@antekstr: moze bym Ci uwierzył jakbym nie miał kilku dowodów anegdotycznych w calym kraju. Nikt nie mowi ze studia nie sa ciężkie na pierwszym semestrze. Z reguly wszystkie są. Ale na lekarskim nie ma pogromu ze 50% studentów wywalają xD to sa jednostki na caly kierunek
@PfefferWerfer: ale co z trgo ze 3 najpopularniejszy? Co to zmienia? I co to za zwykla zakuwalnia? Czlowieku ty wiesz co się na prawie dzieje? Tam to dopiero się obijają. U mnie to tygodnie zakuwania nieprzespane noce brak zycia prywatnego. To jest elitarny zawod czy tego chcesz czy nie i tak moze i sobie podbijam tym ego ale nalezy mi sie za to ile wycierpialem do tej pory. Nie przegadam
@szmichal: xddd no to widac ze gowno wiesz, prosze poswiec swoj czas i sie doedukuj. Zobacz ile przyjmuja na 1 roku w lodzu, lublinie, Warszawie gdansku a ile idzie na drugi rok, tam setkami ludzie sa wywalani. I wcale nie na pierwszym semestrze, kazda uczelnia ma nieco inaczej, generalnie chodzi o przedmioty i kiedy sa wladowane. Ja mam teraz wladowane najwieksze koszmary, ale wiem ze dzieki temu pozniej bedzie juz
@szmichal: Nieprawda. U mnie drugi rok zmniejszył się o jakieś 30%. Część musiała zaczynać od nowa, część rezygnowała. W kolejnych latach już mniej ludzi spada, ale dalej, nie jest to wartość zerowa jak sugerujesz.
@peszek_leszek: tak, ale doktur przed nazwiskiem brzmi dumnie, ale taki optometrysta nie jest zły. Do tego jeszcze kontrakt z Luxottica i w sumie zatowarować się zamiast lewego dyplomu i hajs tez się będzie zgadzać.
@peszek_leszek: widzisz jakie oni głupoty piszą, nie wiedzą o czym mówią, a wiesz ile nas to kosztowalo ale to nic nowego ze wykopki nie wiedza o czym mowia
co stoi na przeszkodzie, abyś i ty poszedł na lekarski?
@Tajlosfit: Nie mam wolnych 6 lat, bo gdy był na to czas to akurat panowała narracja że lekarz zarabia mało i jest poszkodowany przez wszystkich. Strajk rezydentów i wojenka o "niech jadą". Teoretycznie mógłbym pójść na prywatne z moją maturą, ale to oznaczałoby przeprowadzkę na 6 lat do innego miasta a ja już mam kupione mieszkanie i hipotekę do spłacania. Po
@makamele: No to tak: Top 1% zarobków w Polsce to około 48 800 zł brutto (~33 000 netto) Mediana miesięcznego wynagrodzenia brutto dla zawodu lekarza w Polsce wynosi 10 920 zł brutto, co oznacza, że połowa lekarzy zarabia mniej, a połowa więcej. 25 % najgorzej zarabiających lekarzy zarabia poniżej 8 320 zł brutto (~6000 zł netto)
@PfefferWerfer: a myslisz ze ja mam wolnych 6 lat? Nie ma nic za darmo, cos trzeba poświęcić. To jest elitarny kierunek i porownanie do daci jest absurdalne i nie adekwatne. To nie chodzi o popularność ilosci studentow, a sam poziom studiow który jest wyszybowany w górę. Nie wiesz o czym mwoisz bo nie studiowałeś. Chcoabym zeby bylo tak lekko jak mowisz.
ile masz lat, i na ile kredyt? Wiesz że tam nawet 40 latkowie studiuja? Wszystko przed Tobą
@Tajlosfit: 30 lat, kredyt na 640k i okres 30 lat, aktualnie zarabiam około 25-30k/mc netto, przeskok z aktualnej roboty na lekarza motywowany byłby głównie stabilnością zawodową, szacunkiem społecznym i ochroną kartelu związku zawodowego.
