<rant>Bardzo mnie śmieszy to p--------o, że programiści oszukują system, bo pracują na udawanym B2B, a w rzeczywistości jest stosunek pracodawca-pracownik i powinni płacić podatki jak normalni ludzie na UoP. Coś wam uświadomię, bo chyba nie wiecie zbyt wiele o życiu. Prawie wszyscy lekarze, dentyści, prawnicy i przedstawiciele innych wolnych zawodów również pracują na B2B, mimo że ich charakter pracy nie różni się znacząco od pracy programisty. A skoro już tak bardzo przejmujecie się, kto ile podatków płaci w tym kraju, to zastanówcie się, kiedy ostatnio jakiś hydraulik, monter, renowator, posadzkarz, czy inny fachowiec lub majster; fryzjer, mechanik lub laweciarz wystawił wam paragon lub fakturę? ;) Na UoP pracują w tym kraju tylko frajerzy, co dają się dymać państwu oddając 40% pensji na nierobów. Zastanówcie się, dlaczego za każdym razem w społeczeństwie są takie wrzaski, gdy gdzieś (często nawet na innym kontynencie) wpadnie na pomysł zastąpienia gotówki cyfrowym pieniądzem? ;) Dla mnie jesteście gówniarzami co tylko potrafią wrzeszczeć w internecie, a nic nie wiedzą o tym świecie. </rant> #pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
@wiggertron3000: Gadasz z debilem, który celowo manipuluje.
Od siebie dodam, że w przypadku lekarzy to większość z nich chętnie przejdzie na etat, czyli 40h plus kilka nadgodzin w tygodniu, tylko, że wszyscy wiedzą, że wtedy cały system się zesra. B2B dla lekarzy to nie jest "prezent", ale praktyczna konieczność.
@ly000: haha wkleiłem nieobowiązująca ustawe - przypierdziela sie do tego facet który sobie wmawia że jest wolnym zawodem bo tak sobie udumał jesteś jak transy które sie identyfikują jako kobieta mimo że są facetem
haha wkleiłem nieobowiązująca ustawe - przypierdziela sie do tego facet który sobie wmawia że jest wolnym zawodem bo tak sobie udumał
@wiggertron3000: no przed chwilą twierdziłeś, że lekarz jest wolnym zawodem bo jest wpisany w jakiejś ustawie - nie jest. czyli już nie jest wolnym zawodem tak?
Od siebie dodam, że w przypadku lekarzy to większość z nich chętnie przejdzie na etat, czyli 40h plus kilka nadgodzin w tygodniu, tylko, że wszyscy wiedzą, że wtedy cały system się zesra. B2B dla lekarzy to nie jest "prezent", ale praktyczna konieczność.
@cyk21: xDDDDDD czyli lekarze robią to z dobroci serca, a nie dlatego że mogą wystawiać faktury 50k-100k co miesiąc? nie jesteśmy godni tak poczciwych ludzi, nie zasłużyliśmy na
@wiggertron3000: no to powiedz, czy to jest ok, że podobnie jak programiści, duża część lekarzy pracuje na b2b zamiast na uop? czy programiści są gorsi w związku z tym?
@wiggertron3000: przescrolluj sobie do początku dyskusji. te wolne zawody zostały wniesione do dyskusji jako uargumentowanie tego, dlaczego inne zawody, w tym np. lekarze, mogą pracować na b2b, a programiści już nie. ja mam szczerze w dupie czy programista jest wolnym zawodem, aczkolwiek wg. mnie spełnia definicję słownikową perfekcyjnie. poza tym, to co znajduje się na tej liście wcale nie sprawia, że wszyscy mamy z automatu uważać, że to są jedyne
jak ja jako przedsiębiorca zdecyduje, że chce robić w fabryce smrodu 8h dziennie przez 5 dni w tygodniu i wstawiać jedną fakturę w miesiąc, to mam do tego prawo
Nie, nie masz, bo jest coś takiego jak domniemanie stosunku pracy, żeby chronić sprzątaczki, śmieciarzy, klepaczy kodu i pracowników fabryk przed wypychaniem przez januszy na śmieciówki.
