Aktywne Wpisy
BrakWolnegoLoginu +115
K---a serio 5.5k netto nie starczy na kredyt 250k xD To gdzie ja mam mieszkac, jak wynajem wychodzi drozszy niz rata kredytu #nieruchomosci #polska #kredythipoteczny

haakenn +122
W maju wylatuję na 5 dni do Włoch w składzie 2+3 - jeśli ktoś jest zainteresowany kosztami niech zaplusuje ten komentarz, będę porównywał ogólny wydatek vs tydzień na urlopie nad polskim morzem.
#podroze
#podroze

#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
może tak, może nie - tego i tak nie da się
@Need: no chyba jednak nie xD
Zresztą twój czas i tak jest nic nie warty
@wiggertron3000: podałem dwie definicje wolnego zawodu i obie definicje programista spełnia.
@wiggertron3000: bo kto tak powiedział? Ty, wykopem na codzien siedzący w fabryce smrodu? Programista zdaje np takie same egzaminy państwowe (a nawet trudniejsze) niż np dziennikarz, który też jest wolnym zawodem.
@Rudz1elec: nie no, tyle to potrafią. Tylko muszą dodać jakiś mityczny wyzysk, że to biedni utrzymują klasę średnią. Tyle, że tak nie jest xD
ale nikogo nie obchodzi jakie ty sobie definicje wymyślasz
nie ma ustawy która by okreslała kodoklepacza jako wolny zawód, więc nie jest wolnym zawodem
@wiggertron3000: idź pogadaj z rolnikami że są na KRUS
@wiggertron3000: to nie ja je wymyśliłem, tylko słownik języka polskiego. uważasz, że SJP się myli? napisz to do PWN, bo może mają błąd w słowniku.
tutaj wykopku nie jest potrzebna wykładnia językowa, bo katalog tych zawodów określonych w ustawie jest zamknięty, i nie ma w nim kodoklepacza
źródło: Screenshot - 2025-04-19T224352.528
Pobierz@wiggertron3000: uff. czyli lekarze też nie są wolnym zawodem a i tak pracują na b2b, to dobrze, bo myślałem że tylko programiści są tacy źli i oszukują społeczeństwo, a tu się okazuje że nie tylko :/
@ly000: są, bo są wymienieni w ustawie którą ci załączyłem, nie wiem do kogo masz żal, ludzie ci tylko podają fakty
Nadal jest, nie przejmuj się nami, naprawdę :)
@BreathDeath: Programista też często wykonuje pracę dla wielu klientów. Nawet jeśli fakturuje jednego pośrednika, który mu ich zleca przez jakiś czas. W praktyce często jest to jak chodzenie od budowy do budowy przez hydraulika. Może trochę to naciągane, ale dopóki - jak wspomniał zresztą autor wpisu - fachowcy połowę fuszek odwalają bez faktury, a lekarz robi sobie w ramach swoich kontraktów prywatny folwark z publicznych
@ly000: to nie jest sprawa dyskusyjna zasrany upodlony kretynie
to określa ustawodawca, nie ty
nigdy nie będziesz przedstawicielem wolnego zawodu
źródło: Screenshot - 2025-04-19T225315.514
Pobierzmoże dlatego, że k---a zacytowałeś nieobowiązujący już fragment ustawy, głąbie xDD weź znajdź aktualną wersję ustawy i się zastanów nad sobą.
@ly000: nikt tak nie twierdził ty psie, tylko ty to teraz powiedziałeś