Wpis z mikrobloga

#wiesz #tojestmultikonto #ciekawe #gruparatowaniapoziomu #fizyka #fizykakwantowa #telekomunikacja #radio #cbradio

Witam wszystkich zainteresowanych zagadnieniami związanymi z fizyką rozchodzenia się sygnałów radiowych w przestrzeni. Od razu przyznam, że szukam poparcia dla mojej tezy. Chodzi mi mianowicie o promieniowanie "elektromagnetyczne", które w rzeczywistości nie musi mieć nic wspólnego z elektrycznością, wszystko jest kwestią materiałów. Fala promieniowania MAGNETYCZNEGO wchodzi w interakcję z przewodnikiem (np. anteną) co wywołuje zmiany w polu elektrycznym przewodnika, to z kolei tworzy różnicę potencjałów i daje możliwość przepływu prądu (ruchu elektronów w strukturze przewodnika). W niemalże identyczny sposób tworzy wytwarza się prąd przy pomocy turbiny parowej w elektrowni. Promieniowanie "elektro"magnetyczne to fale radiowe, promieniowanie mikrofalowe, telefonia i komunikacja bezprzewodowa drogą radiową, sygnały stacji radiowych i telewizyjnych, ale również ciepło, światło widzialne i promieniowanie gamma (pierwiastki promieniotwórcze).
tojestmultikonto - #wiesz #tojestmultikonto #ciekawe #gruparatowaniapoziomu #fizyka #...

źródło: Dipole_receiving_antenna_animation_6_300ms

Pobierz
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hellicon: Trochę szkoda, bo nie ma przez to z kim podyskutować na ten temat, ale miło, że w ogóle odpisałeś i zainteresowałeś się tematem.

Kiedyś mój profesor od fizyki rozświetlał świetlówkę w kuchence mikrofalowej i odcinał zasięg telefonu komórkowego umieszczając go w szczelnym, metalowym pudełku. Ja wkładając talerz do kuchenki z namalowanym metaliczną farbą paskiem zauważyłem iskrzenie. Tak samo iskrzył mi mokry popiół papierosowy, a po wysuszeniu już nie. Iskrzenie
  • Odpowiedz
Zmiany w polu elektrycznym zachodzą w strukturze przewodnika, zmiany w polu magnetycznym i elektrycznym inicjuje foton. Jest to zjawisko mogące zaistnieć w wyniku interakcji przewodnika z falą o odpowiedniej częstotliwości. Zależy to od materiału. Półprzewodnikowe panele fotowoltaiczne działają w zakresie widzialnym, ale są też panele wykorzystujące promieniowanie podczerwone. Fale radiowe wymagają anteny odpowiedniej wielkości, dostosowanej do siły nadawanego sygnału i odbieranych częstotliwości.
  • Odpowiedz
@Hellicon: Nie wiem czy powinniśmy mówić o promieniowaniu "magnetycznym". Może poprzestańmy na razie na słowie "promieniowanie". Fotony zderzając się z atomami przewodnika, z którego zbudowana jest antena przekazują energię kinetyczną elektronom, które przekazują sygnał dalej (kolejnym atomom), na zasadzie przypominającej "meksykańską falę". Im lepiej obwód elektryczny jest zestrojony z częstotliwością fali "elektromagnetycznej" tym lepsza jakość sygnału radiowego. No i jeszcze mamy coś takiego jak falę nośną i modulację, która koduje
  • Odpowiedz
@wojak150: A co to za różnica, skoro nośnikami energii są fotony? Chyba nie ma w kosmosie źródła promieniowania w innym zakresie, które dałoby się wykorzystać do wytwarzania energii elektrycznej. Słońce jest blisko i wysyła w kierunku Ziemi olbrzymie ilości promieniowania, dlatego panele w ogóle działają.
  • Odpowiedz
@wojak150: To, że interakcja fotonów z metalem, metaloidem lub jakimś związkiem chemicznym wykorzystywanym jako doping w materiałach półprzewodnikowych prowadzi do powstania różnicy potencjałów elektrycznych i ruchu elektronów w strukturze przewodnika nie oznacza, że masz do czynienia z promieniowaniem elektromagnetycznym. Jest to indukcja elektromagnetyczna wywołana zderzeniem fotonów z atomami jakiegoś pierwiastka lub związku chemicznego (zależnie od zastosowania), co prowadzi do przekazania energii fotonu elektronowi, który zostaje wybity na wyższy poziom energetyczny.
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Nie ma czegoś takiego jak promieniowanie elektryczne i magnetyczne. Jest promieniowanie elektro-magnetyczne (to jest nierozłączne) i to promieniowanie ma składową elektryczną i magnetyczną. Tak samo jak obiekt w ruchu ma składową kierunku i prędkości - nie da się mieć jednego bez drugiego.

zmiany w polu magnetycznym i elektrycznym inicjuje foton

Foton jest "zmianą" w polu elektro-magnetycznym. Właściwie taka jest jego definicja.

Fotony zderzając się z atomami przewodnika, z którego zbudowana jest antena
  • Odpowiedz
Co jest w tym odkrywczego oprócz zmiany nazewnictwa? Jaki problem to rozwiązuje bądź jakie wartości fizyczne (oddzielne do tej pory) łączy? Tak tylko pytam :P

@Landmark: To jest kolosalna różnica, bo promieniowanie nie jest elektromagnetyczne. Zmiany w polu elektromagnetycznym zachodzą na skutek interakcji fali promieniowania z materiałem przewodzącym. Cząstki przekazują energię kinetyczną w wyniku kolizji z elektronami. Metale nie mają wolnych elektronów, te (elektrony) "powstają" w wyniku wybicia ich (elektronów)
  • Odpowiedz