Aktywne Wpisy

nie_umiem_inwestowac +580
źródło: 1000005415
Pobierz
sesa_sebix +20
Ktoś mi strzelił w okno z wiatrówki ( ͡° ʖ̯ ͡°) byłem w kamienicy naprzeciwko i niby nie ma nikogo takiego kto by mógł to zrobić. Odwiedziłem prawie wszystkie mieszkania i nikt nic nie nawet czy ktoś wgl ma wiatrówkę, większość ludzi wydała się normalna. Da się wymienić samą szybe w takim oknie czy trzeba całe nowe okno?
#patologiazmiasta
#patologiazmiasta
źródło: IMG_7049
Pobierz

Czemu inne? A czemu nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
(więcej poniżej)
Kryteria:
- stabilne distro
- bez jakichś kontrowersji ani problemów z prywatnością
- aby działał na nim steam i najnowsze stery nvidii
- wygląd - w sumie co się nawinie, byle można było pasek z apkami mieć z boku ekranu i nie wyglądało to wtedy jak gunwo
- najlepiej aby było rozwijane przez organizację/społeczność, która nie została przejęta przez tzw. "woke"
Canonical trochę już za bardzo kombinuje forsowaniem snap do instalacji oprogramowania, podczas gdy wciąż jest aptitude i nigdy nie wiadomo, przez które cokolwiek instalować. Poza tym, niektóre aplikacje dostępne przez snap, nie działają po instalacji ze względu na snapowy sandbox. Taki rozkrok ani nie jest spójny ani pomocny. Na dodatek co raz częściej po zainstalowaniu czegokolwiek chce restartu, zaczynam mieć flashbacki z windowsa ;)
#kiciochpyta #pcmasterrace #linuxmasterrace #linuxgaming #jakiedistro
Wygodny konfig(YaST2), pakietów nie brakuje.
@szpongiel Endeavour bazuje na Archu i jest mocno wykastrowany z praktycznie.. no wszystkiego, preinstalowany jest tylko Firefox, pakiet Mesa i to chyba tyle.
https://www.youtube.com/watch?v=JCjeG3MRg1A
@OlFunkyBastard: ale po co się pozbywać systemd? Przecież to ci będzie tylko niepotrzebne problemy tworzyć.
@szpongiel: Nie ma znaczenia, korzystasz co jest dla ciebie wygodniejsze, a jak nie masz doświadczenia to skaczesz po distrach aż znajdziesz co ci najbardziej pasuje. Z popularniejszych sprawdź sobie np jakieś distro arch based, fedorę i opensuse.
A jeśli chodzi o woke - to chyba nie ma dużego projektu, w którym nie ma tej "społeczności", a jeśli są projekty które tego unikają to za to tam jest pełno zj**ów z MAGA, szurów antyszczepionkowych, putinofili itd, równie kontrowersyjne społeczności co woke. Ze skrajności w skrajność.
Lepiej wybrać co jest rozwijane przez korpo lub dużą społeczność, osobiście z nastawieniem na to drugie. Przynajmniej nagle taka
@Kryspin013: ale różnych distro jest bardzo dużo, i szkoda czasu aby tak skakać kiedy w ramach wstępnej preselekcji można zapytać. Stąd właśnie pytam i dlatego to ma znaczenie.
I tak ostatecznie wybiorę to co będzie mi odpowiadało, ale chociaż będę mógł zacząć od jakiejś short-listy, a
@Evilus: właśnie wolałbym wesprzeć społeczność/projekt, który nie jest skażony przejęciem ideologicznym tylko nadal zajmuje się po prostu wolnym oprogramowaniem. Ale masz rację, że już niemal nic takiego nie zostało albo jest bardzo niszowe i wtedy jest ryzyko problemów związanych z niszowością, ech...
@szpongiel: tak, ale bazowych distro jest bardzo mało. Np nie specjalnie znaczenia którego z pierdyliardów forków ubuntu przetestujesz. To co istotne to sprawdzasz bazę a na to która baza ci bardziej odpowiada już nikt ci nie odpowie bo skąd ktokolwiek
Taka dyskusja jak tu pomaga mi się zorientować gdzie i za czym w ogóle patrzeć, co porównywać.
Cudze spostrzeżenia też są pomocne - jak ktoś lubi to samo co ja, czy jak lubi coś czego ja nie lubię.
Znajomość samych nazw i rozróżnienia głównych distro od forków też