Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ile macie kredytu przy jakich zarobkach?
Ile Wam zostaje po opłaceniu wszystkich rachunków? Ile osób w gospodarstwie?

Niedawno mieliśmy wraz z mężem kupić mieszkanie ale zrezygnowaliśmy z powodu wysokich rat. Jednak myśl, że spłacam już 5 rok komuś kredyt zamiast spłacać własny nie daje mi spokoju. Za wynajem mieszkania płacimy obecnie wraz z opłatami 3400zl.
Ja zarabiam 6k, mąż 8k czyli razem 14k. Wkładu własnego mamy jedynie 15%.
Wiadomo jakie ceny mieszkań w Krakowie. Dojazdów do pracy mam już dość (dojeżdżałam z Katowic do Krakowa przez 5lst i to był koszmar).
Zbliżam się do wieku w którym obiecaliśmy sobie ze zaczniemy się starać o dziecko. No ale musielibyśmy zmienić obecne mieszkanie na inne, no tutaj właściciel nie zgadza się na dzieci. Wolałabym już żyć na swoim. Wiecie, urządzić pokój dla dziecka itp. Nie bać się, że znów nam ktoś każe się wyprowadzić (w ciągu 3 lat 2 razy musieliśmy zmienić mieszkanie,moze i nie dużo ale to męczące że trzeba szukać czegoś na już, potem noszenie wszystkiego)
Boję się że zbierając przez następne 2 lata ceny mieszkań wzrosną o tyle, że te dodatkowe pieniądze i tak nam nic nie dadzą. Trochę naciskam na męża żeby jednak wziąć ten kredyt ale on uważa, że nie damy rady. Zwłaszcza, że to zobowiązanie na 20—30 lat, a nie na 5 czy 10.
No i już sama nie wiem. Wszyscy znajomi których znam mają kredyty, ludzie w pracy, rodzina. Jakiś dają radę i nie wyglądają jakby żyli od pierwszego do pierwszego (a raczej zarabiają podobnie co my).
Ile realnie trzeba sobie zostawić na koncie po wzięciu kredytu? No i ile musi zostawać na koncie po opłaceniu wszystkiego?

#kredyt #nieruchomosci #mieszkanienakredyt #rkm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: macie 14k razem z czego 3.4k to samo mieszkanie i nie jesteście w stanie odłożyć na wkład? Na co wy te pieniądze wydajecie skoro w planach jest kupić swoje i jeszcze dziecko chcecie mieć? Z dzieckiem będzie jeszcze trudniej wziąć kredyt. Zawsze możecie wystartować z 10% wkładu i potem nadpłacić do 20%.
20% zarobków to powinniście odkładać co miesiąc, żeby w sytuacji gdzie stracicie pracę mieli za co żyć.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: idzcie do doradcy kredytowego - ja byłem w Krk. Kredyt 600k to rata 3.9k (z ubezpieczeniem i wszystkim) wiec przy 14k smiało możecie wziac i więcej. Nie kupicie domu z basenem, ale na mieszaknie 3pokoje starczy. Kredyt się nadpąłca i mimo, że bierzesz na 30 lat to średnia spłącalnosc kredo w PL to 12-14 lat. A mieszkanie z kredytem sprzedać też można jakbyscie kiedys chcieli coś wiekszego (np. dom)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bierzcie kredyt. Nie ma sensu liczyć ile kto wydaje. Trzeba sprawdzić zdolność i wziąć to co wyjdzie i wam się spodoba. Jak coś to jestem z Krakowa i zajmuje się hipotekami to mogę pomóc.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w Waszej sytuacji kredyt do 600k powinien być w porządku. Teraz wydajecie 3400 na wynajem, więc to 500-600 zł miesięcznie więcej na ratę, nie powinno być jakimś dużym problemem.

Jedynie co bym wziął na Waszym miejscu pod uwagę to to, że dziecko również kosztuje. Co prawda dostaniecie 800+, ale musicie wziąć pod uwagę, że wzrosną Wam wydatki z tej pensji 14k.

Kolejna rzecz, to czy musicie faktycznie kupować mieszkanie
  • Odpowiedz
@dafto: 2 lata temu i więcej bym się bardziej zgodził, a teraz.. jeśli porównujemy kredyt/wynajem za 3500, to przy kredycie z takiej raty na spłatę kapitału idzie 340zł, czyli rocznie 4k. A ostatni rok ceny poszły trochę w dól, także pytanie jeszcze jak bardzo wierzysz we wzrosty. :)
  • Odpowiedz
no trzeba trochę ponadpłacać by to miało sens w takim porównaniu.

@dafto: no wtedy tak. :) Chociaż jak ktoś np przeznacza 5-6k na "mieszkanie" i porównamy wynajem+oszczedzanie reszty do kredytu+nadpłacania, to po roku/dwóch niekoniecznie jedna z tych opcji definitywnie wygra.
No i też zależy od sytuacji osobistej..
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
refleksyjny-człowiek-6:

no tutaj właściciel nie zgadza się na dzieci. Wolałabym już żyć na swoim. Wiecie, urządzić pokój dla dziecka itp. Nie bać się, że znów nam ktoś każe się wyprowadzić (w ciągu 3 lat 2 razy musieliśmy zmienić mieszkanie,moze i nie dużo ale to męczące że trzeba szukać czegoś na już

@mirko_anonim: po pierwsze to co ma właściciel do
  • Odpowiedz