Wpis z mikrobloga

@vladi_putin: Tak, ale nie zawsze taka operacja jest opłacalna. W zależności od umowy w danym backu możesz ponieść spore koszty przy wcześniejszym zamykaniu aktualnego kredytu.
  • Odpowiedz
@arnoldinho71: na czym polega to wrobienie? przeciez jak stopy spadna to oferta kredytow na stale oprocentowanie tez zostanie dostosowana do stop i Wiboru i wtedy mozna refinansowac kredyt na stale ktory sie posiada na inny kredyt na stalej stopie tylko juz z lepszymi warunkami.
  • Odpowiedz
@vladi_putin: Tak mówili doradcy przy podpisywaniu kredytów. Potem KNF wprowadziło zalecenia żeby banki nie umożliwiały refinansowania stałego oprocentowania i się nie da xD
  • Odpowiedz
@arnoldinho71: Wszystko fajnie, ale jak stopy % były niskie to jakoś nikomu się nie śpieszyło z wdrażaniem stałych stóp. Wdrożone je na moment przed wystrzeleniem stóp %. Co za przypadek. Aha kiedy stopy % będą niskie i będzie się bardziej opłacało wziąć stałe stopy, to oferta będzie tak skonstruowana, że będzie trzeba bulić o np. 1% więcej niż przy zmiennych stopach w momencie brania kredytu.
  • Odpowiedz
@mlaskacz: w większości banków nie ma żadnych opłat za wcześniejszą spłatę, ale tak, trzeba czytać co się podpisuje i nie zgadzać się na takowe
  • Odpowiedz
@Bord: p---------e. Stale stopy miałeś już w 2019. Banki covid i zerowe stopy przewidziały? To raz, dwa - pod koniec 2019 stałe było tańsze jak zmienne. Czemu zamiast faktów wykopki zawsze snują swoje fantazje
  • Odpowiedz
@vladi_putin: dodam tylko że dzięki wspaniałomyślności KNF nie można refinansować że stałej na zmienna więc co najwyżej można zrefinansować znowu na stałą, tak żeby banki nie były stratne za dużo.
  • Odpowiedz
@lysa_pala: ale przecież cytowany artykuł jest o ludziach "wrobionych" w stałe oprocentowanie a nie zmienne.a Ty piszesz że zmienne teraz bardziej nie korzystne. No owszem więc można przejść na stałe. Parę nieruchomości już w życiu kupiłem i jakieś kredyty hipoteczne spłaciłem i powiem Ci że trzeba po prostu czytać co się podpisuje i zaskoczenia nie będzie. Zawsze też można założyć się z rynkiem i uznać że obecnie się nie opłaca
  • Odpowiedz
@borjaki: nie no xD tak się składa że też kilka nieruchomości kupiłem i kilka kredytów brałem i kilka spłaciłem i też wiem o czym mówię. To że trzeba czytać co się podpisuje to oczywiste ja mówię o tym że banki mają eldorado a klient jest na przegranej pozycji bo niezależnie jaka opcje wybierze to przepłaca a) jak wybierze stałe to obniżki stóp procentowych go nie dotyczą b) jak wybierze zmienne
  • Odpowiedz