Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki doradźcie. Udało mi się uzbierać ok 600k oszczędności, które przerzucam obecnie między oszczędnościowymi produktami bankowymi, jeszcze na promocyjnych warunkach (6-8% - lokaty, konta osczędnościowe).

Powoli kończą mi się jednak banki, gdzie jako nowy klient będę mógł korzystać z tego typu preferencyjnego oprocentowania i zostanie jakieś standardowe 2-3%, dlatego muszę pomyśleć o czymś innym. 150k mam w BTC i ETH, ale chyba wolę tam tam więcej nie ładować.

Zastanawiam się w co w miąrę bezpiecznego mógłbym ulokować te środki...
Nie chcę iść w fizyczne złoto, chciałbym coś w miarę szybko zbywalnego, bo rozglądam się za domem, choć może to jeszcze potrwać kilka miesięcy, jak jak nie dłużej. (mam obecnie mieszkanie, które udało mi się już spłacić, warte na dziś jakieś 700k, więc nie pali mnie kwestia "inwestuj w nieruchomość - nie płać za najem").

Dodam, że z racji posiadania "wolnej gotówki" myślałem o zakupie auta za powiedzmy 150-200k, byłem nawet na jazdach próbnych i mimo że lubię motoryzację to czuję opór przed wydaniem takiej kasy. Jeżdzę autem z 2008 wartym jakieś 10k (do tego LPG więc mam 100km za 30 zł i jakoś czuję się z tym w pewien sposób dobrze/lekko).

#gielda #oszczedzanie #inwestycje #kryptowaluty #inwestowanie #oszczedzanie #oszczednosci #pieniadze #zloto #banki #obligacje #inflacja#bank #finanse #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

Całość można spokojnie wrzucić na CFD na złoto, ropę, gaz lub ewentualnie kakao, koniecznie na XTB (nie, wcale nie jestem akcjonariuszem).

@poznaniak: z tym XTB to poważnie czy ironia? Bo nie wiem czy wyczułem. Widzę, że to największa platforma do takich rzeczy, pytanie czy faktycznie najlepsza i tam znajdę
  • Odpowiedz
które przerzucam obecnie między oszczędnościowymi produktami bankowymi,

@mirko_anonim: z ciekawości ile takich produktów / banków musiałeś uruchomić? z 5/6?

Nie chcę iść w fizyczne złoto, chciałbym coś w miarę szybko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie chcę tu robić reklamy, odpowiedź była żartem, bo jak pokazują statystyki, ok. 75% rachunków inwestorów detalicznych traci na CFD. Można dużo zarobić, ale większość szczególnie niedoświadczonych najprawdopodobniej straci swoje pieniądze, a tym samym wzbogaci się broker i akcjonariusze. Osobiście dla mnie zakup akcji XTB dawno temu był najlepszą inwestycją jak dotąd. Sama platforma oferuje handel akcjami krajowymi i zagranicznym, ETF, kontrakty na indeksy, towary, krypto i forex. Niedawno
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: "150k mam w BTC i ETH, ale chyba wolę tam tam więcej nie ładować."

Czekaj, czekaj... Dobrze rozumiem, że wrzuciles 25% swoich oszczędności w coś, w co normalni inwestorzy, fundusze, miliarderzy wrzucają maks kilka procent swojej kasy?
()
  • Odpowiedz
Nie pytaj randomow w internecie co zrobic z kasa

@dejmiend: a według Ciebie kogo ma pytać? Sprzedawcę usług w banku, żeby dostać propozycję funduszu naśladującego SP500 ale z opłatą 3% rocznie za zarządzanie?

Zastanawiam się w co w miąrę bezpiecznego mógłbym ulokować te
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP):

@mirko_anonim: z ciekawości ile takich produktów / banków musiałeś uruchomić? z 5/6?

@Dietetyq: Jestem klientem większości większych/rozpoznawalnych banków w PL - 9 podmiotów. Jeśłi chodzi o produkty to będzie ich koło 12-15 (większość banków "na start" daje zarówno promocyjną ofertę lokaty jak i % na RO). Zaczynałem jakieś 2 lata temu od najciekawszych ofert w okolicach 11%, schodząc do obecnych 5-7%, które też się
  • Odpowiedz
Oczywiście nie oczekuję, że ktoś zbuduje mi portfel, ale macie jakieś swoje typy? Osobiście wstępnie przymierzam się do Diagnostyki, XTB, TTWO.US, PZU, Asseco Poland, Microsoft.

@mirko_anonim:

EUNL.DE - BlackRock iShares Core MSCI World UCITS - ETF na świat, przy obecnym bałaganie w geopolityce i potencjalnych wojnach celnych bezpieczniejszy jak S&P 500

WTAI.UK - ETF na AI, ryzykowny ale potencjalnie z dużą stopą zwrotu warto mieć ekspozycję jednak na ten hype
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
powściągliwy-patriota-90:

Oszczędnościowe IKO Toyota Bank

@mirko_anonim: jak już Ci się uda założyć konto w tym kretyńskim banku co jest nie lada wyzwaniem to sa lokaty 6,3 na pół roku
  • Odpowiedz
Mimo że to portal ze śmiesznymi obrazkami to sporo tu ukrytych specjalistów i doświadczonych życiem, dlatego po przefiltrowaniu śmieszków i trolli chetnie czytam co macie do powiedzenia. Jako portal niebranżowy raczej wolny jest też od afiliacji czy kryptoreklam, co też sobie cenię.

@mirko_anonim: stąd jeszcze raz - jak chcesz się bawić w przerzucanie kasy na toyotę bank czy jakieś inne getiny to spoko, ale jak nie - to sugeruję właśnie bloga
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
powściągliwy-patriota-90:

później trochę te środki rozbić i część wrzucić na giełdę, część w obligacje, część krypto (to już masz), ewentualnie część po prostu wydawać.

@OsSikorskiego: a tak szczerze po co? Mieszkania dają dużo więcej z najmu nawet jak agencja zabierze 30% ale nic Cię nie
  • Odpowiedz