Aktywne Wpisy

wqeqwfsafasdfasd +170
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Polina2137 +12
#zwiazki #a-----l #logikaniebieskichpaskow
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko

Witam wszystkich zainteresowanych zagadnieniami związanymi z fizyką rozchodzenia się sygnałów radiowych w przestrzeni. Od razu przyznam, że szukam poparcia dla mojej tezy. Chodzi mi mianowicie o promieniowanie "elektromagnetyczne", które w rzeczywistości nie musi mieć nic wspólnego z elektrycznością, wszystko jest kwestią materiałów. Fala promieniowania MAGNETYCZNEGO wchodzi w interakcję z przewodnikiem (np. anteną) co wywołuje zmiany w polu elektrycznym przewodnika, to z kolei tworzy różnicę potencjałów i daje możliwość przepływu prądu (ruchu elektronów w strukturze przewodnika). W niemalże identyczny sposób tworzy wytwarza się prąd przy pomocy turbiny parowej w elektrowni. Promieniowanie "elektro"magnetyczne to fale radiowe, promieniowanie mikrofalowe, telefonia i komunikacja bezprzewodowa drogą radiową, sygnały stacji radiowych i telewizyjnych, ale również ciepło, światło widzialne i promieniowanie gamma (pierwiastki promieniotwórcze).
źródło: Dipole_receiving_antenna_animation_6_300ms
Pobierz@balrog84: W pewnym sensie tak. Zbudowane jest z soczewki skupiającej światło (kulisty kształt oka) i fotoreceptorów znajdujących się na dnie oka. Technicznie rzecz biorąc ludzkie oko nie różni się zbytnio od talerza służącego do odbioru telewizji satelitarnej.
źródło: Satellite-dishes-satellite-dish-antenna-paraboloid-portions
PobierzNie bardzo rozumiem dlaczego magnetyzm miałby wynikać z istnienia prędkości granicznej. Może rozwiń tę wypowiedź, bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli...
Właśnie o to chodzi, że fotony mają różną energię (albo przynajmniej fale), a mimo
@nrph: W jaki sposób jesteś w stanie śledzić ścieżkę po której porusza się fala lub foton?
@szatanizmo: OK.
źródło: SchemaPiezo
PobierzPowodzenia! 😉
@brokenik: To nie są rozważania teoretyczne tylko dowód rzeczowy.
@Nemetiisto: Kondensatory w przetwornicach drgają w wyniku przepływu prądu, ale nie badałem czy odkształcenia te pojawiają się w wyniku zmian zachodzących w polu elektrycznym czy magnetycznym, ale obstawiam,
Twoja teza dotyczy składowej elektrycznej zmiennego pola e-m i jest oczywista dla każdego, kto rozumie fale radiowe. 😉
@Nemetiisto: Prawa fizyki stanowiące o naturze Wszechświata nie ulegną zmianie bez względu na to czy przyznasz mi rację czy nie. "Promieniowanie" czy też "światło" niezależnie od długości fali nie ma ładunku elektrycznego, fotony mają jedynie spin, dlatego mogą przekazywać energię kinetyczną. Przykro mi, ale promieniowanie "elektromagnetyczne" to dosłownie fotony, cząstki nie mające masy spoczynkowej i nie posiadające
źródło: 2104px-Czastki_elementarne_modelu_standardowego.svg
Pobierzhttps://en.wikipedia.org/wiki/Spin_angular_momentum_of_light
źródło: Gyroskop
Pobierzhttps://en.wikipedia.org/wiki/Angular_momentum_of_light
klik
1. Umieszczenie detektorów przy szczelinach (eksperyment z dwiema szczelinami - np. polaryzatory, czujniki ciepła, detektory fotonów)
2. Użycie polaryzacji lub kwantowego znacznika (np. przez oznaczenie fotonu przechodzącego przez daną ścieżkę np. inną polaryzacją)
3. Interferometr Macha-Zehndera z detektorami
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fotodetektor
@nrph: Fotodetektor absorbuje światło czyli fotony, dlatego nie może śledzić ich "toru lotu" lub "obserwować z oddali". To nie radar. Fotodetektory są jak panele fotowoltaiczne albo matryce aparatów cyfrowych,
źródło: 1280px-Feynmann_Diagram_beta_minus_decay.svg
Pobierz1. Fotodetektor nie śledzi fotonów jak radar - działa przez lokalną absorpcję.
2. Polaryzator to filtr - ale w mechanice kwantowej polaryzacja może być „znacznikiem informacji” o ścieżce, nawet bez
@nrph: Ale co to ma wspólnego z promieniowaniem
źródło: 2560px-Alfa_beta_gamma_radiation_penetration_polish.svg
PobierzNo i jak wyglądałoby to dla anteny ferrytowej?
🤔
@Nemetiisto: >Oddziaływanie
źródło: 1280px-ComptonEnergy-en.svg
Pobierzźródło: 768px-Photoelectric_effect_in_a_solid_-_diagram.svg
Pobierz