Aktywne Wpisy

cult_of_luna +143
#wykop40plus
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
źródło: Bez nazwy
Pobierz
Dzisiaj wracam sobie od koleżanki na Bemowie do samochodu szybkim krokiem, bo zimno, a kurtka jeszcze nie zimowa i widzę trójkę młodych ludzi na ok. koło 20 lat jak we dwóch pchają samochód, a jedyna kobieta w tym towarzystwie próbuje go odpalić - bezskutecznie. Ogarnąłem szybko swoje auto, podjechałem, zaproponowałem, że mam kable i mogę im pomóc jeśli to akumulator padł. Bardzo się ucieszyli, powiedzieli, że już od 40 minut walczą z

Hej, jestem na etapie budowy domu i chciałbym wdrożyć u siebie Home Assistant. Mam terminal HP 630, na którym postawiłem już system. Teraz zastanawiam się, w jakim kierunku pójść dalej – czy warto inwestować w urządzenia w standardzie Tuya i łączyć je przez Wi-Fi, czy lepiej zdecydować się na jakąś bramkę Zigbee?
Zależy mi głównie na:
-sterowaniu oświetleniem,
-integracji z kamerami,
- oraz (jeśli to możliwe) obsłudze pompy ciepła Atlantic Loria AI R32 DUO.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Jak masz HA to na co Ci integracja z chińską Tuyą? Kup koordynator ZigBee na USB (ja mam ten, podpięty do RaspberryPi z zainstalowanym zigbee2mqtt) i na jego bazie zbuduj sieć, którą HA będzie zarządzał natywnie. Jak HA masz postawione na czymś normalnym (a nie jak u mnie VMka na serwerze Synology) to ogarniesz z koordynatorem podpiętym bezpośrednio do serwera - u mnie RasPi jest tylko dlatego, że
Ja mam postawione na tuya. Ale z zigbee masz większa możliwość automatyzacji.
Ja pod tuya mam alarm, czujki dymu i czadu. Stacje pogodowa i kontroler do pieca gazowego.
W przyszłości będzie oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne, rolety. Żałuję, że kamery kupiłem z blinka.
W skrócie - nie zamykaj się na jeden standard - nie bez powodu intalujesz HA. Ja mam mieszankę i myślę, ze to najlepsze rozwiązanie. Wybierając urządzenia wifi szukaj takich rozwiązań, które łączą się LOKALNIE, a nie przez chmurę (!)
Zigbee jest dobry jak rozbudujesz mesh urządzeniami stale podłączonymi do sieci (tj. włączniki, lampy, sterowniki rolet, czy gniazdka). Bateryjne urzadzenia zigbee zazwyczaj trzymają dłużej niż ich odpowiedniki na wifi
@smk666: O widzisz, nawet nie widziałem, że są takie urządzenia. Myślałem, że muszę kupić jakaś bramkę i ją połączyć z HA. A do sterowania oświetleniem co polecasz? Jakiś konkretny sterownik do puszki?
A co do urządzeń na zigbee to mam mix sonofów i najróżniejszych chińczyków - zazwyczaj sprawdzam kompatybilność na stronie zigbee2mqtt przed zakupem
Gość z olx stworzył, mega oszczędny wynalazek. Bateria prędzej się zepsuje niż rozładuje.
Wkurza mnie tylko,że do wszystkiego mam różne aplikacje. Do okurzacza osobna , do kamer osobna , do jedynej rolety inna.
Kamery brałbym firmy moes. Mam od nich kontroler do pieca i jest super.https://a.aliexpress.com/_EvoIzca
Problem z tuya jest taki, że jest masę no name produktów.
Jak kupisz bramkę od Tuya to włączniki/oświetlenie połączy Ci się za jej pomocą po zigbee z ekosystemem Tuya - wszystko i tak będzie szło przez chiński serwer do Twojego HA (jakiś czas temu mega utrudnili/uniemożliwili lokalne sterowanie). Jak dasz koordynator i postawisz lokalnie Zigbee2MQTT to będziesz miał w pełni lokalny mesh zarządzany prosto z HA.
Nie używam sterowników dopuszkowych, tylko
@razor172:
Mam w chacie płytkie puszki do których nie mieści się jednocześnie moduł i klasyczny łącznik a żonie nie podobają się żadne z dostępnych na rynku łączników Zigbee oraz zażądała, że podstawowe oświetlenie ma działać "normalnie" na wypadek gdyby mnie nie było a coś się popsuło. Ostatecznie "górne" światło, które i tak włączamy rzadko jest poza smart home na
@sirgorn:
Gdybym robił samemu to tak by było, tylko że ja kupiłem stuletni dom z generalnym remontem instalacji 10 lat przed moim wprowadzeniem się. Poprzednicy to było starsze małżeństwo a "pan domu" był pasjonatem wyłączników schodowych oraz krzyżowych