Aktywne Wpisy

pogop +3
Jak bardzo zlym pomysłem jest zakup kontenera mieszkalnego z Chin? XD
Potrzebuję na szybkości gotowego domku letniskowego. Podobne oferty są też w Polsce, ale około 4x drożej. Pytanie tylko, czy taka transakcja z chińczykami nie jest ciut zbyt ryzykowna?
#pytanie #chiny #aliexpress #alibaba #budownictwo #dom #pieniadze
Potrzebuję na szybkości gotowego domku letniskowego. Podobne oferty są też w Polsce, ale około 4x drożej. Pytanie tylko, czy taka transakcja z chińczykami nie jest ciut zbyt ryzykowna?
#pytanie #chiny #aliexpress #alibaba #budownictwo #dom #pieniadze
źródło: Screenshot_20260326_233557_Alibabacom
Pobierz
alljanuszx +49

Mirki doradźcie. Udało mi się uzbierać ok 600k oszczędności, które przerzucam obecnie między oszczędnościowymi produktami bankowymi, jeszcze na promocyjnych warunkach (6-8% - lokaty, konta osczędnościowe).
Powoli kończą mi się jednak banki, gdzie jako nowy klient będę mógł korzystać z tego typu preferencyjnego oprocentowania i zostanie jakieś standardowe 2-3%, dlatego muszę pomyśleć o czymś innym. 150k mam w BTC i ETH, ale chyba wolę tam tam więcej nie ładować.
Zastanawiam się w co w miąrę bezpiecznego mógłbym ulokować te środki...
Nie chcę iść w fizyczne złoto, chciałbym coś w miarę szybko zbywalnego, bo rozglądam się za domem, choć może to jeszcze potrwać kilka miesięcy, jak jak nie dłużej. (mam obecnie mieszkanie, które udało mi się już spłacić, warte na dziś jakieś 700k, więc nie pali mnie kwestia "inwestuj w nieruchomość - nie płać za najem").
Dodam, że z racji posiadania "wolnej gotówki" myślałem o zakupie auta za powiedzmy 150-200k, byłem nawet na jazdach próbnych i mimo że lubię motoryzację to czuję opór przed wydaniem takiej kasy. Jeżdzę autem z 2008 wartym jakieś 10k (do tego LPG więc mam 100km za 30 zł i jakoś czuję się z tym w pewien sposób dobrze/lekko).
#gielda #oszczedzanie #inwestycje #kryptowaluty #inwestowanie #oszczedzanie #oszczednosci #pieniadze #zloto #banki #obligacje #inflacja#bank #finanse #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Komentarz usunięty przez autora
@mirko_anonim: zawsze możesz wrzucić na obligacje skarbowe 3letnie i mieć gwarantowane 5.75% przez 3 lata.
@mirko_anonim: w sensie ze 24h to wolno?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
@poznaniak: z tym XTB to poważnie czy ironia? Bo nie wiem czy wyczułem. Widzę, że to największa platforma do takich rzeczy, pytanie czy faktycznie najlepsza i tam znajdę
@mirko_anonim: z ciekawości ile takich produktów / banków musiałeś uruchomić? z 5/6?
Czekaj, czekaj... Dobrze rozumiem, że wrzuciles 25% swoich oszczędności w coś, w co normalni inwestorzy, fundusze, miliarderzy wrzucają maks kilka procent swojej kasy?
(-‸ლ)
@dejmiend: a według Ciebie kogo ma pytać? Sprzedawcę usług w banku, żeby dostać propozycję funduszu naśladującego SP500 ale z opłatą 3% rocznie za zarządzanie?
@Dietetyq: Jestem klientem większości większych/rozpoznawalnych banków w PL - 9 podmiotów. Jeśłi chodzi o produkty to będzie ich koło 12-15 (większość banków "na start" daje zarówno promocyjną ofertę lokaty jak i % na RO). Zaczynałem jakieś 2 lata temu od najciekawszych ofert w okolicach 11%, schodząc do obecnych 5-7%, które też się
@mirko_anonim:
EUNL.DE - BlackRock iShares Core MSCI World UCITS - ETF na świat, przy obecnym bałaganie w geopolityce i potencjalnych wojnach celnych bezpieczniejszy jak S&P 500
WTAI.UK - ETF na AI, ryzykowny ale potencjalnie z dużą stopą zwrotu warto mieć ekspozycję jednak na ten hype
@mirko_anonim: jak już Ci się uda założyć konto w tym kretyńskim banku co jest nie lada wyzwaniem to sa lokaty 6,3 na pół roku
@mirko_anonim: stąd jeszcze raz - jak chcesz się bawić w przerzucanie kasy na toyotę bank czy jakieś inne getiny to spoko, ale jak nie - to sugeruję właśnie bloga
@OsSikorskiego: a tak szczerze po co? Mieszkania dają dużo więcej z najmu nawet jak agencja zabierze 30% ale nic Cię nie