cen.

To czego się boję - nie chciałbym skończyć w ten sposób, że poczekam chwile i mieszkanie, które teraz kosztuje milion, za dwa lata będzie kosztować półtorej miliona. Biorąc pod uwagę jak mieszkania skoczyły, może tak być. W 2019 roku kupiłem kawalerkę za 200k a teraz takie same chodzą po 500k i to w dodatku te tańsze.

Dziękuję za wszelkie wskazówki od specjalistów w temacie.

#nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nikt Ci nie powie jak będzie, mieszkania mogą zarówno pójść do góry, jak i w dół. W chwili obecnej jest bardzo dużo ofert, w związku z czym jest duży wybór oraz przede wszystkim można negocjować ceny. Według mnie, przez najbliższe dwa lata ceny będą na tym samym poziomie, bo mieszkania stoją. Raczej nie powinny pójść do góry, tym bardziej, że rząd się wycofał z obietnicy dopłat do mieszkań. Jest
  • Odpowiedz
@eehhh: no tak, ale z drugiej strony te osoby, które sprzedają też się muszą wyprowadzić, trwa to minimum miesiąc, w dodatku masz swoje oszczędności więc możesz zapłacić np. 30% od razu żeby zarezerwować... a w miesiąc spokojnie kredyt ogarniesz :) kwestia dogadania się. Myślę, że przy takich transakcjach nikt nie liczy na 100% zapłaty od razu, coś takiego trwa kilka tygodni.
  • Odpowiedz