Wpis z mikrobloga

W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek zdrowotnych.
W tym samym okresie naraziłem Fundusz na refundację kosztów leczenia w wysokość 2001,15 zł

Gdy chciałem zarejestrować się w systemie publicznym do specjalisty ze skierowaniem od lekarza POZ otrzymałem termin wizyty na kwiecień 2026. Poszedłem prywatnie wydając 280 zł, przy czasie oczekiwania na wizytę 4 dni.

Gdybym miał te 36 970,56 zł na swoim koncie zamiast na zamrożonym “wspólnym” z wami wszystkimi koncie w NFZ, mógłbym odbyć ok 125 takich wizyt.

I nie musiałbym się prosić o możliwość łaskawego skorzystania ze swoich pieniędzy pani w rejestracji czy na infolinii.

Ale nie mogę. I coraz bardziej mnie to wk*rwia.

#medycyna #finanse #nfz #polska #zdrowie #libertarianizm #ekonomia
sildenafil - W latach 2020-2024 do NFZ odprowadziłem 38 971,71 zł w postaci składek z...

źródło: IMG_2709

Pobierz
  • 322
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sildenafil: akurat ubezpieczenie zdrowotne to mega sprawa w PL jedyna wada to to ze właśnie lekarz może łączyć etat państwowy z prywatą przez to rodzą się takie patologie zapłać prywatnie za konsultacje, a jak będzie coś nie tak to zoperujemy ciebie już ze skierowaniem do szpitala. To tak jakby żołnierz mógł po pracy mieć własną działalność i być najemnikiem dla innego kraju.
  • Odpowiedz
bait 2/10:
- odpisalem
- trafia sie osobniki, ktore moga tak myslec, ale to niezbyt liczna grupa, klasy I-III to juz niż demograficzny
  • Odpowiedz
Ja w żadnym przypadku nie oddałbym swojego zdrowia w ręce jakiegoś prywaciarza ubezpieczyciela, by sobie spekulował moim zdrowiem i tabelką w Excelu decydował czy opłaca się mnie leczyć, czy jednak już nie i pod jaki adres ma wzywać karawan.
No aż tak mnie nie poyebało ;)
  • Odpowiedz
@sildenafil: 2001,15 i 39k, to urocze możemy się licytować 98k w składkach 2020-2024 i 200 "kosztów" które nastukał dentysta w 2008, ale z tego co widzę w tym systemie nie ma wszystkich wydatków albo nie ma za nie kwot bo szycie 10cm po przecięciu łydki blachą na robocie wycenione było na 0 :p

OPRACOWANIE WSTĘPNE RAN, OPARZEŃ I DROBNYCH URAZÓW; PROFILAKTYKA I LECZENIE (5.09.00.0000212 )
1
0,00 zł

grunt że
aleksander_z - @sildenafil: 2001,15 i 39k, to urocze możemy się licytować 98k w skład...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-05 080656

Pobierz
  • Odpowiedz