Aktywne Wpisy

Gdzie jeszcze przesiadujecie poza wykopem?

głupi tag przekryw sami się tylko nakręcają w spirali smutku i nienawiści, wzięliby się do roboty, takie niby samce alfa, sramce co najwyżej, gardzą nami, a są żałośni i tylko czas swój marnują, zamiast zrobić coś ambinetnego

Jakiś czas temu odziedziczyłem mieszkanie w wielkiej płycie.
Jedynym jego plusem jest, że odkąd w nim zamieszkałem, nie muszę płacić Januszom za wynajem. A tak reszta mnie tylko wkurza – mały metraż; niezbyt ustawny, jak na stare budownictwo, rozkład (jeśli chciałbym na przykład mieć miejsce do przechowywania w przedpokoju i łazience, to szafki muszę sobie brać na wymiar, bo żadne sklepowe się nie zmieszczą); zwalona akustyka - słyszę doskonale nie tylko, jak sąsiad kichnie, ale też wszelkie hałasy z ulicy; spółdzielnia, która niezbyt dba o bloki (bo dbaniem o budynki nie można nazwać wysłanie raz do roku typa do skoszenia trawnika), przez co blok wygląda jak plan filmowy Czarnobyla.
Porobiłem profesjonalne fotki mieszkania (hobbystycznie zajmuję się fotografią) i wrzuciłem na najpopularniejsze portale ogłoszenie o sprzedaży. Ponieważ zależy mi na tym, żeby mieszkanie szybko sprzedać, a nie sprzedawać kilka lat, dałem niską cenę w porównaniu z podobnymi ofertami w okolicy. Zainteresowanie jest słabe, parę osób było oglądać, ale na tym się kończyło. Tutaj muszę wspomnieć, że mieszkanie ma dwie inne wady, które odstraszają mi potencjalnych kupców, mianowicie brak remontu (nie jest zdewastowane, ale po kafelkach w kuchni i łazience widać, że ostatni duży remont to był robiony w latach 90., a potem tylko kosmetyczne malowanie ścian i cyklinowanie podłóg) i nieuregulowaną własność gruntu (żaden bank nie da na mieszkanie kredytu hipotecznego).
Nie zamierzam korzystać z usług pośredników, ale trochę sobie pogadałem z agentami, którzy do mnie wydzwaniali. Większość wciskała kit, że bez problemu sprzedadzą mieszkanie w dwa tygodnie, ale było paru takich, którzy, zdaje się dość szczerze, powiedzieli, że teraz jest kiepska sytuacja na rynku, bo jest mało kupujących, a dużo mieszkań na sprzedaż, i że moje mieszkanie jest trudnym tematem i jego sprzedaż może potrwać nawet około roku.
Zanosi się więc na to, że będę tu siedział znacznie dłużej, niż planowałem. I teraz zastanawiam się, czy by nie zrobić generalnego remontu i dostosować mieszkanie pod siebie, żeby mi się tu w miarę komfortowo mieszkało, wrzucając je jednak po jakimś czasie na sprzedaż z ceną już uwzględniającą remont, czy olać jakiekolwiek poprawki i dalej sprzedawać w obecnym stanie. Trochę się boję ładować w remont kupę forsy, żeby potem być stratnym. Niestety, nie mam żadnej znajomej ekipy budowlanej, żeby mi zrobiła remont po okazyjnej cenie, a sam mam dość zajmującą pracę, żeby się w to bawić wieczorami.
#zalesie #nieruchomosci #mieszkanie #remonty
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt
Nie odzyskasz tej kasy.
Gdzie to mieszkanie?
Wrzuc ogłoszenie na wykop, to może jakiś wykopek kupi
Naprawdę, poniżej tego co opisałeś to sa tylko mieszkania w bardzo złych lokalizacjach (nie wykluczam że tutaj tak jest), a potem już tylko mieszkania z wadami prawnymi, wspoludxialami, zadłużone, z problemami budowlanymi
Twój problem nasila taka sytuacja, że ludzie z gotówką zazwyczaj maja dobre rozeznanie. A akcja kredytowa i tak jak zatrzymana
To kredyciarze wchodza
@gradekmi: jak mozna stracic twoim zdaniem
@mirko_anonim: Flipy dokładnie polegają na tym, że robisz to samemu, a nie płacisz komuś 50-100k za robociznę xD
Kolega nie podał za wiele szczegółów, ale podejrzewam że nie jest to mieszkanie dobrze zlokalizowane w mieście wojewódzkim bo pewnie wtedy nie miałby takich problemów.
Chciałbym zobaczyć te flipy gdzie kupujesz male mieszkanie nie poniżej wartości rynkowej gdzieś na zalesiu i sprzedajesz po remoncie o 10-150 tys drożej,
@Yuri_Yslin: bo Ty tak powiedziałeś? Współpracowałem teraz ze spolka, która organizowała flipy. Jakos starczało dla nich, dla ekip i jeszcze dla tych, którzy
Niestety, lokalizacja zdaje się nie działać na moją korzyść ( ͡° ʖ̯ ͡°)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
Bardzo tanio kupowali mieszkania w Wielkiej płycie w względnie dobrych lokalizacjach. Dobre rozkłady, poprawiali też izoalcje akustyczna niskim kosztem i to robiło robotę
Koło 70-80k ponad koszty sprzedawali. Dla inwestorów 20-30k. Reszta dla nich. Całość i tak wychodziła na gotowo dla klienta poniżej 500k, tam jest dość tanio, coś jak kiedyś