Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adek92 Interesujący wpis, mam taki sam cel i od miesiąca siedzę w Norwegii z zamiarem realizacji go. Przyjechałem jako gołodupiec a obecnie nie mam wiele więcej ponad puchę na koncie ale mam taką pracę, gdzie się pcham w dobrze płatne nadgodziny, więc lecę wytrwale ()
  • Odpowiedz
@Adek92 a masz myśli że wracasz do PL? Albo czy bierzesz pod uwagę to, że tak Ci się spodoba, że zostaniesz w HL już na dobre i kupisz mieszkanie tam?
  • Odpowiedz
tl;dr koleś oszczędza jakieś 5.5k PLN na miesiąc żyjąc dość skromnie; mieszkał w barakach teraz w pokoju w mieszkaniu z 4 innymi Polakami —> 2.5k za ten pokoik; jeździ rowerem w sumie 30km do pracy w dwie strony aby przyoszczędzić; gra w ping ponga i zbiera autografy piłkarzy.
  • Odpowiedz
@DildoShwaggins Potwierdzam, przeczytałem całość i to prawda.

@Adek92 Bardzo ładnie piszesz. Czasami pojawiają się jakieś drobne błędy, ale to ujdzie. Masz naturalny styl. Pisz więcej :)

Odnośnie tematu, wydaje mi się, że tyle samo byłbyś w stanie zaoszczędzić w Polsce, zwłaszcza przy podobnych wyrzeczeniach.
  • Odpowiedz
  • 13
@jmuhha: Sam. Rozstałem się z niedoszłą narzeczoną w połowie 2023, także na razie jestem samotnym wilkiem :) Z szybszym budowaniem budżetu z partnerką prawda- brat mieszka w Rotterdamie wraz z przyszłą żoną i zbieranie kasy idzie im w miarę sprawnie. Mieszkania w NL na stałe nie biorę pod uwagę, tutaj zawsze człowiek będzie się czuł obco, wolę mieszkać w Polsce wśród swoich.

@panczii Oj Panie, nie raz się zdarzało,
  • Odpowiedz
  • 82
@Adek92 jak czytam takie wpisy to dopiero wtedy doceniam moja pracę 8-16, piętnaście minut rowerem od mojego mieszkania. Po pracy rowerkiem na plażę (trójmiasto). Jak bym miał robaczyć za granicą i mieszkać z obcymi ludźmi za 8 k PLN miesięcznie to bym popadł w depresję
  • Odpowiedz
@Adek92: 500euro za tydzien?
Chlopie zrob sobie kolejny kurs. nawet na c+e i smigaj w belgii holandii za 4000-5000euro miesiecznie na wlasnej dzialalnosci.

Bo inaczej bedziesz sie meczyl na tych magazynach z wariatami przez kolejne kilka lat a kasa dalej slaba.
  • Odpowiedz
@Adek92: trochę jakbym czytał o sobie sprzed ponad dekady. Powodzenia, ale chyba lepiej będzie zwiększać kwalifikacje bo wtedy możesz dużo szybciej zwiększyć dochody, wyrabianie godzin za słabą stawkę na dłuższą metę nie jest dobre. Odpisuję Ci z własnego mieszkania kupionego parę lat temu i mam nadzieję że też będziesz w tym miejscu za kilka lat.
  • Odpowiedz
Czasami pojawiają się jakieś drobne błędy, ale to ujdzie.

kolega @tomilipin ma rację

@sprawdzajacy: Ma przede wszystkim jakąś dwubiegunówkę. Większość osób, których „poprawianie” jest głównym zajęciem tego osobnika, nie ma raczej aż takich problemów z podstawami języka polskiego jak autor tego wpisu.
  • Odpowiedz
@Adek92 był sens wyjeżdżać skoro w Polsce tyle byś zarobił? Rozumiem jakby to była przygoda po studiach np. praca w jakimś kurorcie przy morzu środziemnym no ale praca na magazynie w Holandii?
  • Odpowiedz