Wpis z mikrobloga

<rant>Bardzo mnie śmieszy to p--------o, że programiści oszukują system, bo pracują na udawanym B2B, a w rzeczywistości jest stosunek pracodawca-pracownik i powinni płacić podatki jak normalni ludzie na UoP. Coś wam uświadomię, bo chyba nie wiecie zbyt wiele o życiu. Prawie wszyscy lekarze, dentyści, prawnicy i przedstawiciele innych wolnych zawodów również pracują na B2B, mimo że ich charakter pracy nie różni się znacząco od pracy programisty. A skoro już tak bardzo przejmujecie się, kto ile podatków płaci w tym kraju, to zastanówcie się, kiedy ostatnio jakiś hydraulik, monter, renowator, posadzkarz, czy inny fachowiec lub majster; fryzjer, mechanik lub laweciarz wystawił wam paragon lub fakturę? ;) Na UoP pracują w tym kraju tylko frajerzy, co dają się dymać państwu oddając 40% pensji na nierobów. Zastanówcie się, dlaczego za każdym razem w społeczeństwie są takie wrzaski, gdy gdzieś (często nawet na innym kontynencie) wpadnie na pomysł zastąpienia gotówki cyfrowym pieniądzem? ;) Dla mnie jesteście gówniarzami co tylko potrafią wrzeszczeć w internecie, a nic nie wiedzą o tym świecie. </rant>
#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
  • 175
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@VZee:

jak klepiesz kod w fabryce smrodu przez 8 godzin, 5 dni w tygodniu i wystawiasz jedną fakturę w miesiącu, to jesteś takim samym robolem jak typ co szyje buty w fabryce butów i powinieneś robić na etacie. Jak masz firmę konsultacyjną i masz w tym samym czasie 5 klientów którym doradzasz, to jak najbardziej siedź sobie na b2b.

może tak, może nie - tego i tak nie da się
  • Odpowiedz
Wytłumaczyłem ci już w poprzednich komentarzach, a ja Ciebie czytania ze zrozumieniem zamiaru nie mam uczyć, bo odnoszę wrażenie, że szkoda czasu po prostu, już i tak za dużo poszło na te rozmowę.

@Need: no chyba jednak nie xD
Zresztą twój czas i tak jest nic nie warty
  • Odpowiedz
  • 0
programista to nie jest wolny zawód,

@wiggertron3000: podałem dwie definicje wolnego zawodu i obie definicje programista spełnia.

wiem że troll, ale programista to nie jest wolny zawód, nie musi mieć wykształcenia, nie musi zdawać żadnego egzaminu, robić uprawnień, a co najważniejsze nie jest określony jako wolny zawód w
  • Odpowiedz
wiem że troll, ale programista to nie jest wolny zawód, nie musi mieć wykształcenia, nie musi zdawać żadnego egzaminu,

@wiggertron3000: bo kto tak powiedział? Ty, wykopem na codzien siedzący w fabryce smrodu? Programista zdaje np takie same egzaminy państwowe (a nawet trudniejsze) niż np dziennikarz, który też jest wolnym zawodem.
  • Odpowiedz
@ly000:

podałem dwie definicje wolnego zawodu i obie definicje programista spełnia.

ale nikogo nie obchodzi jakie ty sobie definicje wymyślasz
nie ma ustawy która by okreslała kodoklepacza jako wolny zawód, więc nie jest wolnym zawodem
  • Odpowiedz
@ly000: Programista here, ja o samo to że ktoś ma trochę więcej netto na b2b nie mam bólu d--y bo 2 próg jest obecnie na tyle wysoko że razem z KUP dochodowego nie płaci się aż tak dużo więcej (chyba że ktoś żyje w swoim świecie w którym kodoklepy zarabiają 50k i dla tego liczy ale to już jego problem xD) i czysta strata jest właściwie tylko na składce zdrowotnej
  • Odpowiedz
  • 0
ale nikogo nie obchodzi jakie ty sobie definicje wymyślasz

nie ma ustawy która by okreslała kodoklepacza jako wolny zawód, więc nie jest wolnym zawodem

@wiggertron3000: to nie ja je wymyśliłem, tylko słownik języka polskiego. uważasz, że SJP się myli? napisz to do PWN, bo może mają błąd w słowniku.
  • Odpowiedz
  • 0

@wiggertron3000: uff. czyli lekarze też nie są wolnym zawodem a i tak pracują na b2b, to dobrze, bo myślałem że tylko programiści są tacy źli i oszukują społeczeństwo, a tu się okazuje że nie tylko :/
  • Odpowiedz
@fajnybananek: "b2b to świetna sprawa :) no chyba że firma która Cię zatrudnia przeprowadza redukcje etatów, lub chcesz np wziąć kredyt hipoteczny. Wtedy to już tak kolorowo nie jest."

Nadal jest, nie przejmuj się nami, naprawdę :)
  • Odpowiedz
  • 0
@wiggertron3000: i kiedy wy k---a głąby zrozumiecie, że jest lista wymyślona na potrzeby tej konkretnej ustawy, żeby przyporządkować pewne zawody do pewnej stawki podatkowej, a to co uznajemy za zawody wolne to jest sprawa dyskusyjna. i jak coś nie znajduje się na tej liście to nie oznacza, że nie można w ramach tego zawodu śyidaczyć usług na b2b - to chyba oczywiste (mam nadzieje) xD
  • Odpowiedz
Hydraulik wykonuje usługi dla wielu klientów.

@BreathDeath: Programista też często wykonuje pracę dla wielu klientów. Nawet jeśli fakturuje jednego pośrednika, który mu ich zleca przez jakiś czas. W praktyce często jest to jak chodzenie od budowy do budowy przez hydraulika. Może trochę to naciągane, ale dopóki - jak wspomniał zresztą autor wpisu - fachowcy połowę fuszek odwalają bez faktury, a lekarz robi sobie w ramach swoich kontraktów prywatny folwark z publicznych
  • Odpowiedz
  • 0
@wiggertron3000:

są, bo są wymienieni w ustawie którą ci załączyłem, nie wiem do kogo masz żal, ludzie ci tylko podają fakty

może dlatego, że k---a zacytowałeś nieobowiązujący już fragment ustawy, głąbie xDD weź znajdź aktualną wersję ustawy i się zastanów nad sobą.
  • Odpowiedz
jak coś nie znajduje się na tej liście to nie oznacza, że nie można w ramach tego zawodu śyidaczyć usług na b2b - to chyba oczywiste (mam nadzieje) xD

@ly000: nikt tak nie twierdził ty psie, tylko ty to teraz powiedziałeś
  • Odpowiedz