IQ mam z górnego 1-2% społeczeństwa więc spokojnie sobie poradzę, ale pozostaje jedynie kwestia kosztów alternatywnych i utraconych dochodów. Wszystko
@antekstr: Od kilku miesięcy jest na wykopie pełzająca nagonka na lekarzy i myślę że to jest pokłosie ragebaitów które grupa trolli wrzuca na facebookowe grupy IT o tym jak to rzekomo lekarze mają dobrze i śmieją się z programistów oraz również katastroficznych i clickbaitowych wiadomości o niby nadchodzącym Armageddonie w IT. Niektórzy się na to łapią i później muszą wylać jad. Niedawno, może z miesiąc temu czytałem wpis na wykopie
@Victus_est_in_vita Nagonka na lekarzy była zawsze... Na studentów lekarskiego również. Wielokrotnie słyszałam od współlokatorów, że u mnie to nie ma tyle nauki, co u nich na inżynierii środowiska czy informatyce, ogólnie można było wyczuć dużą pogardę.
@makamele: szkoda, że na wykopie jak w lesie i nie ma Groka i trzeba ręcznie przeklejać te wysrywy:
„Średni inżynier będzie miał problem ze znalezieniem pracy” – to mit. W Polsce nadal brakuje technicznych specjalistów, zwłaszcza w branżach takich jak IT, automatyka czy energetyka. Nawet przeciętny inżynier znajdzie pracę – może nie top-płatną, ale stabilną. Problemy mogą mieć jedynie osoby bez praktyki lub z bardzo wąską specjalizacją. “Beznadziejny lekarz z
@antekstr: oh straszne w hui, że się trzeba pouczyć na pamięć kilku książek. Są o wiele gorsze i trudniejsze kierunki niż kucie na pamięć. Nadrobisz potem okradaniem społeczeństwa ( ͡°͜ʖ͡°)
Beznadziejny lekarz z latwoscia wejdzie w top1% zarobkow w polsce
To sa te detale
#lekarski
@Tajlosfit: Nie mam wolnych 6 lat, bo gdy był na to czas to akurat panowała narracja że lekarz zarabia mało i jest poszkodowany przez wszystkich. Strajk rezydentów i wojenka o "niech jadą". Teoretycznie mógłbym pójść na prywatne z moją maturą, ale to oznaczałoby przeprowadzkę na 6 lat do innego miasta a ja już mam kupione mieszkanie i hipotekę do spłacania. Po
No to tak:
Top 1% zarobków w Polsce to około 48 800 zł brutto (~33 000 netto)
Mediana miesięcznego wynagrodzenia brutto dla zawodu lekarza w Polsce wynosi 10 920 zł brutto, co oznacza, że połowa lekarzy zarabia mniej, a połowa więcej.
25 % najgorzej zarabiających lekarzy zarabia poniżej 8 320 zł brutto (~6000 zł netto)
@Tajlosfit: 30 lat, kredyt na 640k i okres 30 lat, aktualnie zarabiam około 25-30k/mc netto, przeskok z aktualnej roboty na lekarza motywowany byłby głównie stabilnością zawodową, szacunkiem społecznym i ochroną kartelu związku zawodowego.
IQ mam z górnego 1-2% społeczeństwa więc spokojnie sobie poradzę, ale pozostaje jedynie kwestia kosztów alternatywnych i utraconych dochodów. Wszystko
„Średni inżynier będzie miał problem ze znalezieniem pracy” – to mit. W Polsce nadal brakuje technicznych specjalistów, zwłaszcza w branżach takich jak IT, automatyka czy energetyka. Nawet przeciętny inżynier znajdzie pracę – może nie top-płatną, ale stabilną. Problemy mogą mieć jedynie osoby bez praktyki lub z bardzo wąską specjalizacją.
“Beznadziejny lekarz z