Wpis z mikrobloga

Mirasy, od wielu lat mój główny system to Ubuntu #linux ale ciekaw jakie inne distro polecacie?

Czemu inne? A czemu nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
(więcej poniżej)

Kryteria:
- stabilne distro
- bez jakichś kontrowersji ani problemów z prywatnością
- aby działał na nim steam i najnowsze stery nvidii
- wygląd - w sumie co się nawinie, byle można było pasek z apkami mieć z boku ekranu i nie wyglądało to wtedy jak gunwo
- najlepiej aby było rozwijane przez organizację/społeczność, która nie została przejęta przez tzw. "woke"

Canonical trochę już za bardzo kombinuje forsowaniem snap do instalacji oprogramowania, podczas gdy wciąż jest aptitude i nigdy nie wiadomo, przez które cokolwiek instalować. Poza tym, niektóre aplikacje dostępne przez snap, nie działają po instalacji ze względu na snapowy sandbox. Taki rozkrok ani nie jest spójny ani pomocny. Na dodatek co raz częściej po zainstalowaniu czegokolwiek chce restartu, zaczynam mieć flashbacki z windowsa ;)

#kiciochpyta #pcmasterrace #linuxmasterrace #linuxgaming #jakiedistro
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@szpongiel Fedora, bardzo dobry balans pomiędzy najnowszymi pakietami a stabilnością.
Wygląd to raczej kwestia GUI jakie wybierzesz - osobiście nie widzę sensu używać czegoś innego niż KDE na zwykłym desktopie. Pasek z apkami na KDE wrzucisz sobie gdzie chcesz.

Z rzeczy do robienia w terminalu na Fedorze to chyba tylko trzeba stery do nvidii w ten sposób zainstalować.

Osobiście sam się już przesiadłem na Endeavour, ale Fedora jak najbardziej spoko.
  • Odpowiedz
@khrop: Też oddaje swój głos na Fedorę. Po kilkunastu różnych dystrybucjach osiadłem od ponad 2 lat na tym distro. Przed fedorą Endeavour.

Fedora z KDE to stabilne, nowoczesne i bezproblemowe distro.
  • Odpowiedz
@szpongiel: jak grasz i masz kilka lat doświadczenia z linuxem, a nie chcesz się p-------ć z instalacją archa, to zainstaluj EndeavourOS
EDIT: przetestuj se do gier kernele liquorix i zen
  • Odpowiedz
  • 0
@Liryczne_MMA: w sumie czułbym się pewno jak w domu, zważywszy że Ubuntu które znam najlepiej bazuje na Debianie.

Masz może porównanie do jakichkolwiek innych distro i czemu nie one tylko właśnie Debian?
  • Odpowiedz
  • 0
@khrop: miałem o tym wspomnieć i mi w końcu umknęło. Mianowicie, terminal mi nie straszny ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ok, Fedora dochodzi na listę to rozkminy.

Czym się różni Endeavour od Fedory?
  • Odpowiedz
  • 1
@dzyndzla:

jak grasz i masz kilka lat doświadczenia z linuxem, a nie chcesz się p-------ć z instalacją archa, to zainstaluj EndeavourOS

Tak, to trafia w mój profil ;)

Endeavour trafia na shortlistę. Dzięki
  • Odpowiedz
@szpongiel: Fedora świeże pakiety ale stabilne, aktualizacja z wersji na wersje bezproblemowa. Przetestowane pakiety wlatują do stable i to działa. Do Endeavour zraziłem się gdy kilka razy po aktualizacjach mi nie wstał OS albo się coś mocno krzaczyło.
  • Odpowiedz
@szpongiel: Opensuse jak nikt nie polecał. Poza tym lepsze to co rozwija społeczność, jeśli masz odrobinę chęci do zabawy to alpine linux,.
  • Odpowiedz