@onepnch: po co? Per capita tez każdy Szwed podwoił swoje PKB, każdy Polak podbił je pięciokrotnie. Szwedzi są bogatsi i będą ale warto docenić skok cywilizacyjny naszego kraju. Myślę że wiele krajów chciałoby być na miejscu Polski, chyba nawet większość
@duzy_krotki: a PKB na mieszkańca mają x2 większe od nas + dużo światowych marek jak IKEA,Spotify, z aut VOLVO, Koenigsegg, można wymieniać, a u nas sama montownia bez własnych biznesów, gigantyczny hajs zbijają skandynawowie
@duzy_krotki: @vieniasn akurat Szwecje należy wyśmiewać - neoliberałowie zerodowali już większość tamtejszej socjaldemorakcji, lecą w austerity i tak się to kończy
@ShadyTalezz przecież polska też jest komunistyczna i zaraz upadnie jak zachód xD
@vieniasn @duzy_krotki dobrze, że w Polsce rozwija się wiele korporacji. Na całym świecie kupują w Dino i zamawiają do paczkomatów(chociaż tutaj właściciel jest amerykański) ( ͡°͜ʖ͡°)
przecież polska też jest komunistyczna i zaraz upadnie jak zachód xD
nie rozumiem co chciałeś mi powiedzieć szczerze mówiąc ale tak - po kilku latach prospołecznej polityki w latach 2015-2019 również powoli zmierzamy drogą neoliberałów z zachodu pakując się w austerity i politykę lizania rowa kapitalistom
@ShadyTalezz Szwecja upadła, bo wszędzie murzyni, którzy gwałcą każdego i mordują, oraz nie pracują. Przez to ludzie boją się wychodzić z domu, opodatkowanie na poziomie 90% i duży social powodują, że nikt nie chce pracować. W Polsce jest to samo, że nikt nie pracuje bo się nie opłaca i zaraz Rafałek nadciąga murzynów, aby nas gwałcili ( ͡°͜ʖ͡°)
@vieniasn:No nie do końca, sprzedali VOLVO Cars, czyli osobówki. Spółka matka produkująca ciężarówki, sprzęt budowalny, silniki do łodzi, uzbrojenie, będąca właścicielem Renault truck oraz amerykańskiego Mack - nadal jest szwedzka.
Na wykresie porównanie realnego wzrostu PKB per capita wybranych państwa. Jak widać Szwecja w ciągu ostatnich dwóch dekad radziła sobie na tle innych wyjątkowo dobrze, nawet lepiej od Niemiec, które to miały osiągać jakieś wielkie korzyści w wyniku wprowadzenie trefnego euro.
Mnie wzrost Szwecji też zaskakuje, ale z innego powodu. Zastanawia mnie, jak ona to osiągnęła ściągając do kraju tylu afrykańsko-muzułmańskich półanalfabetów i przestępców. To tylko potwierdza, jak bardzo
#ekonomia #gospodarka #szwecja
źródło: GsQegjVWUAAFNTa
PobierzPo co, per capita też ich gonimy podobnie.
Szwedzi są bogatsi i będą ale warto docenić skok cywilizacyjny naszego kraju.
Myślę że wiele krajów chciałoby być na miejscu Polski, chyba nawet większość
A czy ja wyśmiewam Szwecję? Pokazuję progres jaki zrobiliśmy. My też mamy swoje marki i mamy ich coraz więcej, a Volvo jest chińskie xd.
Saab zdechł
Volvo sprzedali Chińczykom
pewnie dużo więcej tego było
@vieniasn @duzy_krotki dobrze, że w Polsce rozwija się wiele korporacji. Na całym świecie kupują w Dino i zamawiają do paczkomatów(chociaż tutaj właściciel jest amerykański) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@onepnch: LEWAKUUU TY!
nie rozumiem co chciałeś mi powiedzieć szczerze mówiąc ale tak - po kilku latach prospołecznej polityki w latach 2015-2019 również powoli zmierzamy drogą neoliberałów z zachodu pakując się w austerity i politykę lizania rowa kapitalistom
Już kolejny raz widzę tę gównografikęxD
GPD to nic nieznaczący index, możesz go wyboostować praktycznie sztucznie np. dotując deweloperkę.
Mierzy aktywność gospodarczą, ale nie jakość życia czy dobrobyt
Na wykresie porównanie realnego wzrostu PKB per capita wybranych państwa. Jak widać Szwecja w ciągu ostatnich dwóch dekad radziła sobie na tle innych wyjątkowo dobrze, nawet lepiej od Niemiec, które to miały osiągać jakieś wielkie korzyści w wyniku wprowadzenie trefnego euro.
Mnie wzrost Szwecji też zaskakuje, ale z innego powodu. Zastanawia mnie, jak ona to osiągnęła ściągając do kraju tylu afrykańsko-muzułmańskich półanalfabetów i przestępców. To tylko potwierdza, jak bardzo
źródło: PKB per capita Szwecji
Pobierz