Wpis z mikrobloga

@olewales: Do tego będzie coraz gorzej (Np. w takiej budowlance) bo kiedyś jeszcze można było trafić fachowca który był z wykształcenia murarzem, tynkarzem, zbrojarzem albo cieślą, może chodził do zawodówki budowlanej, albo chociaż uczył się od kogoś kto miał wyuczony fach.

A dzisiaj większość samozwańczych 'fachowców' wiedzę bierze z youtuba, a tam poziom jest... różny a jako że jestem w tym kierunku wykształcony to się za głowę czasem łapie jakie
  • Odpowiedz
No ja już mam jednego czterolatka

@Makarow: jeden to za mało, robisz dzieciaka co 3 lata, wychowujesz dwa pierwsze, pozniej zlecacasz im zajmowanie sie młodszymi, wtedy zawsze w domu masz dwójke nastolatków jako darmowa siłe robocza.

Po więcej porad zapraszam na płatny webinar lub exclusywne szkolenie w SPA ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
I to bez paragonu. Ja ostatnio wymieniałem olej, filtr oleju, kabinowy, powietrza oraz filtry fazy ciekłej i lotnej w instalacji LPG. Zeszło mi około godziny. Cena w warsztacie? 400 zł za samą robociznę.

@ArtBB: no i co z tego?

ale Ty wiedziałeś co i jak zrobić - nie jeden by tego sam nie dokonał, a nie do wszystkiego obejrzysz tutorial YT
  • Odpowiedz
@Makarow: To samo, dopiero planuje zrobić jakiś domek szkieletowy razem z sauna, ok 16m2. Ceny za zwykła szopkę narzedziową po 10k zł za cienkie deseczki.

Wykonczeniowka? Robiłem sam, jak myśląc w średniej jakości, łazienka mnie pokonała i fachowcy zrobili szybko, drogo i słabo.

Zakres wybrukowania 90m2 podjazdu jest za duży jak na jedną osobę, ale po wnikliwym poszukiwaniu znalazłem ekipę w przyjaznych pieniądzach robiących konkretnie. Fundament i plot już jednak
  • Odpowiedz
  • 11
Też to zauważyłem. Trzeba się znać na absolutnie wszystkim w tym kraju. Nawet jeśli nie po to by samemu coś zrobić, to po to by wiedzieć na czym i na ile zrobią cie w wała.
  • Odpowiedz
@booolooo: za 10k to masz już całkiem dobra szopkę. Realnie materiałów to tam może na 2k jest. Oprócz wkrętarki jednak musisz potrafić obsłużyć piłę i miarkę. Więc płac za to xD
  • Odpowiedz
Mhm, czyli umiesz wszystko to, co umieją Ci fachowcy, ale nie będziesz robił tego co oni, bo.... nie xD Jednocześnie masz ból tyłka, że ludzie pracujący dzień w dzień fizycznie mają wyższą stawkę od klepacza biurowego, bez którego pracy nie zmieniłoby się absolutnie nic.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: polakom sie p----------o ze sa zachodnim krajem, i licza rodakow jak na zachodzie.

Tfu na ryj, wole sam robic podstawowe rzeczy niz zlecac to jakims "fachmenom" po zawodowce, co zrobiliby dokladnie tak samo
  • Odpowiedz