Wpis z mikrobloga

Dzien dobry , chcialbym opisac #afera #wykopefekt #katowice #strazmiejska #taxi

Otoz przyjechalem dzis do Katowic na mecz , Polska Moldawia i o 13.50 wysiadlem na dworcu Katowice Glowne , z racji tego ze zameldowanie z bookingu bylo od 15 , chcialem jeszcze skoczyc do knajpy na obiad ( zurownia ) to jest ok 1 km od dworca. Normalnie poszedlbym na piechote, ale urwalo mi sie kolko od walizki i postanowilem isc na taxi. Po wyjsciu z dworca po prawej stronie przy ulicy Młynskiej , pod znakiem taxi stalo 6 albo 7 aut. Podszedlem do ostatniego i mowie , ze potrzebuje kursu do knajpy 1 km i specjalnie przyszedlem do niego do ostatniego auta zeby nie psuc kolejki temu pierwszemu. On nie zdazyl odpowiedziec i gosc bo tam z 4 os z przodu kolejki stalo i palilo fajki i w tym czasie podeszli i pytal sie w czym problem. Opowiedzialem to samo i on na to ze musze isc do pierwszej taxi i ze kurs minimum 50 zl. A ja mu na to ze to jest 1 km i ze to jest oszustwo. Na co on ze skoro jestem biedakiem to mam s--------c xd a ja mu na to ze jedynym biedakiem to jest tu on i to umyslowym i ze w takim razie zamawiam Bolta a sprawe opisze dla urzedu miasta. Malo do przepychanek nie doszlo ale finalnie zauwazylem ze 200 m dalej stoi straz miejska , postanowilem podejsc i opisac sytuacje ze na tym postoju przed ich nosem pseudo taxi naciągaja turystow. Dwie panie ktorych zdjecie auta wstawilem powiedzialy ze nie podejma interwencji i abym sobie na policje dzwonil xD. Finalnie zauwazylem kolejny postoj taxi 100 metrow dalej i tam stala tylko jedna taksowka , podszedlem zapytalem czy za 20 zl podjedziemy pod wskazany adres , pani powiedziala ze nawet za mniej i faktycznie po taxometrze wyszlo 16 zl za kurs. W miedzyczasie opowiedzialem jej te historie z taxi na mlynskiej i ona mi powiedziala ze to jest taxowkarska mafia w katowicach. Ze oni tam mają wszystkie miejsca swoimi zapelnione , jak tylko ktos zlapie kurs to za 30 sekund juz kolejny od nich wjezdza w kolejke , a straz miejska tam stoi tylko z jednego wzgledu. Mianowicie , jezeli normalny taksowkarz chcialby tam wjechac to jedyna opcja bylo by stanie na ulicy i czekanie az sie miejsce zwolni. A ze jest to nielegalne to wlasnie straz miejska tam stoi by wlepiac mandaty.

Przeciez to jest jakas yebana abstrakcja , ze pseudotaxi na spolke ze straza miejska w samym centrum miasta dymają turystow na kase. Pytanie czy mozna cos z tym zrobic ?
kurak2301 - Dzien dobry , chcialbym opisac #afera #wykopefekt #katowice #strazmiejska...

źródło: temp_file6593120971295840601

Pobierz
  • 109
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 758
@cycaty-fejm no co moge zrobic.. dzis opisac to na portalu ze smiesznymi obrazkami , a jutro jak bede miec dostep do komputera to napisac oficjalne pismo do urzedu miasta Katowice. Bo mi to sie w glowie nie miesci jak to jest mozliwe ze w centrum duzego miasta przy aprobacie strazy miejskiej mozna legalnie dymac turystow. Mozliwe ze w urzędzie miasta oleją temat , no ale trzeba probowac , to jedyny kierunek
  • Odpowiedz
  • 189
kurs minimum 50 zl

@kurak2301: stary miałem identyczną sytuację na lotnisku we Wrocławiu!
Zapomniałem jednego leku, więc chciałem podjechać do najbliższej apteki. Wsiadam do taxi z postoju bo się spieszyłem i mówię gdzie chce jechać a typ że to będzie 50zł w jedną stronę xD
Powiedziałem że jest złodziejem i jedziemy na taxometrze. Powiedział że nie jedzie xD więc przed jego maską zamówiłem bolta (16zł w dwie strony).
Czułem się
  • Odpowiedz
@kurak2301 te taxi to mafia od dawna i nie mówię o tej sytuacji, tylko o większości Złotów.
Tak samo te cyguny co grają w kubeczki na tych miejscach gdzie ludzie wyjeżdżają na wczasy.
To jest taki proceder, że na stówę góra jest umoczona w tym.
Ten kraj na wałach stoi, jak ktoś nie wierzy to polecam obczaic opis Łowców Skór
d4wid - @kurak2301 te taxi to mafia od dawna i nie mówię o tej sytuacji, tylko o więk...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
@kurak2301: W Gdansku podjechalem uberem na dworzec (tam byla taka zatoczka gdzie mozna bylo przycupnac) i odrazu pojawilo sie 2 straznikow i kierowca dostal mandat bo tam zakaz zatrzymywania czy cos. Wtedy myslalem, ze koles mial pecha ale moze faktycznie oni tam sie non stop czaili.
  • Odpowiedz
@kurak2301: kiedyś byliśmy w Lidlu również w Katowicach. Wchodząc do Lidla wybiegła grupa osób, kradnąc różne produkty. Szliśmy później do biedronki, która jest niedaleko i patrzymy idą dwie strażniczki miejskie. Mówię im, że pod biedronka stoi grupa osób, która wcześniej dokonała kradzieży w Lidlu. W odpowiedzi usłyszałem:
Ale my nie mamy żadnego zgłoszenia ze sklepu. Dopiero jak mamy zgłoszenie to możemy podjąć interwencje.
xDDDD
  • Odpowiedz
@kurak2301: dobrze że się nie spluli o 20zł za samo "otwarcie drzwi" jak to na centralnym w Warszawie było xd

Ale ogólnie to nic nie zrobisz niestety. Ten proceder w Katowicach trwa od wielu lat, wszyscy o tym wiedzą, ale mają w------e.
  • Odpowiedz
@kurak2301: No i jak w tym kraju ma być niby dobrze, jak nawet w takim gównozawodzie jak cierp, czy pół-ułom*k strażnik miejski tworzą się jakieś kolesiowskie mafie? Polska to b----l, a Polacy to ku*wy, wszystko się zgadza.
  • Odpowiedz