Wpis z mikrobloga

@onepnch: po co? Per capita tez każdy Szwed podwoił swoje PKB, każdy Polak podbił je pięciokrotnie.
Szwedzi są bogatsi i będą ale warto docenić skok cywilizacyjny naszego kraju.
Myślę że wiele krajów chciałoby być na miejscu Polski, chyba nawet większość
  • Odpowiedz
@duzy_krotki: a PKB na mieszkańca mają x2 większe od nas + dużo światowych marek jak IKEA,Spotify, z aut VOLVO, Koenigsegg, można wymieniać, a u nas sama montownia bez własnych biznesów, gigantyczny hajs zbijają skandynawowie
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz:

przecież polska też jest komunistyczna i zaraz upadnie jak zachód xD

nie rozumiem co chciałeś mi powiedzieć szczerze mówiąc ale tak - po kilku latach prospołecznej polityki w latach 2015-2019 również powoli zmierzamy drogą neoliberałów z zachodu pakując się w austerity i politykę lizania rowa kapitalistom
  • Odpowiedz
@duzy_krotki: i co w związku z tym?
Już kolejny raz widzę tę gównografikęxD

GPD to nic nieznaczący index, możesz go wyboostować praktycznie sztucznie np. dotując deweloperkę.

Mierzy aktywność gospodarczą, ale nie jakość życia czy dobrobyt
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz Szwecja upadła, bo wszędzie murzyni, którzy gwałcą każdego i mordują, oraz nie pracują. Przez to ludzie boją się wychodzić z domu, opodatkowanie na poziomie 90% i duży social powodują, że nikt nie chce pracować. W Polsce jest to samo, że nikt nie pracuje bo się nie opłaca i zaraz Rafałek nadciąga murzynów, aby nas gwałcili ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 16
@vieniasn:No nie do końca, sprzedali VOLVO Cars, czyli osobówki. Spółka matka produkująca ciężarówki, sprzęt budowalny, silniki do łodzi, uzbrojenie, będąca właścicielem Renault truck oraz amerykańskiego Mack - nadal jest szwedzka.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz:

Na wykresie porównanie realnego wzrostu PKB per capita wybranych państwa. Jak widać Szwecja w ciągu ostatnich dwóch dekad radziła sobie na tle innych wyjątkowo dobrze, nawet lepiej od Niemiec, które to miały osiągać jakieś wielkie korzyści w wyniku wprowadzenie trefnego euro.

Mnie wzrost Szwecji też zaskakuje, ale z innego powodu. Zastanawia mnie, jak ona to osiągnęła ściągając do kraju tylu afrykańsko-muzułmańskich półanalfabetów i przestępców. To tylko potwierdza, jak bardzo
Raf_Alinski - @ShadyTalezz: 

Na wykresie porównanie realnego wzrostu PKB per capita ...

źródło: PKB per capita Szwecji

Pobierz
  • Odpowiedz