Wpis z mikrobloga

Zbliża się nowy rok, a wraz z nim nowi my, jak co roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jakie macie gieldowo-finansowe (i nie tylko, jeśli ktoś chce) plany na nadchodzący rok? Ja może zacznę

W 2026 planuję

- pozbyć się wszystkich zobowiązań, w skład których wchodzą wszelkiego rodzaju pierdoły brane na raty 0% i mały kredyt 0% u rodzinki, który zaciągnąłem by dołożyć do kupna samochodu, by nie wypłacać z giełdy w trakcie hossy wszech czasów ( ͡° ͜ʖ ͡°) razem wszystkiego około 50k PLN
- wypełnić limit IKE na 2026
- z każdej wypłaty dokupować 1-3 akcje Alphabetu, aż wrócę przynajmniej do pozycji którą miałem przed sprzedażą połowy akcji (co może trwać dłużej niż 12 miesiedy). Boję się, że jak Alphabet wygra w długim terminie z nvidia (news z chipami dla mety itp), to będę chodził jak ci bitcoiniarze co za 25 bitcoinów zamówili pizzę i opowiadał, jak to w 2025 sprzedałem 33 akcje Alphabetu warte teraz setki tysięcy złotych, albo i więcej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza giełdą, chciałbym dołożyć do swoich treningów jeden trening MMA w tygodniu jako uzupełnienie do boksu który trenuje od kilku lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zapraszam do zabawy

#gielda
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@sebastian-rogalski boję się, dlatego na IKE ładuje w GPW

Ale jak to mówił pewien coach internetowy “kiedyś bałem się i nie robiłem, dziś boję się i robię”, także na zwykłym maklerskim wciąż będzie królował u mnie Nasdaq ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@breakdown1: obecnie dolar jest tani i będzie spadał z tego co ludzie gadają ^^ wrzucać na wiga 40/80 i troche akumulowac nasdaka bo dolar kiedy odbije ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam nadzieję ze chociaż na honde pożyczałeś? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli chodzi o inwestycje dlugi termin to pamiętajcie kochani ze dlugi termin powinien trwać do 5lat i po tych latach znow
  • Odpowiedz
  • 14
W 2026 już tylko 1-2 klientów i kończę przygotowania na życie z dywidend i kapitału. Pod koniec roku chce już utrzymywać się wyłącznie z portfela.
  • Odpowiedz
@breakdown1: zmienić konto IKE obligacje na SUPER IKE, wymaksować ike i ikze na 2026, sprzedać benefit systems na dużym zysku i dokupić za to dinusia lub xtb uśrednić. Kupić docelowo atrem i ferro do portfela.
  • Odpowiedz
@breakdown1
Prywatnie:
Chciałbym trochę zwolnić w robo, bo 7 lat robiłem jak głupi, żeby awansować w zasadzie średnio co 2 lata. Za chwilę "sufit specjalisty", więc pora wrzucić na luz. Brać mniej projektów. Więcej urlopów. Więcej korzystać z polskiego słoneczka, rower, bieganko, kettle w plenerku i w domu. Wejść na wyższy poziom w gitarce i zacząć w końcu pianino.

Finansowo:
Zmniejszyć budżet na ten rok. Żeby nie mieć ciśnienia na wpłaty. Co będzie to
  • Odpowiedz
@breakdown1: Zachęciłeś.
-To też bym chciał takie zobowiązania ogarnać na około 100k. Gdybym wypłacił z giełdy to byłoby to możliwe, ale nie chcę, bo funu bym nie miał. Więc przede wszystkim zarobić 100k na plus z pracy
- ograniczyć liczbę pochopnych decyzji na giełdzie, żeby ograniczyć horredalnie wysoki stres z giełdy
- Nie sprzedać IONQ przez cały 2026.
- Jak ogarnę zaległości to zacząć dokładać też do innych akcji
Czyli generalnie ciężko pracować i
  • Odpowiedz