Wpis z mikrobloga

Guild Wars jest dość zapomniane co mnie dziwi, ta gra była przełomowa jak The Sims czy GTA III w świecie MMO, ilość innowacji jakie w niej były jest niezliczona, chyba pierwsza jako MMO lvle traktowała jako małą przystań, praktycznie intro które przechodziło się w 2 dni.

Jako pierwsza miała "achievementy" w formie tytułów,

Zajebiste eventy gdzie chiński nowy rok był moim ulubionym,

Każda profesja miała ponad 100 skilli, gdzie wybierało się 9 i można było wybrać drugą profesję i mieszać różne kombinacje,

Można było dodać 7 innych "bohaterów" którymi też dało się sterować jak w jakiejś strategii, normalnie również im wybierałeś buildy i ekwipunek,

Było z 10 systemów pvp, jeden z lepszych to walka bohaterów czy walka frakcji, w jednym trybie pamiętam, że dało się wygrać zajebiście drogie itemy.

Takiej drugiej gry już nie będzie bo dla przeciętnego gracza jest zbyt skomplikowana, a szkoda bo nie ma takiego drugiego MMO które by mi tak siadło.

#mmo #mmorpg #guildwars #guildwars2 #gry #retrogaming
UczesanyPedryl - Guild Wars jest dość zapomniane co mnie dziwi, ta gra była przełomow...

źródło: 1000028036

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UczesanyPedryl Ale tylko jedynka. Druga część zupełnienie zawiodła, można było być kimkolwiek, a nie tworzyć typowo healera.
W jedynce miałem ekstra zbudowanego na pvp. Gdy kupiłem drugą część, zrobiłem może 15 godzin i mi się znudziło.
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl:
Jedyneczka TOP i szkoda, że pod pewnymi względami (głównie pvp) druga część okazała się gorsza.

Za to w dwójeczce myślę, że na uwagę zasługuje
-system walki - koniec z staniem w miejscu jak kołek, bieganie nie przerywa castingu
-megaserver w pve - brak pustych światów jak w
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl Z tym skomplikowaniem też bym nie przesadzał, pvp tak, wymagał odrobiny skilla na początek, pve za to był ciekawy, bo moby używały tych samych skilli co gracze, więc nie było tak że mobki miały jeden-dwa ataki i tyle, dungi imo były bardzo dobrze zrobione jak na silnik i tamte czasy, i system który wiele osób mógł zniechęcać, czyli mmo był tak naprawdę tylko w lokacjach głównych, mapki mobowe były zamknięte,
  • Odpowiedz
@vateras131: Chodzi o to, że nie musisz pobierać całej gry? bo w jedynce też możesz część gry pobrać a potem grać tylko musisz czekać potem by się pliki z danej mapy na której jesteś pobrały.

meta eventy plus puzzle były spoko, dwójka miała swoje zalety, Super Adventure Box na przykład to był majstersztyk.

@Rythlock W sumie na fali popularności PoE gdzie PoE z drzewkami jest bardziej skomplikowane to może
  • Odpowiedz
Chodzi o to, że nie musisz pobierać całej gry?

@UczesanyPedryl:
To też. Chodziło mi to, że jak wchodzi np. nowy dodatek to nie ma żadnego downtime na serwerach. Po prostu pojawia się komunikat, że nowy patch wszedł i gra uruchomi się ponownie za XX minut. Możesz na spokojnie skończyć robić jakąś instancję, albo od razu zrestartować, pobrać patcha i grać na nowej wersji. Nie ma przerwy technicznej na X godzin
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl w L2 było podobnie z tym że imho była bardziej przystępna i miała lepsze wykonanie pod względem grafiki, ui, subclass, mechanik związanych z pvp jak siege i olimpiady. No ale to był grinder więc nie każdemu podejdzie
  • Odpowiedz