Wpis z mikrobloga

@Yuri_Yslin drewniana żaluzja na drzwiach balkonowych - urwane sznurki + połamane plastikowe części w szynie gdzie jest mechanizm. Fachowiec? 400 zł... Części kosztowały 50-60 zł i 2 godziny roboty.

Ale wcale mnie nie dziwi, że ludzie biora pieniądze pod stołem. Taka opiekunka do dziecka, jakby człowiek chciał jej zapłacić nawet minimalna i zrobić zgodnie z prawem, to idziesz do roboty, żeby zarobić pieniądze, kapitan państwo zeżre z tego 1/3, a potem
  • Odpowiedz
każdy "fachura"

@Yuri_Yslin: co więcej - pewnie większość tych fachur zrobiłaby robotę gorzej niż zrobi się ją samemu po chwilowym szkoleniu na YouTube albo poradach chatgpt ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Btw zawsze zastanawia jak za ułożenie paneli, pomalowanie pokoju, czy też umycie kostki brukowej można wołać stawkę godzinową dentysty i kto na to się decyduje.
  • Odpowiedz
@ArtBB: w tych 400zl masz koszt pracownika, ktory zakladajac ze zrobi to samo w 4h, bedzie kosztowal pracodawce 70zl za h brutto brutto. Czyli masz 280zl samego kosztu pracownika. Dodatkowo zalozmy ze przez te 4h pradu i innych kosztow niech bedzie te 20zl (to jest nierealne). Czyli na usludze za 400zl zarabia sie 100zl, czyli na samej robociznie zysk wychodzi 25zl za mechanika, a nie wliczylem w to kosztow stalych
  • Odpowiedz
Jestem ekspertem od wszystkiego

@Yuri_Yslin: należy rozróżnić "znam się w mniejszym lub większym stopniu na temacie, ale nie pracuje zawodowo i się dokształce" od "nie znam się, ale z pomoca youtuba ogarnę", bo tutaj wychodzi współczynnik spier*olenia roboty.

Mogę sam z pomoca yt wyregulować okna lub drzwi i wiele innych czynności zrobić, ale nie zawsze tak jest. W wielu naprawach nawet brak sprzętu lub kogoś do jego pożyczenia jest przeszkodą,
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: są takie prace, które mają bardzo niski próg wejścia ale są zbyt czasochłonne dla jednej osoby robiącej pierwszy raz. Np. chcąc samemu ocieplać dom mogłoby ci zwyczajnie braknąć urlopu w roku przy pracy na etacie. No i ciężko w pojedynkę chociażby postawić rusztowanie, dobrze mieć drugą osobę "do potrzymania". Natomiast samo docinanie i klejenie styropianu to praca łatwa, satysfakcjonująca i dosyć lekka.
  • Odpowiedz
400 zł za samą robociznę.

@ArtBB: Też pamiętaj, że to nie dlatego, że to tyle warte, ale warsztat ma też ograniczone moce przerobowe. Nie może wziąć za dużo aut na raz, bo się nie będzie wyrabiać, a klienci będą w-------i czemu to tyle trwa.
  • Odpowiedz
  • 0
@fenbekus: Mam 517k kreski, dziewczyna zarabia 7000 netto (bodajże 10k brutto bez dwustu zł), rata to 3150 (6,13%), więc nie jest źle. Ale kredyt to ja Panie brałem jak zarabiałem 3800zł netto ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz