Aktywne Wpisy

wqeqwfsafasdfasd +170
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Polina2137 +12
#zwiazki #a-----l #logikaniebieskichpaskow
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko
Mirki, potrzebuje sie wygadac i poznac opinie z męskiej strony. Mój (już raczej były) partner był ostatnio na imprezie pracowniczej, na której kompletnie się upił i pomimo zapewnień, że wróci kolo 3/4, wrócił następnego dnia o 10. Oczywiście nie muszę pisać, że byłam na maksa wściekla. Jego tłumaczenie jest takie, że wysłał mi smsa o 3:30, że śpi na miejscu... a to sory, to wszystko

Witam wszystkich zainteresowanych zagadnieniami związanymi z fizyką rozchodzenia się sygnałów radiowych w przestrzeni. Od razu przyznam, że szukam poparcia dla mojej tezy. Chodzi mi mianowicie o promieniowanie "elektromagnetyczne", które w rzeczywistości nie musi mieć nic wspólnego z elektrycznością, wszystko jest kwestią materiałów. Fala promieniowania MAGNETYCZNEGO wchodzi w interakcję z przewodnikiem (np. anteną) co wywołuje zmiany w polu elektrycznym przewodnika, to z kolei tworzy różnicę potencjałów i daje możliwość przepływu prądu (ruchu elektronów w strukturze przewodnika). W niemalże identyczny sposób tworzy wytwarza się prąd przy pomocy turbiny parowej w elektrowni. Promieniowanie "elektro"magnetyczne to fale radiowe, promieniowanie mikrofalowe, telefonia i komunikacja bezprzewodowa drogą radiową, sygnały stacji radiowych i telewizyjnych, ale również ciepło, światło widzialne i promieniowanie gamma (pierwiastki promieniotwórcze).
źródło: Dipole_receiving_antenna_animation_6_300ms
Pobierz@teh_m: Nie mówi się o ładunku elektronów tylko o ładunku elektrycznym. Elektrony stanowią ten ładunek. To też można poprawić, właściwie to powinno się mówić "różnica potencjałów" zamiast napięcie. Jest to w mojej ocenie bardziej fachowe określenie. SEM jest nieco archaicznym terminem.
Ruch elektronów zachodzi między punktami, które wykazują różnicę potencjałów mają inne potencjały elektryczne), więc można powiedzieć, że jest to zdolność
@KrowkaAtomowka: Fale promieniowania muszą istnieć w rzeczywistości bo nie udałoby się przy ich użyciu transmitować sygnałów. Fala energii wchodząc w interakcję z przewodnikiem przekazuje tę informację, która w strukturze przewodnika konwertowana jest na zmiany w polu elektromagnetycznym, co prowadzi do powstania ładunków elektrycznych o określonej amplitudzie, fazie i częstotliwości. Przewodnik jest w pewnym
@invit: Nie ma czegoś takiego jak promieniowanie elektromagnetyczne, jest po prostu promieniowanie. Wahania w polu elektrycznym i magnetycznym są efektem działania fali na ośrodek będący przewodnikiem elektrycznym. Ładunki elektryczne powstają w wyniku indukcji. Zmiany w polu magnetycznym są efektem ruchu elektronów (patrz. elektromagnes).
@invit: Wyobraź sobie, że się da. Wyobraź sobie, że zmieniłeś się w bezwymiarowy punkt pędzący w przestrzeni, w której nie ma żadnych innych cząstek poza Tobą. W jakim kierunku lecisz wiedząc, że energia, która wprawia Cię w ruch nie pozwala na przekroczenie prędkości światła w próżni.
Ty wiesz co znaczą słowa, których używasz?
Jak Cię temat mocno interesuję, to możesz iść do profesora, doktoranta z tej dziedziny i zapytać, wyjaśnią. To mówię na serio, dużo ludzi z tej branży lubi dyskutować, nie pobiją, a dadzą Ci punkt wyjścia.
@Gusmag: Fale promieniowania to energia, która do powstania zmian w polu elektrycznym i magnetycznym wymaga materialnego ośrodka zdolnego do przekazywania ładunków elektrycznych (materiału przewodzącego prąd elektryczny). Zmiany w polu elektrycznym prowadzą do
@Bialaherbata: Ja swoje już napisałem. Posłużyłem
źródło: kontrolka68nW
Pobierzźródło: 20240609_022454
Pobierz@Bialaherbata: Co ciekawe, dioda świeci również na zasilaczu, a lutownica jest teoretycznie wyłączona (jest zimna, ale wtyczka zasilacza jest podłączona do gniazda elektrycznego (instalacja dwuprzewodowa bez przewodu ochronnego). Nie trzeba nawet dotykać blaszki żeby dioda
źródło: 20240609_032527
PobierzDiody są połączone ze sobą (+) do (-) i (-) do (+). Jeden przewód dotyka uziemionej lutownicy (sztuczna masa na rezystorach), a drugiego przewodu dotykam
źródło: 20240609_044445
Pobierz@KubaGrom: A czy ja gdzieś napisałem, że potrzebuje? Zmiany w polu elektrycznym następują w przewodniku, co niesie za sobą zmiany w polu magnetycznym przewodnika na skutek zderzenia elektronów w atomach z fotonami. Fotony przekazują elektronom energię kinetyczną, a to tworzy wolne elektrony i różnicę potencjałów, która umożliwia ruch elektronów.
I bardzo dobrze, bo szkoda by było, żeby energia sobie dodatkowo uciekała poprzez wypromieniowanie jej od elektrowni w przestrzeń dookoła. Przy tym obniżając sprawność.
@tojestmultikonto: w wyobraźni to się wszystko da :)
@invit: Będąc bezwymiarowym punktem możesz widzieć, ale nie posiadasz materialnego ciała, co uniemożliwia określenie stron. Nie wiesz gdzie jest dół, gdzie góra, gdzie jest tył, a
@glupiJakWyborcaKonfederacji: Elektrony wybijane są z atomów w wyniku zderzeń z fotonami. Fotony w chwili zderzenia przekazują elektronom energię kinetyczną, która inicjuje ruch elektronów w strukturze przewodnika. Przemieszczanie się elektronów wywołuje zmiany