Aktywne Wpisy

carlosglog +942
Mirki, nie szukam plusów ale chcę gdzieś to zostawić. Może to pomoże.
W piątek mój brat wyszedl na rower.. wywrócił się. Obdarł lekko kolana, trochę ciuchy i umarł. Uderzył w coś głową, krwiak, brak przytomności i śmierć. Oczywiście nie miał kasku.
Mój najmłodszy brat, 31 lat. Był chłop nie ma chłopa.
Pociesza mnie fakt że zdrowy bez nałogów i oddał to co najcenniejsze. Serce płuca wątroba nerki kość udowa. Ktoś będzie szczęśliwy..
W piątek mój brat wyszedl na rower.. wywrócił się. Obdarł lekko kolana, trochę ciuchy i umarł. Uderzył w coś głową, krwiak, brak przytomności i śmierć. Oczywiście nie miał kasku.
Mój najmłodszy brat, 31 lat. Był chłop nie ma chłopa.
Pociesza mnie fakt że zdrowy bez nałogów i oddał to co najcenniejsze. Serce płuca wątroba nerki kość udowa. Ktoś będzie szczęśliwy..

Ibiryd +387
Kilka dni na X i chłop spotkania z posłami urządza. To się nazywa skuteczność - nawet PSL takiej nie ma.
Rozmowa z Panią Kasią umówiona ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#mickpl #nieruchomosci
Rozmowa z Panią Kasią umówiona ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#mickpl #nieruchomosci
źródło: IMG_7160
Pobierz

Witam wszystkich zainteresowanych zagadnieniami związanymi z fizyką rozchodzenia się sygnałów radiowych w przestrzeni. Od razu przyznam, że szukam poparcia dla mojej tezy. Chodzi mi mianowicie o promieniowanie "elektromagnetyczne", które w rzeczywistości nie musi mieć nic wspólnego z elektrycznością, wszystko jest kwestią materiałów. Fala promieniowania MAGNETYCZNEGO wchodzi w interakcję z przewodnikiem (np. anteną) co wywołuje zmiany w polu elektrycznym przewodnika, to z kolei tworzy różnicę potencjałów i daje możliwość przepływu prądu (ruchu elektronów w strukturze przewodnika). W niemalże identyczny sposób tworzy wytwarza się prąd przy pomocy turbiny parowej w elektrowni. Promieniowanie "elektro"magnetyczne to fale radiowe, promieniowanie mikrofalowe, telefonia i komunikacja bezprzewodowa drogą radiową, sygnały stacji radiowych i telewizyjnych, ale również ciepło, światło widzialne i promieniowanie gamma (pierwiastki promieniotwórcze).
źródło: Dipole_receiving_antenna_animation_6_300ms
PobierzKiedyś mój profesor od fizyki rozświetlał świetlówkę w kuchence mikrofalowej i odcinał zasięg telefonu komórkowego umieszczając go w szczelnym, metalowym pudełku. Ja wkładając talerz do kuchenki z namalowanym metaliczną farbą paskiem zauważyłem iskrzenie. Tak samo iskrzył mi mokry popiół papierosowy, a po wysuszeniu już nie. Iskrzenie
https://en.wikipedia.org/wiki/Maxwell%27s_equations
robisz jakieś dziwne
@wojak150: A promieniowanie elektromagnetyczne jest?
źródło: ihave
Pobierz+ 1.5 V
0 V
- 1.5
https://youtu.be/6scwkpXZWEA
Foton jest "zmianą" w polu elektro-magnetycznym. Właściwie taka jest jego definicja.
@tojestmultikonto: Ale napięcie to wartość różnicy potencjałów, a nie wartość ładunku elektronów.
@Landmark: To jest kolosalna różnica, bo promieniowanie nie jest elektromagnetyczne. Zmiany w polu elektromagnetycznym zachodzą na skutek interakcji fali promieniowania z materiałem przewodzącym. Cząstki przekazują energię kinetyczną w wyniku kolizji z elektronami. Metale nie mają wolnych elektronów, te (elektrony) "powstają" w wyniku wybicia ich (elektronów)