Wpis z mikrobloga

#smarthome #homeassistant #iot #
Hej, jestem na etapie budowy domu i chciałbym wdrożyć u siebie Home Assistant. Mam terminal HP 630, na którym postawiłem już system. Teraz zastanawiam się, w jakim kierunku pójść dalej – czy warto inwestować w urządzenia w standardzie Tuya i łączyć je przez Wi-Fi, czy lepiej zdecydować się na jakąś bramkę Zigbee?

Zależy mi głównie na:
-sterowaniu oświetleniem,
-integracji z kamerami,
- oraz (jeśli to możliwe) obsłudze pompy ciepła Atlantic Loria AI R32 DUO.

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@koniolizator: @hukot @razor172

Co do kamer - to chyba kluczową funkcją jest ich integracja z samym HA (w sensie rozpoznawania sytuacji - a nie nagrywania!). Do nagrywania polecam OSOBNY NVR który będzie sobie działał w tle (redundancja bezpieczeństwa, nagrywanie CCTV zarzyna nie-dedykowane dyski relatywnie szybko (tradycyjne są dedykowane do innej pracy - warto poczytać, choćby o dyskach serii purple od WD - a stosowanie w tym celu hi-endowego
  • Odpowiedz
@DlugPubliczny: co do bramy gość na olx robi cuda, nadajnik 2 rok i jak widać 5% baterii ubyło .

Mam status bramy, otwarcie aktywuje sceny, podświetlenie podjazdu jak i po określonej godzinie sztuczna aktywność w domu.

No i powiadomienie push
  • Odpowiedz
@DlugPubliczny: dokładnie, ten gość sam sobie tą elektronikę zaprojektował, wygasza prawie cały układ, pisał mi o tym. Ma też jakieś do studni i inne rzeczy.
  • Odpowiedz