@ly000: Nasze prawo nie nadąża za czasami i rozwojem społeczeństwa. Może i by się dało zrobić przepisy na porządnie, ale to trzeba by usiąść i na spokojnie rozplanować. Tak to przecież lepiej 3 lata nic nie robić i rok przed wyborami obiecywać, że w przyszłej kadencji się zrobi.
@ly000: to nie jest opinia, to jest fakt - tak określa ustawa, uchwalona przez twojego ustawodawce w państwie w którym mieszkasz ta ustawa to dla ciebie fakt, jak fakt że 2+2 to 4 dla ciebie programista to nie jest wolny zawód, tak jak dla mnie i dla każdego w tym kraju
Nie, nie masz, bo jest coś takiego jak domniemanie stosunku pracy, żeby chronić sprzątaczki, śmieciarzy, klepaczy kodu i pracowników fabryk przed wypychaniem przez januszy na śmieciówki.
@VZee: tak, tylko to zadziała tylko wtedy, gdy programista sam się do tego przyzna. poza tym, tak jak wspomniałeś, to jest po to, żeby "chronić". dopóki programista jest zadowolony, skarbówka ma to w dupie. granica między uop a jdg jest bardzo mętna.
@ly000: Pomojając trochę temat, to dla mnie jest absurdalne, że niektorzy domagają się, że skoro ktoś więcej zarabia to ma płacić większą składkę zdrowotną xD Bo niby dlaczego? A jeżeli już z jakiegoś powodu tak ma być, to niech to nazwą normalnie podatkiem ew. dodadzą to jako dodatkowy dochodowy i tyle, a nie udawanie, że to coś innego.
A odnośnie B2B i tego całego tematu - programiśc sami sobie na to
to nie jest opinia, to jest fakt - tak określa ustawa, uchwalona przez twojego ustawodawce w państwie w którym mieszkasz
tak, ustawa mówiąca o zryczałtowanym podatku dochodowym. i to działa tylko w myśl tej ustawy. w myśl innej ustawy lista wolnych zawodów może być inna. serio, dlaczego to jest dla was takie skomplikowane?
@ly000: od trzech postów ci tłumaczę, że granica między jdg a uop nie jest mętna. Jeżeli rypiesz dla jednego Janusza to jesteś pracownikiem, a nie biznesmenem.
#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
jesteś jak transy które sie identyfikują jako kobieta mimo że są facetem
Przeciez to jest wersja ustawy na 2020 rok, a od tamtego czasu ustawa ulegla zmianie.
@wiggertron3000: no przed chwilą twierdziłeś, że lekarz jest wolnym zawodem bo jest wpisany w jakiejś ustawie - nie jest. czyli już nie jest wolnym zawodem tak?
@cyk21: xDDDDDD czyli lekarze robią to z dobroci serca, a nie dlatego że mogą wystawiać faktury 50k-100k co miesiąc? nie jesteśmy godni tak poczciwych ludzi, nie zasłużyliśmy na
no a mi wolno mieć w dupie twoją opinię na ten temat i tyle w temacie
ta ustawa to dla ciebie fakt, jak fakt że 2+2 to 4
dla ciebie programista to nie jest wolny zawód, tak jak dla mnie i dla każdego w tym kraju
@VZee: tak, tylko to zadziała tylko wtedy, gdy programista sam się do tego przyzna. poza tym, tak jak wspomniałeś, to jest po to, żeby "chronić". dopóki programista jest zadowolony, skarbówka ma to w dupie. granica między uop a jdg jest bardzo mętna.
A odnośnie B2B i tego całego tematu - programiśc sami sobie na to
tak, ustawa mówiąca o zryczałtowanym podatku dochodowym. i to działa tylko w myśl tej ustawy. w myśl innej ustawy lista wolnych zawodów może być inna. serio, dlaczego to jest dla was takie skomplikowane?
@ly000: przytoczysz przepis który tak mówi? w sensie że domniemanie pracy zależy od tego czy zleceniobiorcy sie to podoba czy nie