Aktywne Wpisy

Volantie +9
Czy uważasz, że minimalna w 2026r., która ma wynosić wstępnie 4806 zł (brutto), teraz to tylko 4666 zł brutto jest jednak za mała na dzisiejsze czasy ? Netto ma wynosić ok. 3606 zł
#pracbaza #praca #inflacja #pieniadze #inwestycje
#pracbaza #praca #inflacja #pieniadze #inwestycje

źródło: image
PobierzIle według Ciebie powinna wynosić minimalna krajowa w 2026r. ?
- Taka jaka jest teraz - 4666 brutto 50.7% (938)
- Te 4806 zł które proponuje rząd (brutto) 9.5% (175)
- 5000-5500 brutto 6.1% (113)
- 5501-6000 brutto 3.1% (58)
- więcej niż 6000 brutto 30.6% (567)

p0lka_witaminka +331

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Otoz przyjechalem dzis do Katowic na mecz , Polska Moldawia i o 13.50 wysiadlem na dworcu Katowice Glowne , z racji tego ze zameldowanie z bookingu bylo od 15 , chcialem jeszcze skoczyc do knajpy na obiad ( zurownia ) to jest ok 1 km od dworca. Normalnie poszedlbym na piechote, ale urwalo mi sie kolko od walizki i postanowilem isc na taxi. Po wyjsciu z dworca po prawej stronie przy ulicy Młynskiej , pod znakiem taxi stalo 6 albo 7 aut. Podszedlem do ostatniego i mowie , ze potrzebuje kursu do knajpy 1 km i specjalnie przyszedlem do niego do ostatniego auta zeby nie psuc kolejki temu pierwszemu. On nie zdazyl odpowiedziec i gosc bo tam z 4 os z przodu kolejki stalo i palilo fajki i w tym czasie podeszli i pytal sie w czym problem. Opowiedzialem to samo i on na to ze musze isc do pierwszej taxi i ze kurs minimum 50 zl. A ja mu na to ze to jest 1 km i ze to jest oszustwo. Na co on ze skoro jestem biedakiem to mam s--------c xd a ja mu na to ze jedynym biedakiem to jest tu on i to umyslowym i ze w takim razie zamawiam Bolta a sprawe opisze dla urzedu miasta. Malo do przepychanek nie doszlo ale finalnie zauwazylem ze 200 m dalej stoi straz miejska , postanowilem podejsc i opisac sytuacje ze na tym postoju przed ich nosem pseudo taxi naciągaja turystow. Dwie panie ktorych zdjecie auta wstawilem powiedzialy ze nie podejma interwencji i abym sobie na policje dzwonil xD. Finalnie zauwazylem kolejny postoj taxi 100 metrow dalej i tam stala tylko jedna taksowka , podszedlem zapytalem czy za 20 zl podjedziemy pod wskazany adres , pani powiedziala ze nawet za mniej i faktycznie po taxometrze wyszlo 16 zl za kurs. W miedzyczasie opowiedzialem jej te historie z taxi na mlynskiej i ona mi powiedziala ze to jest taxowkarska mafia w katowicach. Ze oni tam mają wszystkie miejsca swoimi zapelnione , jak tylko ktos zlapie kurs to za 30 sekund juz kolejny od nich wjezdza w kolejke , a straz miejska tam stoi tylko z jednego wzgledu. Mianowicie , jezeli normalny taksowkarz chcialby tam wjechac to jedyna opcja bylo by stanie na ulicy i czekanie az sie miejsce zwolni. A ze jest to nielegalne to wlasnie straz miejska tam stoi by wlepiac mandaty.
Przeciez to jest jakas yebana abstrakcja , ze pseudotaxi na spolke ze straza miejska w samym centrum miasta dymają turystow na kase. Pytanie czy mozna cos z tym zrobic ?
źródło: temp_file6593120971295840601
Pobierzźródło: 1231c04bf3d8e4a6f1ed206462793e365082557282c9dbb138bcd47706b0f051
Pobierz@kurak2301:
https://gazetakrakowska.pl/krakow-na-pawiej-rzadzi-taxi-beton-inni-taksowkarze-sa-przeganiani-dochodzi-do-ostrych-sporow-i-nic-sie-z-tym-nie-da-zrobic/ar/c1-18721079
źródło: 1000002533
Pobierz@kurak2301: stary miałem identyczną sytuację na lotnisku we Wrocławiu!
Zapomniałem jednego leku, więc chciałem podjechać do najbliższej apteki. Wsiadam do taxi z postoju bo się spieszyłem i mówię gdzie chce jechać a typ że to będzie 50zł w jedną stronę xD
Powiedziałem że jest złodziejem i jedziemy na taxometrze. Powiedział że nie jedzie xD więc przed jego maską zamówiłem bolta (16zł w dwie strony).
Czułem się
Tak samo te cyguny co grają w kubeczki na tych miejscach gdzie ludzie wyjeżdżają na wczasy.
To jest taki proceder, że na stówę góra jest umoczona w tym.
Ten kraj na wałach stoi, jak ktoś nie wierzy to polecam obczaic opis Łowców Skór
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: Screenshot_20250606-200513
PobierzAle my nie mamy żadnego zgłoszenia ze sklepu. Dopiero jak mamy zgłoszenie to możemy podjąć interwencje.
xDDDD
Ale ogólnie to nic nie zrobisz niestety. Ten proceder w Katowicach trwa od wielu lat, wszyscy o tym wiedzą, ale mają w------e.
https://wykop.pl/link/7701717/taxi-pulapka-oszusci-szokujace-kulisy-dzialalnosci-nieuczciwych-taksowkarzy
"Taxi pułapka. Oszuści". Szokujące kulisy działalności nieuczciwych taksówkarzy