Wpis z mikrobloga

#wiesz #tojestmultikonto #ciekawe #gruparatowaniapoziomu #fizyka #fizykakwantowa #telekomunikacja #radio #cbradio

Witam wszystkich zainteresowanych zagadnieniami związanymi z fizyką rozchodzenia się sygnałów radiowych w przestrzeni. Od razu przyznam, że szukam poparcia dla mojej tezy. Chodzi mi mianowicie o promieniowanie "elektromagnetyczne", które w rzeczywistości nie musi mieć nic wspólnego z elektrycznością, wszystko jest kwestią materiałów. Fala promieniowania MAGNETYCZNEGO wchodzi w interakcję z przewodnikiem (np. anteną) co wywołuje zmiany w polu elektrycznym przewodnika, to z kolei tworzy różnicę potencjałów i daje możliwość przepływu prądu (ruchu elektronów w strukturze przewodnika). W niemalże identyczny sposób tworzy wytwarza się prąd przy pomocy turbiny parowej w elektrowni. Promieniowanie "elektro"magnetyczne to fale radiowe, promieniowanie mikrofalowe, telefonia i komunikacja bezprzewodowa drogą radiową, sygnały stacji radiowych i telewizyjnych, ale również ciepło, światło widzialne i promieniowanie gamma (pierwiastki promieniotwórcze).
tojestmultikonto - #wiesz #tojestmultikonto #ciekawe #gruparatowaniapoziomu #fizyka #...

źródło: Dipole_receiving_antenna_animation_6_300ms

Pobierz
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie. Magnetyzm to skutek uboczny tego, że mamy coś takiego jak skończoną prędkość światła niezależną od obserwatora. Jakby prędkość światła była nieskończona to nie byłoby magnetyzmu (z drugiej strony ciężko sobie wyobrazić jakby miała istnieć cała reszta)

Nie bardzo rozumiem dlaczego magnetyzm miałby wynikać z istnienia prędkości granicznej. Może rozwiń tę wypowiedź, bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli...
Właśnie o to chodzi, że fotony mają różną energię (albo przynajmniej fale), a mimo
  • Odpowiedz
wystarczy możliwość śledzenia ścieżki.

@nrph: W jaki sposób jesteś w stanie śledzić ścieżkę po której porusza się fala lub foton?

nie wiem czy bardziej da sie zamotac tlumeczenie tak prostego zjawiska ;) swoja droga "Fale promieniowania muszą istnieć w rzeczywistości bo nie udałoby się przy ich użyciu transmitować sygnałów." nie prawda nie muszą, nie dalo by sie tylko tego robic bezprzewodowo
  • Odpowiedz
teoretycznie tak

@brokenik: To nie są rozważania teoretyczne tylko dowód rzeczowy.

@Nemetiisto: Kondensatory w przetwornicach drgają w wyniku przepływu prądu, ale nie badałem czy odkształcenia te pojawiają się w wyniku zmian zachodzących w polu elektrycznym czy magnetycznym, ale obstawiam,
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: kondensatory elektrolityczne średnio mnie interesują. Nie stosuję ich w torach w.cz. Co najwyżej w zasilaczach.
Twoja teza dotyczy składowej elektrycznej zmiennego pola e-m i jest oczywista dla każdego, kto rozumie fale radiowe. 😉
  • Odpowiedz
piszesz w takim razie fizykę na nowo.

Powodzenia! 😉

@Nemetiisto: Prawa fizyki stanowiące o naturze Wszechświata nie ulegną zmianie bez względu na to czy przyznasz mi rację czy nie. "Promieniowanie" czy też "światło" niezależnie od długości fali nie ma ładunku elektrycznego, fotony mają jedynie spin, dlatego mogą przekazywać energię kinetyczną. Przykro mi, ale promieniowanie "elektromagnetyczne" to dosłownie fotony, cząstki nie mające masy spoczynkowej i nie posiadające
tojestmultikonto - >piszesz w takim razie fizykę na nowo.
Powodzenia! 😉

@Nemetiisto...

źródło: 2104px-Czastki_elementarne_modelu_standardowego.svg

Pobierz
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto:

W jaki sposób jesteś w stanie śledzić ścieżkę po której porusza się fala lub foton?

1. Umieszczenie detektorów przy szczelinach (eksperyment z dwiema szczelinami - np. polaryzatory, czujniki ciepła, detektory fotonów)
2. Użycie polaryzacji lub kwantowego znacznika (np. przez oznaczenie fotonu przechodzącego przez daną ścieżkę np. inną polaryzacją)
3. Interferometr Macha-Zehndera z detektorami
  • Odpowiedz
1. Umieszczenie detektorów przy szczelinach (eksperyment z dwiema szczelinami - np. polaryzatory, czujniki ciepła, detektory fotonów)

Fotodetektor – czujnik reagujący na światło. Fotodetektory przetwarzają światło na inne sygnały w tym na sygnały elektryczne.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fotodetektor

@nrph: Fotodetektor absorbuje światło czyli fotony, dlatego nie może śledzić ich "toru lotu" lub "obserwować z oddali". To nie radar. Fotodetektory są jak panele fotowoltaiczne albo matryce aparatów cyfrowych,
tojestmultikonto - >1. Umieszczenie detektorów przy szczelinach (eksperyment z dwiema...

źródło: 1280px-Feynmann_Diagram_beta_minus_decay.svg

Pobierz
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto:

1. Fotodetektor nie śledzi fotonów jak radar - działa przez lokalną absorpcję.

2. Polaryzator to filtr - ale w mechanice kwantowej polaryzacja może być „znacznikiem informacji” o ścieżce, nawet bez
  • Odpowiedz
1. Fotodetektor nie śledzi fotonów jak radar - działa przez lokalną absorpcję.

2. Polaryzator to filtr - ale w mechanice kwantowej polaryzacja może być „znacznikiem informacji” o ścieżce, nawet bez pomiaru.

3. Foton nie ma biegunów ani ładunku - ale może mieć różne stany polaryzacyjne, co pozwala „przenosić informację” o jego historii.

@nrph: Ale co to ma wspólnego z promieniowaniem
tojestmultikonto - >1. Fotodetektor nie śledzi fotonów jak radar - działa przez lokal...

źródło: 2560px-Alfa_beta_gamma_radiation_penetration_polish.svg

Pobierz
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: zastanawia mnie jeszcze z jakiego powodu na animacji przystawione jest to tak jakby długość dipola była proporcjonalna do amplitudy fali a nie częstotliwości?
No i jak wyglądałoby to dla anteny ferrytowej?
🤔
  • Odpowiedz
@Nemetiisto: znasz @nrph? On nie rozumie, że foton nie przenosi ładunków elektromagnetycznych, robią to elektrony. Fotony przypominają nieco pociski, które uderzając w atom przekazują część lub całość swojej energii kinetycznej elektronom, których ruch w obwodzie generuje zmiany w polu elektromagnetycznym przewodnika (nie mylić z falą elektromagnetyczną). Fotony mają energię kinetyczną, którą przekazują elektronom. Elektrony te są częścią atomów przewodnika, z którego jest zbudowana antena.

@Nemetiisto: >Oddziaływanie
tojestmultikonto - @Nemetiisto: znasz @nrph? On nie rozumie, że foton nie przenosi ła...

źródło: 1280px-ComptonEnergy-en.svg

Pobierz
tojestmultikonto - @Nemetiisto: znasz @nrph? On nie rozumie, że foton nie przenosi ła...
  • Odpowiedz