Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy jak się nie ma dużego kapitał jest w ogóle jakiś sens się bawić w #gielda?

Jak macie kilka milionów to pewnie wrzucenie tego na etf albo jakieś spółki które robią 5-10% w rok to spoko opcja
Ale będąc biedakiem poza jakimiś penny stockami z potencjałem na 5x-10x to ta zabawa nie ma sensu?

Poświęcenie czasu na jakiś research itp żeby później zarobić kilka k PLN i to jeszcze jak faktycznie wszystko się uda to się chyba nie spina. xd

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak macie kilka milionów to pewnie wrzucenie tego na etf albo jakieś spółki które robią 5-10% w rok to spoko opcja

Ale będąc biedakiem poza jakimiś penny stockami z potencjałem na 5x-10x to ta zabawa nie ma sensu?

@mirko_anonim: A co, z mniejszego wkładu nie można zarabiać po 5-10% w rok? Kto ci powiedział, ze jak masz mało, to musisz bardziej ryzykować i liczyć na kilkukrotne pomnażanie kapitału w krótkim
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak będziesz regularnie wpłacał nawet drobne kwoty to po 20-30 latach zbierzesz ładną sumę. A dodatkowo na ike odroczysz podatek, albo w ogóle go nie zapłacisz jak wytrzymasz do 60 rż.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak masz racje, jesli nie masz majątku to granie za drobne nie ma w ogole sensu i lepiej zdobyc kwalifikacje na lepsza prace lub zacząć drugą, pisze szczerze bo to prosta matematyka liczenia potencjalnego zwrotu, pozdrawiam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: regularne oszczędzanie małych kwot pozwala zbudować inteligencję finansową i doświadczenie w obrocie kapitałem. Obecnie etfy i kupowanie cząstkowych udziałów(np. w XTB) daje swobodę inwestowania dosłownie od kilkudziesięciu złotych. Taka aktywność to nie tylko zysk z inwestycji, co przy niskim kapitale faktycznie niewiele realnie daje. To przede wszystkim lepsze zrozumienie, że żeby mieć więcej oszczędności, to trzeba mniej wydawać, ale też więcej zarabiać.

Inwestuję i oszczędzam kilka lat. Zebrałem w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zaloz optimistyczne 10% zusku i policz ile Ci to przyniesie zysku biorac pod uwage kase ktora mozesz wrzucic teraz i powiedzmy przez najblizsze 5 lat. Odejmij od tego 5% ktore mozesz miec na obligacjach przy zerowym nakladzie czasu.

Jak suma ktora Ci wyjdzie bedzie dla Ciebie zadowalajaca to probuj inwestycji jak nie to przeznacz czas na rozwoj zeby zarabiac wiecej i wtedy za rok powtorz cwiczenie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak masz mały kapitał to możesz inwestować nim na emeryturę. Magia procentu składanego. Policz sobie ile będziesz miał inwestując np. 600 pln miesięcznie i robiąc 10% rocznie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zaczynałem się bawić z inwestowaniem jak odłożyłem pierwsze kilkanaście tyś na studiach, w skrócie warto. Uczysz się jak to robić, a procent składany działa niezależnie od kwoty.
  • Odpowiedz
Poświęcenie czasu na jakiś research

@mirko_anonim: I to jest najwieksza głupota. Lepiej wrzucić kasę na ETF na szeroki rynek o niskich kosztach, a resztę czasu poświecić na coś pożytecznego.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim ważne aby minimalne wartości transakcji przekraczały minimalny próg prowizji. A reszta jest względna. Zysk 10% będzie zyskiem 10% ryzyko utraty i zysku jest takie samo, niezależnie od rzędu kwot. Różnica będzie w twoim odbiorze
  • Odpowiedz