Wpis z mikrobloga

Dlaczego młodzi nie chcą mieć dzieci? Dam wam przykład co ten kraj robi ze mną czyli rodzicem.
Mam dziecko w wieku przedszkolnym i właśnie słyszę że chcą zamknąć grupę mojego dziecka bo nie ma nauczyciela ¯\(ツ)/¯
I co ja mam wtedy zrobić? Nie mam komu młodego podrzucić oboje pracujemy a i tak nie jest różowo finansowo.
Jak żona się zwolni to już zostaje tylko i wyłącznie EMIGRACJA.
Druga sprawa to dostęp do lekarza, jak dziecko ma gorączkę 40^ to zapomnij że tego samego dnia dostaniesz się do swojego pediatry, trzeba w nocy zasuwać na nocną opiekę, czekać godzinami i modlić się żeby trafić na lekarza który chociaż rozumie po polsku.
Trzecia sprawa pracodawcy już podczas rekrutacji pytają się czy masz dziecko bo wiedzą że będziesz brał opiekę to cię nawet nie zatrudnią, a jak skłamiesz i weźmiesz opiekę to już możesz szukać nowej pracy. Mnie zwolnili jak tylko wspomniałem o urlopie ojcowskim. Samym wyczynem jest znalezienie pracy żeby godziny pracy pozwalały zaprowadzić i odebrać dziecko z przedszkola.
To jest normalne państwo?
#dzieci #polska #krajzdykty
  • 395
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zwolnienie z pracy za korzystanie ze swojego prawa? To jest łamanie prawa przez pracodawcę. Warto natomiast napisać, jak wygląda rzeczywistość po stronie pracodawcy (mówię to na podstawie własnych doświadczeń jako szefa zespołu). Od września do maja osoby, które mają małe dzieci pracują tydzień, po czym tydzień są na l4 na chore dziecko. Do tego muszą wykorzystać swój urlop, i w efekcie okazuje się, że pracują 6-7 miesięcy, a przez pozostały czas ich
  • Odpowiedz
@ElectroNICK sam mam córkę niespełna trzyletnią. Masz jedno przedszkole w swoim miejscu zamieszkania? My wozimy młodą prawie 10 km w jedną stronę bo taki żłobek nam odpowiadał, mieszkam w Polsce B, ale w moim mieście jest około 10-15 takich placówek, przedszkoli jeszcze więcej. Zmien przychodnie, w obecnej w której jesteśmy z córka zawsze tego dnia ktoś nas przyjmie. Gorączka to nie powód do nagłej wizyty w szpitalu :) ale sami korzystaliśmy
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: Rozumiem Cię. My jesteśmy już po 30. Mieszkanie w kredycie, na szczęście tanie bo wielka płyta i nawet sam dam radę spłacić. Ja IT, typowy 15k+ (pamiętajmy jednak, że to brutto), żona też inżynier. No... To jak już załapała sensowną pracę, przepracowała 3 miesiące próbne, roczną umowę i od roku była na umowie na czas nieokreślony. Wkońcu zaczęliśmy robić porządki ze zdrowie i zaświeciła się lampka w tunelu, że
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: Też mam dziecko w wieku przedszkolnym, niestety nic z tego co piszesz się nie zgadza w moim przypadku.
1. Jest mnóstwo miejsc w prywatnych przedszkolach, fakt są jakieś 400zł droższe ale też mają mnóstwo dodatkowych zajęć
2. Zawsze umawiałem dziecko tego samego dnia, w tej samej przechodni na NFZ, a małe dzieci są w stanie chorować po 2 razy w miesiącu, nocna pomoc w Katowicach też działa dobrze, korzystałem
  • Odpowiedz
@enron: i do tego nie ma w żłobkach zajęć typu rytmika itp, to zwykła przechowalnia dzieci
O słodkościach na każdym kroku nie wspomnę. Nasze żłobki nie mają się czego wstydzić

A to że w wieku 12 lat musisz obrać ścieżkę kariery na całe życie to jakaś kpina w tych Niemczech
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: Wy to łykacie? Mam 2ke dzieci i jakoś daje się żyć bez wysrywów na wykopie. Jeśli to nie jest ściema to jedź chłopie tam gdzie "jest lepiej"... Mieszkałem 7 lat W Eire, tam Ci będzie dobrze. Znajomi w Anglii, tam taż dobrze. A może Szwecja? Tam taż świetnie. A może dupe ogarnij i bądź facetem...
  • Odpowiedz
@ElectroNICK: podpinam sie pod to co piszssz, sam przez to wszystko przechodziłem, aczkolwiek mam pracodawce, ktory to rozumie. Żona miala problem zaś, bo kazdy pracodawca odmawial pracy z uwagi na male dziecko... finanse przygniataja praktycznie kazdego miesiaca, ciezko odlozyc, kosza sa spore. Mlodzi ludzie niestety ledwo sami sie utrzymuja, a co dopiero miec dziecko na reke. Niestety Polska kompletnie nie sprzyja potomstwu pod niemal kazdym wzgledem, problemem sa zlobki, przedszkola,
  • Odpowiedz
@ElectroNICK trzeba myśleć pozytywnie Mirek, Ty patrzysz przez pryzmat zachodu i ich standardów, a pomyśl sobie co przeżywają rodzice i ich dzieci w jakiejś zapadłej wsi w głębokiej Rosji, nie wspominając o innej Syrii lub Nigerii. Tam nawet nie masz dostępu do bieżącej wody, a co dopiero do lekarza. Też jestem ojcem 2.5 latka, też nie jest łatwo, ale trzeba myśleć pozytywnie inaczej przepadniemy. Polecam motto przewodnie : "Zawsze mogło być
  • Odpowiedz
@Fiodooor

again - fake & gay, patrz wyzej, mozna sie spokojnie dostać do publicznego przedszkola.

Wiesz co, trochę przypominasz mi wykopków twierdzących, że to niemożliwe, by był problem znaleźć pracę w powiatowym (już nie mówiąc o umowie o pracę na pełen etat, a nie taki 1/2 ale pracujesz pełen), bo przecież bezrobocie jest rekordowo niskie.
Doświadczenia mogą być drastycznie różne w różnych miastach i dzielnicach.
  • Odpowiedz
@masterdick Aha, każdy będzie programistą ( ͡º ͜ʖ͡º)
Czynam powoli rozumieć dlaczego reszta społeczeństwa darzy nas niechęcią, sam nabieram ochoty strzelić wam po listwie na przywrócenie kontaktu z rzeczywistością ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz