Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, mam do zainwestowania 600-700k na 3-4 lata. Tak, wiem - jestem idiotą, ale naprawdę nie wiem w co mogę je wrzucić. W SPX i Nasdaq co wydaje się najlogiczniejszym rozwiązaniem nie mam psychiki. Przy mniejszych kwotach mnie to dużo stresu kosztowało, a co dopiero z orangutanem w USA, kiedy w tydzień tracę 100k, po to żeby za chwilę odbiło. Już i tak jestem kłębkiem nerwów w pracy i własnymi problemami.
Lokaty i obligacje to aż śmieszne. Myślałem o nieruchomosci ale PCC i koszty pośredników, gdybym chciał sprzedać za 3 lata zjadłyby praktycznie cały zysk z najmu.
Co robić?

Taguję tylko #gielda, bo z doświadczenia wiem że najbardziej kumaci ludzie ;)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: pytasz jak zainwestować bez stresu, a później piszesz, że obligacje są śmieszne. To albo stres i duże pieniądze, albo mniej stresu i mniejsze pieniądze. Jak nie chcesz obligacji to kup złoto.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zawsze w takich pytaniach brakuje konkretów typu jaki jest Twój poziom ryzyka i czy te 700k to łatwo będzie Ci odrobić, a może to z mieszkania po babci i za 4 lata trzeba wszystko oddać. Nic nie wiemy o Twojej sytuacji.
  • Odpowiedz
@SynuZMagazynu: jeżeli ktoś sprzedał Ci wiedzę jak w pewny i bezpieczny sposób zrobić zysk lepszy niż na obligacjach, to przykro mi to mówić, ale on tę wiedzę faktycznie ma: i jest nią zarabianie na naiwnych.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Wujek_McKwacz Pieniądze na przeprowadzkę, odrobić będzie trudno ale z ~20% mogę stracić.

Może 50/50 - obligi 3-letnie na stałej stopie i SPX?
Myślę że w ameryczce będzie dobrze po korekcie w wakacje ( ͡°
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Podziel kasę na obligacje(większość) i jakieś oszczędnościowe np. Toyota bank 5.86%. Wyczekuj jak będzie totalna czerwień i panika na giełdzie(poznasz po tym że całe gorące na wykopie będą z tagiem giełda( ͡° ͜ʖ ͡°)) i wtedy pakuj kasę z oszczędnościowego w to. Na wypłatę z obligacji będziesz czekał minimum 5 dni a to czasem za długo. Panika minie, sprzedasz akcje i powtórka z rozrywki. Spokojnie
  • Odpowiedz
@Radkovich: z tym złotem na 2-3 lata bym się nie rozpędzał, jest historycznie drogie, jeśli zapanuje hurra optymizm znowu to ludzi będą się ładować w bardziej ryzykowne inwestycje i szybko może nie wrócić do dzisiejszych poziomów :).
@mirko_anonim oczywiście duże lewary na CFD na xtb #meczennicyxtb ( ͡° ͜ʖ ͡°). A tak serio na taki okres to typowo obligacje. Nikt Ci nie zagwarantuje,
  • Odpowiedz