@dawid-mocki jakość zostanie zachowana, ok na początku bedzie troche gorzej ale z czasem bedzie lepiej, ale najwazniejszym faktem ze jest taniej i to znacznie.
Ale cyk, kolejne kilkadziesiat/kilkaset devów wejdzie na rynek. Ostatnio bylo glosno o senior frontend dev ktory sie "chwalil" ze znalazl prace tylko w 45 dni, ale zszedl do stawki 600 pln/day na b2b.
Idziemy dalej ;) czekam na senior devow za 400-500 pln / day na b2b
@git_commit: @Volantie: @Majkel2008: Może to się różni między firmami, ale kilka razy spotykałem się z działami COE (o którym mowa w mailu) i to nie byli nawet devowie tylko "inżynierowie" który klikali ACK na incydenty, próbowali je rozwiązać tak jak umieli (najczęściej klikając po systemie, zmieniając jakieś konfiguracja lub tłumacząc że to nie błąd) i jak nie dawali rady to dopiero wtedy odzywali się do dev/devops.
@Majkel2008: Już od dawna nie słyszę o powrotach z Indii - tamten rynek też się rozwija, i zarządzanie virtual jest coraz lepsze.
W bankach wszystko co nie jest 'core' jak wsparcie produkcji, infra, development, itd. idzie do Indii. I ja się nie dziwię, bo tamten rynek z punkut widzenia pracodawcy jest znacznie atrakcyjniejszy.
@Volantie:myślisz? pracowałem z hindusami(też z UK) i jakość nie była zachowana. Tak samo na początku jaki i na końcu ich kariery w zespole... w projekcie jakość i tak taka sobie a oni i tak znacznie poniżej tego są w stanie dowozić. Nawet ostatni widziałem dane w relacji 1:N z innego API, co zrobił hindus? Jedna kolumna dla N i po prostu update kolumny N razy... który rekord wejdzie to będzie...
@Volantie przecież @dawid-mocki ma rację, oczywiście że będzie gorzej. Taniej jest przez chwilę na początku, pierwszy fuckup I całe oszczędności pójdą do kibla.
Co kilka lat próbują przenosić do Indii i potem wracaja
Fun fact: miałem dość dużego klienta z Indii który mi płacił stawkę europejską bo nikt u nich nie potrafił skleić automatyzacji apki desktopowej
@Rabusek: z opowieści żony wiem, że indianie są mega specjalistami. Są tak wyspecjalizowani, że mają osobna osobę do nalewania wody do szklanki. Większej specjalizacji nie znam
AI zabiera Polakom prace (Another Indian)
źródło: temp_file8341918227488301863
PobierzAle cyk, kolejne kilkadziesiat/kilkaset devów wejdzie na rynek. Ostatnio bylo glosno o senior frontend dev ktory sie "chwalil" ze znalazl prace tylko w 45 dni, ale zszedl do stawki 600 pln/day na b2b.
Idziemy dalej ;) czekam na senior devow za 400-500 pln / day na b2b
W bankach wszystko co nie jest 'core' jak wsparcie produkcji, infra, development, itd. idzie do Indii. I ja się nie dziwię, bo tamten rynek z punkut widzenia pracodawcy jest znacznie atrakcyjniejszy.
@Majkel2008: https://www.youtube.com/watch?v=4V2C0X4qqLY&ab_channel=HRejterzy
Nawet ostatni widziałem dane w relacji 1:N z innego API, co zrobił hindus? Jedna kolumna dla N i po prostu update kolumny N razy... który rekord wejdzie to będzie...
Co kilka lat próbują przenosić do Indii i potem wracaja
Fun fact: miałem dość dużego klienta z Indii który mi płacił stawkę europejską bo nikt u nich nie potrafił skleić automatyzacji apki desktopowej
… ale oni siedzą w USA i Niemczech na stawce europejskiej xD
Outsource do Indii będzie zawsze outsourcem do Indii