Aktywne Wpisy

32cm +681
źródło: FB_IMG_1778474329940
Pobierz
Hej! Mam obecnie iPhone 14 pro. No i w sumie oprócz tego, ze zjechałem juz baterie (80%), to telefon działa idealnie. Jest szybki, ma fajny ekran, robi świetne zdjęcia. Do tego używam go czasem jako kamerki internetowej podczas calli - jakość jest po prostu rewelacyjna. Zastanawiam się czy jest sens wymiany tego modelu na nowy, ale nie widzę po prostu żadnych argumentów. Wymienię baterie za około 300zl i będzie idealnie. Co myślicie?

Spotkałem dzisiaj w hali garażowej sąsiada, który jest członkiem rady wspólnoty mieszkaniowej obejmującej mój blok oraz sąsiedni budynek. W trakcie rozmowy dowiedziałem się, że na najbliższym zebraniu wspólnoty planowanym na lipiec, ma zostać przedstawiony projekt uchwały wprowadzającej zakaz parkowania samochodów elektrycznych w hali garażowej.
Termin spotkania wydaje się dość „przypadkowo” dobrany, bo przypada na okres wakacyjny, kiedy wiele zainteresowanych osób (w tym ja) wyjeżdża i może nie mieć możliwości wyrażenia swojego sprzeciwu.
Pojawia się jednak podstawowe pytanie: czy taka uchwała wspólnoty mieszkaniowej w ogóle ma moc prawną?
Kiedy 4 lata temu kupowałem mieszkanie wraz z miejscem postojowym w hali garażowej, nie istniał żaden zakaz dotyczący pojazdów elektrycznych. Co więcej, dwa lata temu wspólnota wyraziła zgodę na montaż gniazd do ładowania samochodów elektrycznych, więc nikt wtedy nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń.
#pytanie #polska #prawo #nieruchomosci #motoryzacja
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Zawsze mozesz zaskarżyć uchwałę (przeglosowaną) do sądu.
@mirko_anonim widać że jakaś ogarnięta wspólnota. Mozecie
jeżeli te tumany z administracji zakazują aut elektrycznych, to niech zakaża też hybryd to ich ludzie odwołają w tydzień ze stanowiska, odechce się wprowadzania debilnych zakazów
nie ma hybryd z silnikiem diesla
Ilość uwalnianiej energii się znacznie różni. Orientacyjnie
Prius około 8MJ, plug in 50-60MJ elektryk 300MJ
Gdyby to zmienic na to ile tą energia zagotujemy butelek wody 1.5L
To w przypadku zwykłej hybrydy
14 butelek wody. Plug in 110 butelek wody, pełny elektryk 700 butelek wody
@gaga-jaga: wiem, że mogą to bez nas przrglosować. Pytam o zgodność z prawem samej uchwały.
@kossok: ale jakby spalił się benzyniak (i wszystkie inne obok, które by się zajęły ogniem) , to nie byłoby ryzyka zawalenia się bloku?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·
Patrząc na udział w rynku, to auta spalinowe palą się częściej (a im starsze, tym jeszcze częściej), więc równie
@Atomic_Cookie: Jak wspólnota "odholuje" na własny koszt to będzie prokurator i zarzuty
takim zakazem bez podstaw przepisów ppoż można sobie dupsko wytrzeć
@r5678 niezależnie od pojemności baterii w hybrydzie, czy jest to 2 kWh czy pełny wielki elektryk 120 kWh, pali się spektakularnie tak samo, tylko krócej bo jest tego mniej. Hulajnoga może narobić te same szkody i tak samo spektakularnie spalić cały garaż. I jak obok baku paliwa pali się bateria to jednak to paliwo jednak też się chyba zapali
@mirko_anonim:
bo jest ich wiecej?
po za tym porownujesz samochody ze srednia wieku 16 lat, co maja juz za soba kilku wlascicieli, zapewne kolizje i jakies naprawy z pojazdami ktore maja moze przecietnie 3-5 lat?
@r5678: orientacyjnie to w samochodzie jest 100 kg tworzyw, które uwalniają w razie pożaru 3000 MJ (20-40 kJ/g). Zakazać tworzyw! Bo płoną znacznie częściej niż baterie. W latach 2010-2020 sprzedano 10 mln samochodów elektrycznych, a pożary z udziałem baterii to max 128.
źródło: 8b9ad1_db59c14ad77d4480b920fc999760d834~mv2
Pobierzhttps://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,32006470,francja-wybuch-hulajnogi-elektrycznej-w-bloku-wywolal-pozar.html