Wpis z mikrobloga

<rant>Bardzo mnie śmieszy to p--------o, że programiści oszukują system, bo pracują na udawanym B2B, a w rzeczywistości jest stosunek pracodawca-pracownik i powinni płacić podatki jak normalni ludzie na UoP. Coś wam uświadomię, bo chyba nie wiecie zbyt wiele o życiu. Prawie wszyscy lekarze, dentyści, prawnicy i przedstawiciele innych wolnych zawodów również pracują na B2B, mimo że ich charakter pracy nie różni się znacząco od pracy programisty. A skoro już tak bardzo przejmujecie się, kto ile podatków płaci w tym kraju, to zastanówcie się, kiedy ostatnio jakiś hydraulik, monter, renowator, posadzkarz, czy inny fachowiec lub majster; fryzjer, mechanik lub laweciarz wystawił wam paragon lub fakturę? ;) Na UoP pracują w tym kraju tylko frajerzy, co dają się dymać państwu oddając 40% pensji na nierobów. Zastanówcie się, dlaczego za każdym razem w społeczeństwie są takie wrzaski, gdy gdzieś (często nawet na innym kontynencie) wpadnie na pomysł zastąpienia gotówki cyfrowym pieniądzem? ;) Dla mnie jesteście gówniarzami co tylko potrafią wrzeszczeć w internecie, a nic nie wiedzą o tym świecie. </rant>
#pracbaza #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait
  • 175
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wiggertron3000: Gadasz z debilem, który celowo manipuluje.

Od siebie dodam, że w przypadku lekarzy to większość z nich chętnie przejdzie na etat, czyli 40h plus kilka nadgodzin w tygodniu, tylko, że wszyscy wiedzą, że wtedy cały system się zesra. B2B dla lekarzy to nie jest "prezent", ale praktyczna konieczność.
  • Odpowiedz
@ly000: haha wkleiłem nieobowiązująca ustawe - przypierdziela sie do tego facet który sobie wmawia że jest wolnym zawodem bo tak sobie udumał
jesteś jak transy które sie identyfikują jako kobieta mimo że są facetem
  • Odpowiedz
  • 0
haha wkleiłem nieobowiązująca ustawe - przypierdziela sie do tego facet który sobie wmawia że jest wolnym zawodem bo tak sobie udumał

@wiggertron3000: no przed chwilą twierdziłeś, że lekarz jest wolnym zawodem bo jest wpisany w jakiejś ustawie - nie jest. czyli już nie jest wolnym zawodem tak?
  • Odpowiedz
  • 0
Od siebie dodam, że w przypadku lekarzy to większość z nich chętnie przejdzie na etat, czyli 40h plus kilka nadgodzin w tygodniu, tylko, że wszyscy wiedzą, że wtedy cały system się zesra. B2B dla lekarzy to nie jest "prezent", ale praktyczna konieczność.

@cyk21: xDDDDDD czyli lekarze robią to z dobroci serca, a nie dlatego że mogą wystawiać faktury 50k-100k co miesiąc? nie jesteśmy godni tak poczciwych ludzi, nie zasłużyliśmy na
  • Odpowiedz
  • 0
@wiggertron3000: no to powiedz, czy to jest ok, że podobnie jak programiści, duża część lekarzy pracuje na b2b zamiast na uop? czy programiści są gorsi w związku z tym?
  • Odpowiedz
  • 0
@wiggertron3000: przescrolluj sobie do początku dyskusji. te wolne zawody zostały wniesione do dyskusji jako uargumentowanie tego, dlaczego inne zawody, w tym np. lekarze, mogą pracować na b2b, a programiści już nie. ja mam szczerze w dupie czy programista jest wolnym zawodem, aczkolwiek wg. mnie spełnia definicję słownikową perfekcyjnie. poza tym, to co znajduje się na tej liście wcale nie sprawia, że wszyscy mamy z automatu uważać, że to są jedyne
  • Odpowiedz
@ly000:

jak ja jako przedsiębiorca zdecyduje, że chce robić w fabryce smrodu 8h dziennie przez 5 dni w tygodniu i wstawiać jedną fakturę w miesiąc, to mam do tego prawo

Nie, nie masz, bo jest coś takiego jak domniemanie stosunku pracy, żeby chronić sprzątaczki, śmieciarzy, klepaczy kodu i pracowników fabryk przed wypychaniem przez januszy na śmieciówki.
  • Odpowiedz
@ly000: Nasze prawo nie nadąża za czasami i rozwojem społeczeństwa. Może i by się dało zrobić przepisy na porządnie, ale to trzeba by usiąść i na spokojnie rozplanować. Tak to przecież lepiej 3 lata nic nie robić i rok przed wyborami obiecywać, że w przyszłej kadencji się zrobi.
  • Odpowiedz
@ly000: to nie jest opinia, to jest fakt - tak określa ustawa, uchwalona przez twojego ustawodawce w państwie w którym mieszkasz
ta ustawa to dla ciebie fakt, jak fakt że 2+2 to 4
dla ciebie programista to nie jest wolny zawód, tak jak dla mnie i dla każdego w tym kraju
  • Odpowiedz
  • 0
Nie, nie masz, bo jest coś takiego jak domniemanie stosunku pracy, żeby chronić sprzątaczki, śmieciarzy, klepaczy kodu i pracowników fabryk przed wypychaniem przez januszy na śmieciówki.

@VZee: tak, tylko to zadziała tylko wtedy, gdy programista sam się do tego przyzna. poza tym, tak jak wspomniałeś, to jest po to, żeby "chronić". dopóki programista jest zadowolony, skarbówka ma to w dupie. granica między uop a jdg jest bardzo mętna.
  • Odpowiedz
@ly000: Pomojając trochę temat, to dla mnie jest absurdalne, że niektorzy domagają się, że skoro ktoś więcej zarabia to ma płacić większą składkę zdrowotną xD Bo niby dlaczego? A jeżeli już z jakiegoś powodu tak ma być, to niech to nazwą normalnie podatkiem ew. dodadzą to jako dodatkowy dochodowy i tyle, a nie udawanie, że to coś innego.

A odnośnie B2B i tego całego tematu - programiśc sami sobie na to
  • Odpowiedz
  • 0
@wiggertron3000:

to nie jest opinia, to jest fakt - tak określa ustawa, uchwalona przez twojego ustawodawce w państwie w którym mieszkasz

tak, ustawa mówiąca o zryczałtowanym podatku dochodowym. i to działa tylko w myśl tej ustawy. w myśl innej ustawy lista wolnych zawodów może być inna. serio, dlaczego to jest dla was takie skomplikowane?
  • Odpowiedz
@ly000: od trzech postów ci tłumaczę, że granica między jdg a uop nie jest mętna. Jeżeli rypiesz dla jednego Janusza to jesteś pracownikiem, a nie biznesmenem.
  • Odpowiedz
tak, tylko to zadziała tylko wtedy, gdy programista sam się do tego przyzna.

@ly000: przytoczysz przepis który tak mówi? w sensie że domniemanie pracy zależy od tego czy zleceniobiorcy sie to podoba czy nie
  • Odpowiedz