Wpis z mikrobloga

Jestem ekspertem od wszystkiego (z lepszym lub gorszym skutkiem). Mechanikiem samochodowym/rowerowym, budowlańcem, stolarzem, ogrodnikiem, kucharzem, piekarzem, elektronikiem, informatykiem, sieciowcem, pizzorobem, dietetykiem, barberem, hydraulikiem, elektrykiem, można wymieniać bez końca. Muszę się znać na wszystkim, bo pomimo zarobków, które nie są jakieś tragiczne (17600 brutto uop), każdy "fachura" chce krotność mojej stawki godzinowej za swoją pracę.

A mnie po prostu nie stać na to. Sorry.

Usługi w tym kraju to jakiś nieśmieszny żart.

#polska #zalesie #nieruchomosci #gownowpis
  • 113
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yuri_Yslin: jeszcze żeby człowiek miał pewność, że osoba biorąca takie stawki zrobi wszystko perfekcyjnie, na poziomie, który będzie dla Ciebie nieosiągalny...
  • Odpowiedz
  • 310
@Yuri_Yslin: I to bez paragonu. Ja ostatnio wymieniałem olej, filtr oleju, kabinowy, powietrza oraz filtry fazy ciekłej i lotnej w instalacji LPG. Zeszło mi około godziny. Cena w warsztacie? 400 zł za samą robociznę. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 8
@ArtBB @ArtBB nie wiem gdzie wymieniacie, ale u nas stawała to że kupisz olej i filtry a wymiana gratis. U mnie wychodzi taniej niż jak bym miał to sam kupić. Ale jeżdżę na wioskę xd

@Yuri_Yslin bo to każdy chce cię zrobić w CH..., już nie wspomnę że najlepiej jak by w Polsce wprowadzić jakiś abonament na adwokata, przciez to co się odwala to maskra. Jawne łamanie umów ale
  • Odpowiedz
Olej na allegro 120 zł, na Smart week za 100 zł. I jeszcze zostaje 0,5 litra. W warsztacie 180 zł za tyle ile się mieści.

@ArtBB: no to się nie dziw, że kupujesz na allegro a potem masz wyższa robociznę. Tak postępują warsztaty, że specjalnie więcej dorzucają robocizny jak przychodzisz ze swoimi częściami. Jakbyś poszedł do nich i wziął wszystko od nich to byś miał mniejszą robociznę i ogólnie by
  • Odpowiedz
  • 27
@goferek to jest klucz - bo większość usług jest na poziomie takim, ze sam zrobisz to podobnie po krótkim rozpoznaniu tematu - wówczas branie usługi mija sie całkowicie z celem, jeśli jest mocno przepłacona. A jednak ludzie biorą, bo konsensu rynkowy za usługi na poziomie "oj tam oj tam, moze byc" jest taki a nie inny.

Ludzie ludziom zgotowali ten los... tu nawet państwo nie pomoże jak z mieszkaniami bo jak?
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: rel chłopie.

To jest p------e że zarabiasz tyle co 5-10% najlepiej zarabiających polaków, więc wydawać by się mogło że stać cię na usługi, ale później przyjdzie ci jakiś Seba po jednodniowym kursie SEP i chce 2 tysiące dniówki za prostą i relatywnie lekką robotę. Oczywiście tylko gotóweczka i cała kasa do kieszeni bez podatków. Koniec końców jeszcze duża szansa że spierdzieli zlecenie i sam byś lepiej zrobił.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: spróbuj sobie zderzak wymienic samemu :) to jest historia godna mediów. mozesz go legalnie kupic (nowy/uzywany) ale nie mozesz zutylizowac starego zderzaka. pszok nie przyjmuje, stacje demontazu nie przyjmuja (nawet za oplata). do segregowanych smieci wyrzucic nie mozesz. potem nic dziwnego, ze takie smieci laduja w lasach... W pszoku mi nawijali makaron, ze to dlatego, żeby uniemozliwic obrot czesciami z dziupli. na pytanie co mam zrobic zobaczylem tylko wzruszenie
  • Odpowiedz
Tak postępują warsztaty, że specjalnie więcej dorzucają robocizny jak przychodzisz ze swoimi częściami

@acpiorundc: Czyli oszukuja klientow. Cena za robocizne powinna byc taka sama. Jak przynosze czesci z ASO i cwaniak juz w-------y bo nie bedzie mi mogl wsadzic gorszej jakosci zamiennikow bo mialby z nich wieksza marze i za to "odbija" sobie cena uslugi to powinien odpowiadac za to karnie.

Jakbyś poszedł do nich i wziął wszystko od nich
  • Odpowiedz
Czyli oszukuja klientow. Cena za robocizne powinna byc taka sama. Jak przynosze czesci z ASO i cwaniak juz w-------y bo nie bedzie mi mogl wsadzic gorszej jakosci zamiennikow bo mialby z nich wieksza marze i za to "odbija" sobie cena uslugi to powinien odpowiadac za to karnie.

@harrame: ja nie mam zamiaru bronić jakiś konkretnych warsztatów bo sporo jest cwaniaków. Jeżeli ktoś tak postępuje to po co do niego jedziesz?
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Do mnie przylazł gość od ocieplenia i za samą robotę rzucił 65 tys zł netto. za 3 tygodnie roboty. Masakra co się porobiło w tym kraju. łazienkę za 2 tygodnie roboty biorą od 20 w górę.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Przynajmniej się nauczyłeś kilku rzeczy dodatkowo ( ͡° ͜ʖ ͡°), praktycznie ze wszystkim pełna zgoda usługi w PL są drogie, ale umówmy się jak poszukasz to i znajdziesz za rozsądne pieniądze. Z tym barberem to trochę pojechałeś po bandzie, no chyba że na 0 się obcinasz.
  • Odpowiedz