Wpis z mikrobloga

Jak to możliwe że nowe auta nie mają swiatel z tyłu w takim deszczu ( _)

Od razu powinni dawać 15 pkt i 3000 zł kary za takie cos.

#samochody
jmuhha - Jak to możliwe że nowe auta nie mają swiatel z tyłu w takim deszczu ( ಠ_ಠ)

...

źródło: 1000017531

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha nowe auta mają opcję automatyczne światła, i czasami jak jest tak jasno, mimo że słaba widoczność, to czujnik zmierzchu nie ogarnia żeby włączyć światła.

Wszystko ma homologację, więc niema zbytnio jak za to dać mandatu, chyba że zamiast automatu miał wyłączone całkowicie.
  • Odpowiedz
@jmuhha nie w kazdym aucie automatyczne wycieraczki wlaczaja swiatla. Napewno ma to ford, w vanach toyoty tez to jest. Ale np taka Rav4 czy corolla nie wlacza swiatel mijania :)
  • Odpowiedz
Wszystko ma homologację

@sayanek: to akurat nie podlega homologacji, można sobie zrobić automat co przełącza światła tylko we wtorek i tez przejdzie,

z reszta w instrukcji mają wpisane że kierowca musi kontrolować i włączać samodzielnie światła jeżeli warunki są takie aby były włączone,

Mandat jak najbardziej się należy
  • Odpowiedz
nowe auta mają opcję automatyczne światła

@sayanek: w nowych autach po someip hulają serwisy pobierające dane z kamery, które oceniają stan pogody czy widoczność na kamerze. Teraz pytanie, w jaki sposób ten broadcast interpretują moduły bezpieczeństwa odpowiedzialne za światła. Ergo, oprogramowanie oprogramowaniu nierówne.
  • Odpowiedz
@sayanek: Ale to nie automat dostaje mandat tylko kierowca. Jest ograniczona widoczność to włączasz światła. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego światła do jazdy dziennej są tylko z przodu. Jakiś minimalny led z tyłu by nie zaszkodził a w takich sytuacjach mógłby pomóc ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@jmuhha: U mnie w oplu astrze z 2019 jest to rozwiązane w taki sposób, że przy takiej pogodzie jak masz wycieraczki ustawione na auto to 5 machnięć wycieraczki włączy Ci też światła mijania. W taka pogodę na bank wycieraczki by się załączyły.
  • Odpowiedz
To w prawie 20 letniej serii 3 automatycznie mi tylne swiatla swieca zawsze, jak mam swiatla na pozycji DRL to po odpaleniu, jak zostawione na mijania to od razu po otworzeniu auta kluczykiem xD
  • Odpowiedz
@jmuhha: u mnie jak pada to też się włącza, ale nie mam nawet kontrolki świateł mijania i nie wiem, czy automat to zrobił jak przełącznik jest na Auto. To samo z długimi, ale one akurat widać jak świecą w nocy.
  • Odpowiedz
@jmuhha: Właściwe pytanie brzmi, dlaczego przepisy stanowią, że światła do jazdy dziennej mają świecić tylko z przodu? Nikomu by to nie przeszkadzało jak by świeciły też z tyłu, a automatycznie by to wyeliminowało takie sytuacje jak na zdjęciu.
  • Odpowiedz