Aktywne Wpisy

anoysath +130

forfiterex +74
#krakow #sct #niszczalski
Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu
Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu
Jeśli Twój pojazd jest zarejestrowany za granicą, nawet jeśli spełnia wszystkie wymagane normy, musisz samodzielnie zgłosić go do systemu SCT. Podczas zgłaszania będziesz musiał przedstawić kopię dowodu rejestracyjnego pojazdu, podać markę, model i rok produkcji

Jak wygląda teraz rynek IT pod kątem zarobków? Niby zawsze było, że tam jest dużo kasy ale dochodzą do mnie słuchy, że już się to zmieniło, że zarobki się już trochę zrównały do innych branż.
Mówi, się też, że ciężko się teraz wbić w ten rynek ale czy będzie coraz gorzej w tej branży? Niby wszystko idzie w automatyzację, elektronikę itp.
Ja sam pracuje w automotive i muszę przyznać, że pomimo, że mamy tyle możliwości w automatyzacji, to jednak u nas wciąż dużo bezsensownych czynności wykonują ludzie. Wiem, że u nas trochę się ta branża zapada, bo jednak ciężko konkurować z gigafabrykami w Korei, niedlugo w Chinach itp, gdzie koszty produkcji są niskie. Nie mniej, tak, czy inaczej jeżeli ta branża u nas będzie istnieć, nawet w postaci Azjatyckich Fabryk, to powinno to pójść do przodu chyba.
Chociaż z drugiej strony, to wszędzie starają się ciąć koszty i w dużych korpo, to słyszałem, że z racji że mają na przykład wykupiony chat GPT albo jakieś inne Copiloty, to uznali, że pracownicy mogą o 20% więcej robić i dzięki temu nie muszą zatrudniać więcej ludzi.
W mojej branży (ale pewnie nie tylko w mojej), mam wrażenie, że najbardziej są teraz cenieni tacy pelnoprofilowi specjaliści, co ogarniają pracę na przykład kilku juniorów, dostarczają dużo wartości firmie, ogarniają temat od A do Z. Firma i tak na tym oszczędza, bo raczej na zwykłym etacie koszty nie będą jakieś strasznie duże dla niej ale dla jednej osoby to będzie dobra pensja.
Tym bardziej, że bezrobocie istnieje naprawdę. To nie są żarty i obecnie naprawdę dużo
@LadnyChlopczyk: Według mnie szansa na to, że będzie konkretne odbicie w branży, jest mniejsza niż szansa na to, że jeszcze bardziej się pogorszy (z różnych możliwych względów: konkretna recesja w USA; może AI rzeczywiście dojdzie do konkretnego poziomu; może po covidzie, gdzie wiele firm przeszło na remote, efekty outsourcingu nie będą
@LadnyChlopczyk: Sam sobie odpowiedziałeś w tym akapicie.
Od roku są optymalizacje i cięcia kosztów (brak podwyżek, premii itd), do tego stopnia, że ludzie rzucali pracę w momencie kiedy jeszcze było dużo ofert pracy na rynku w połowie 2024 roku - ja wtedy miałem jeszcze nadzieję, że skoro oni odchodzą, to może coś więcej wpadnie do kieszeni (ależ się
Komentarz usunięty przez moderatora
@Reretos: u mnie w korpo coraz bardziej patrza przychylnym okiem na AI (Another Indians)
@Reretos: Otóż to. Trudniej jest teraz o nowy projekt. To już nie czasy, gdzie nawet jakieś małe Software House-y wybrzydzały sobie w projektach, obrażały na klientów i jak spierdzieliły kolejny projekt, to na horyzoncie był kolejny. Rola AI jest zdecydowanie przereklamowana.