Wpis z mikrobloga

Po prawie 7 latach… MAM TO!

Dzisiaj oficjalnie spłaciłem ostatnią ratę kredytu hipotecznego.
Po 6 latach i 9 miesiącach mogę powiedzieć: mój dom jest naprawdę mój.

To nie przyszło łatwo. Przez te lata:

✅ Nie miałem nowego auta, choć kusiło.
✅ Żadnych egzotycznych wakacji, tylko racjonalne wyjazdy.
✅ Rezygnowałem z wielu rzeczy, które były „na teraz”, żeby mieć coś „na zawsze”.
✅ Pracowałem ile trzeba, czasem więcej niż chciałem.
✅ Odpuściłem imprezy, gadżety, zmieniałem priorytety.

Bywało trudno, ale warto było.

Nie piszę tego, żeby się chwalić. Piszę, bo wiem, że wielu z Was jest w trakcie tej drogi.
To jest możliwe. Każda nadpłata, każdy miesiąc bez głupich wydatków miał sens.
Nigdy ponad stan, TRL TRL TRL

Dziś spałem spokojniej.
Dom spłacony.
Życie na własnych zasadach.

#uk #czujedobrzeczlowiek
zomowiec - Po prawie 7 latach… MAM TO!

Dzisiaj oficjalnie spłaciłem ostatnią ratę kr...

źródło: temp_file6806119477987986565

Pobierz
  • 327
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zomowiec: Gratulacje. Liczą się priorytety w życiu. Imprezy, wakacje, a nawet nowe auto jeszcze przed Tobą. Kilka lat wyrzeczeń, ale później do końca życia głowa spokojna.
  • Odpowiedz
  • 294
@zomowiec: też spłaciłem wcześniej i to fajne uczucie, ale też nie ma co sobie odmawiać życia. Ludzie tyrają jak woły, żeby oddać kasę bankowi, a nigdy nie wiadomo jak ułoży się życie. Polecam z niego korzystać (bo można nadpłacić mniej, ale nie odmawiać sobie przyjemności) :)
  • Odpowiedz
@zomowiec: Ok, bo w Polsce wielu jest przekonanych, że jak kupili nieruchomość na kredyt to nie ich do końca ich tylko banku a wcale tak nie jest ;p
To gratuluję ogólnie ;p
Ja mam trochę inne podejście ale co kto woli ;p
  • Odpowiedz
@zomowiec: Gratulacje, chociaż moim zdaniem świat by się nie zawalił, jakbyś spłacił go nawet te kilka lat później i nie rezygnował ze wszystkiego. Tak czy inaczej to już przeszłość, a brak kredytu i mieszkanie to teraźniejszość, więc korzystaj i ciesz się ze swojej własności :)
  • Odpowiedz
  • 134
@zomowiec: Dom zawsze był Twój, nie wiem czemu ludzie uparli się by używać tej narracji "Dom na hipotece nie należy do Ciebie". Należy i możesz z nim robić absolutnie wszystko co tylko jest legalne. Możesz go sprzedać, przepisać, możesz dokonać w nim dowolnych zmian, remontów i przebudów.
  • Odpowiedz