Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mimik739: mówimy o dwóch różnych rzeczach : jeśli mnie popchniesz i nie spowodujesz u mnie obrażeń lub nie narazisz mnie na jakiś uszczerbek na zdrowiu to jest to naruszenie nietykalności cielesnej. Ale jeśli będziesz mnie bił i jest to bezpośrednie narażenie mnie na uszczerbek na zdrowiu lub utratę życia to wtedy jest pobicie
  • Odpowiedz
@mimik739: No tak ale skoro jest pobicie, to są obrażenia, a żeby stwierdzić ich powagę to trzeba to udokumentować i takie coś nazywamy obdukcją. Nie ma szans na to, raczej bym się skupił na naruszeniu nietykalności i przede wszystkim znisczeniu mienia, bo ten laptop to pewnie cena jakiegoś używanego gruza na chodzie.
  • Odpowiedz
@kochamkotki97 ale naruszenie nietykalności cielesnej nie jest ścigane z urzędu... maryjuszek by musiał sam iść i tu jest problem .. chyba ,że policja uzna to za pobicie z użyciem niebezpiecznego narzędzia
  • Odpowiedz
@mimik739: to jest odpowiedź GPT:

Pobicie to przestępstwo, które można stwierdzić również bez obdukcji lekarskiej, ale sama obdukcja jest jednym z ważniejszych dowodów potwierdzających, że doszło do przestępstwa. W przypadku pobicia istotne mogą być także inne dowody, takie jak zeznania świadków, nagrania wideo, czy wyjaśnienia ofiary.

Zatem, choć brak obdukcji może utrudnić ustalenie pełnego obrazu sprawy, to samo stwierdzenie pobicia opiera się na innych dowodach, takich
  • Odpowiedz
@kochamkotki97 mamy nagranie ,a to chyba najlepszy dowod na pobicie z użyciem niebezpiecznego narzędzia ... ja wysyłam zawiadomienie na komendę z linkiem do popełnionego przestępstwa
  • Odpowiedz