Wpis z mikrobloga

Może ktoś mi wytłumaczyć reakcje w stylu „o k---a więc się zaczyna” na reddicie.

Co niby. Iran walnie teraz resztkami rakiet i aktywuje bojówki na ataki baz USA.
USA z Izraelem dokończy bezkarny r--------l Iranu z powietrza i elo.

Co w tajemnicy Iran jednak miał milion atomówek, bo tylko wtedy taka reakcja jest uzasadniona.
#izrael #iran
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Dorodny_Wieprz: zaminują czym i kiedy. Jak zaczną to zaraz ich armada zostanie rozwalona tak jak kiedyś w 24h xD tylko jeszcze łatwiej bo teraz USA dołączyły już po rozwaleniu ich obrony przeciwlotniczej
  • Odpowiedz
@Kantar: Ostatni raz to Izrael dostal w------l od kozojebcow na paralotniach i jakos ich tego obrona lotnicza nie wykryła wiec bym ich nie przecenial w starciu ze zradykalizowanym wrogiem. Dlugoyerminowo sami kreca na siebie bata i hodują nowa fale terrorystow, których na luzie bedzie mozna zrozumiec.
  • Odpowiedz
@Kantar: Chodzi o realną destabilizację całego rejonu, który może być punktem zapalnym WW3, a jeśli nie WW3 to na pewno gospodarek. w tym naszej. Ogólnie mam wrażenie, że ludzie nie zdają sobie sprawę, jak bardzo to co robi izrael z pomarańczową małpą może spierd... nasze życie.
  • Odpowiedz
@Kantar: Poczytaj troche co pisza analitcy i jakie opcje ma iran. To nie jest kraj ktorego mozliwosci mozna rozbic w 24h. A samym panowaniem w powietrzu nie wygrasz wojny. Ja nie jestem ekspertem militarnym, ale pisza ze ciagle maja i beda mieli sporo mozliwosci zaszkodzenia.
  • Odpowiedz
  • 0
@jegertilbake: tam z góry podejmowali decyzję o olewaniu raportów swojego wywiadu.
Moim zdaniem Natenyahu uznał że będzie miał pretekst do utrzymania władzy i dokończenia pewnych spraw i na to pozwolił.

Z resztą po skończeniu wojny z gazą (teraz i z Iranem) miał być sądzony za dopuszczenie do masakry 7 października.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dorodny_Wieprz: był kiedyś rozbity w 24h.

A obecny jest osłabiany od 1.5 roku i w tak słabej pozycji nie był od conajmniej 20 lat.
Sam fakt bezpośrednich ataków izraelskich zaczętych ponad tydzień temu wynika z osłabienia Iranu w regionie.

Jeszcze 2 lata temu taki atak spowodowałby r--------l w Izraelu ze strony hezbollahu Houthi i Hamasu.
  • Odpowiedz
zaminują czym i kiedy

@Kantar: Bronią ukrytą w dziesiątkach kilometrów podziemnych tuneli oraz setkach górskich jaskiń. A ty myślisz, że Iran całą swoją b--ń trzyma w jednym magazynie że trzema b-----i usa zniszczy cały ich arsenał?
  • Odpowiedz
  • 1
@Nusantara: edit: przegiolem z odpowiedzią. Ale no r-------o mnie. Nie będzie żadnego minowania kolego. A na pewno żadnego co potrwa więcej niż 1h i się skończy na amen.
  • Odpowiedz
@Nusantara no i efekt będzie taki sam jak próbowali w zeszłym roku przez proxy-Hutich dronami iranskimi, zostaną r-------i zmasowanym atakiem a w zamian zniszczą kuter rybacki, straty po stronie Iranu - r-------e wojsko, straty po stronie koalicji 20zł
  • Odpowiedz
iran ma 90mln obywateli, zwolennikow w krajach sasiadujacych, w ciagu najblizszych kilku tygodni miesiecy nawet jak iran upadnie, zaczna sie smasowane ataki terrorystyczne na terenie europy czy izraela
  • Odpowiedz
Co w tajemnicy Iran jednak miał milion atomówek, bo tylko wtedy taka reakcja jest uzasadniona.

@Kantar: tak jak i Irak miał BMR co uzasadniało drugą operację w latach dwutysięcznych ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
z punktu widzenia czysto militarnego na ten moment Iran nie ma zbyt wielu opcji, więc nie będzie pewnie nic dużego, bezpośrednio po ataku

natomiast to co może się dziać, w najróżniejszy sposób nawet w ciągu iluś lat to co innego. Mogą inne państwa zacząć dozbrajać iran po cichu, może iran wspierać bojowki, terroryzm itp. pełno scenariuszy
  • Odpowiedz