Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +585
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz
Amigoyamigo +216
Moja dentystka kupiła całą klatkę od dewelopera. Rozumiecie, całą klatka jest jej, na parterze zrobiła salon dentystyczny i miejsce parkingowe na swojego nowego merola, a 2 pozostałe piętra to apartamenty pod wynajem. Wchodzę na stronę stomatologa, a ona tam oferuje zabiegi z noclegiem xdddddd gdzie ja żyję Boże
#nieruchomosci
#nieruchomosci

Ile macie kredytu przy jakich zarobkach?
Ile Wam zostaje po opłaceniu wszystkich rachunków? Ile osób w gospodarstwie?
Niedawno mieliśmy wraz z mężem kupić mieszkanie ale zrezygnowaliśmy z powodu wysokich rat. Jednak myśl, że spłacam już 5 rok komuś kredyt zamiast spłacać własny nie daje mi spokoju. Za wynajem mieszkania płacimy obecnie wraz z opłatami 3400zl.
Ja zarabiam 6k, mąż 8k czyli razem 14k. Wkładu własnego mamy jedynie 15%.
Wiadomo jakie ceny mieszkań w Krakowie. Dojazdów do pracy mam już dość (dojeżdżałam z Katowic do Krakowa przez 5lst i to był koszmar).
Zbliżam się do wieku w którym obiecaliśmy sobie ze zaczniemy się starać o dziecko. No ale musielibyśmy zmienić obecne mieszkanie na inne, no tutaj właściciel nie zgadza się na dzieci. Wolałabym już żyć na swoim. Wiecie, urządzić pokój dla dziecka itp. Nie bać się, że znów nam ktoś każe się wyprowadzić (w ciągu 3 lat 2 razy musieliśmy zmienić mieszkanie,moze i nie dużo ale to męczące że trzeba szukać czegoś na już, potem noszenie wszystkiego)
Boję się że zbierając przez następne 2 lata ceny mieszkań wzrosną o tyle, że te dodatkowe pieniądze i tak nam nic nie dadzą. Trochę naciskam na męża żeby jednak wziąć ten kredyt ale on uważa, że nie damy rady. Zwłaszcza, że to zobowiązanie na 20—30 lat, a nie na 5 czy 10.
No i już sama nie wiem. Wszyscy znajomi których znam mają kredyty, ludzie w pracy, rodzina. Jakiś dają radę i nie wyglądają jakby żyli od pierwszego do pierwszego (a raczej zarabiają podobnie co my).
Ile realnie trzeba sobie zostawić na koncie po wzięciu kredytu? No i ile musi zostawać na koncie po opłaceniu wszystkiego?
#kredyt #nieruchomosci #mieszkanienakredyt #rkm
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
20% zarobków to powinniście odkładać co miesiąc, żeby w sytuacji gdzie stracicie pracę mieli za co żyć.
Jedynie co bym wziął na Waszym miejscu pod uwagę to to, że dziecko również kosztuje. Co prawda dostaniecie 800+, ale musicie wziąć pod uwagę, że wzrosną Wam wydatki z tej pensji 14k.
Kolejna rzecz, to czy musicie faktycznie kupować mieszkanie
Co za nieludzki Pan władca Landlord ( ͡° ʖ̯ ͡°) zróbcie manewr Django Unchained i idźcie na swoje. Tzn. Banku. Hehe
@dafto: no wtedy tak. :) Chociaż jak ktoś np przeznacza 5-6k na "mieszkanie" i porównamy wynajem+oszczedzanie reszty do kredytu+nadpłacania, to po roku/dwóch niekoniecznie jedna z tych opcji definitywnie wygra.
No i też zależy od sytuacji osobistej..
@mirko_anonim: po pierwsze to co ma właściciel do
0 przy 12k netto. Kupiłem nowe mieszkanie bez kredytu.