Aktywne Wpisy

Matylda_Megara +323
Znowu przyszłam się chwalić i to bardzo! Więc pijcie ze mną kompot.
1. Po 10 latach opieki, wychowywania, kochania, wstawania w nocy, tulenia i utrzymywania nieswojego (prawnie) dziecka - zostałam w końcu mamą mojego pasierba. Zostanę wpisana do aktu urodzenia, będe miała wszelkie prawa i obowiązki wynikające z tego. Boli mnie tylko, że dopiero po 10 latach matka biologiczna ustąpiła w swej zawziętości i złośliwości. Od wczoraj cała się trzęsę z emocji.
1. Po 10 latach opieki, wychowywania, kochania, wstawania w nocy, tulenia i utrzymywania nieswojego (prawnie) dziecka - zostałam w końcu mamą mojego pasierba. Zostanę wpisana do aktu urodzenia, będe miała wszelkie prawa i obowiązki wynikające z tego. Boli mnie tylko, że dopiero po 10 latach matka biologiczna ustąpiła w swej zawziętości i złośliwości. Od wczoraj cała się trzęsę z emocji.

cult_of_luna +104
#wykop40plus
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
źródło: Bez nazwy
Pobierz

Waham się nad ostatecznym wyborem, co 2h godziny zmieniam zdanie i dokładam kolejną stówkę do "absolutnego max ile chce wydać"... Zacząłem od 1,5-2k a obecnie rozpatruję nawet za 5k, to jest chore. Nie chcę kupić nie wiadomo czego bo istnieje szansa, że rower po kilku trasach będzie zawodowo zbierał kurz a zajawka minie. Nie chcę też kupić najtańszego syfu który dorzuci swoje 3 grosze żeby mnie zniechęcić do nowego hobby.
Chcę kupić w polskim sklepie, najlepiej na raty 0% żeby mi dłużej przypominały o istnieniu roweru. Kilka modeli które mniej lub bardziej biorę pod uwagę, będę wdzięczny za absolutnie KAŻDY wartościowy komentarz:
- Riverside 500
- Riverside 700
- Unibike Crossfire
- Oxfeld CR-7
- Giant Roam
- Romet Orkan 5
- Kross Evado 5
- Trek DS2/3
- Polygon Heist X7
Obeznani w temacie od razu zobaczą kompletny chaos i brak zdecydowania a mógłbym jeszcze kilka pozycji dopisać, nie mówiąc już o tym że niektóre z modeli mają różne wersje. Tak jak wspomniałem, każda pomoc mile widziana.
Trasy przewiduję w 70% miejskie 30% las. Stary MTB miał 3-rzędową korbę 42/32/22 i kasetę 14-28, pamiętam że z niskich mało co korzystałem a wyższych potrafiło zabraknąć więc w nowym raczej 2-rzędowa korba choć 1-rzędowa kusi... Wołam też #serwisrowerowy
https://kross.pl/esker-flatbar-czarny-zielony-polysk
Oczywiście model z barankiem bardziej wskazany, ale w mieście się to gorzej sprawdza.
źródło: obraz_2025-04-29_011451510
Pobierz@saguaromineral:
Pepper.pl/rowery
I bierz pierwsze co tam się trafi poniżej 3k z powietrznym amortyzatorem.
Generalnie do Krossa podchodzę z dystansem ale poczytam...
@Misiopysioo No właśnie zazdroszczę ludziom którzy potrafią tak kupować, u mnie niestety to tak nie działa i musi być najlepszy
Z amortyzatorem to też temat rzeka... Od skrajności w skrajność, jedni mówią że w tańszych te amortyzatory to nic nie robią tylko wagę dokładają, inni że sprężynowa jest ok, kolejni że tylko powietrzna ale dochodzi koszt serwisowania tego, jeszcze inni polecają modele bez amortyzacji typu najnowszy Trek DS2/3 (i wbrew mojej logice rower
Amor nie jest potrzebny jak się jeździ głównie po drogach szutrowych i gruntowych, a po takich właśnie jeździ większość rekreacyjnych rowerzystów.
Osobiście mam amor tylko w elektryku, bo na niepublicznych dziurawych drogach przy 50km/h zaczyna robic robotę.
Zwykly rower, do turystycznej i miejskiej jazdy lepszy jest bez
Z plusów - to jest nowy Cues, więc będziesz mógł sobie z niego prawilnego gravela zrobić jak dojrzejesz do tej decyzji (i się pojawią klamkomanetki w sklepach). Osprzętowo - nie ma głupich oszczędności, możesz sobie błotniczki zamontować, całość idealna do
Byłem dziś w kolejnych kilku sklepach (głównie Kross i Merida) i moją największą uwagę przykuła Merida Crossway 100. Salon partnerski Meridy więc oczywiście rower zachwalany pod niebiosa, niemniej jednak marketing przemówił tu do mnie bardziej niż w innych salonach. W partnerskim Krossa polecano mi jeszcze Ghost Kato ale raczej nie na moje potrzeby.
Sam Kross wspomniany wyżej nie leżał mi zupełnie, nie wiem dlaczego i ciężko mi powiedzieć co
Zastanawiam się na gravelem/fitnessem z prostą kierą, jutro jadę przymierzyć kilka rowerów, żeby mieć jakiekolwiek rozeznanie rozmiarowe, później może wypożyczę coś z deka na baranku, czy będę mógł i chciał na tym jeździć :) Też nie potrzebuję amorka, 90% jazdy to chodnik, ulica,
Ale moim zdaniem cena/jakość wygląda całkiem spoko. (No i Decathlon z 2 letnią gwarancją i serwisem)
Czytam o moich "wybrańcach" i niestety każdy na sprężynie, Decathlonowy 720 jest na powietrznym ale opinie mieszane a wizualnie nie zachwyca. Merida Big Nine 200 chyba ma no ale to MTB, Roam 1 ale 1-rzędowa korba więc odpada, Kellys Phanatic 90, Unibike Xenon, jakieś
Podstawa to pamiętać, że każdy ma inne potrzeby i na chwilę obecną wydaje mi się, że amortyzator powietrzny oraz sztywna (przynajmniej przednia) rama to coś co na pewno będzie dla mnie plusem. Stawiając takie konkretne wymagania zamykam też grono potencjalnych kandydatów i wczoraj moim najlepszym kandydatem
Komentarz usunięty przez autora