Wpis z mikrobloga

#lidl #policja #prawo

Ochrona w Lidlu zawinęła dziewczynę na zaplecze i wezwała policję, bo dziewczyna na kasie samoobsługowej pomyliła croissanta maślanego z jakimś innym droższym o 1,12 zł. Jak przyjechała policja, to powiedziała, że nie ma żadnej kradzieży, tylko pomyłka i dziewczyna może iść.
Wykopaliskasz - #lidl #policja #prawo

Ochrona w Lidlu zawinęła dziewczynę na zaplecz...
  • 171
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 49
Dobrze, że ostatnio podobną pomyłkę miałem w Biedronce a nie w Lidlu, bo pomyliłem "chleb pełne ziarno" z "bułką pełne ziarno". Jedyne co się stało, to kasjerka podeszła do kasy samoobsługowej i zmieniła mi na prawidłową pozycję.
  • Odpowiedz
  • 47
@Konewkarz: Gdyby dziewczynie się chciało, to pewnie mogłaby powalczyć cywilnie o jakieś zadośćuczynienie wyższe niż ten bon na 20 zł do Lidla. Tylko że w Polsce to pewnie więcej zabawy niż rzeczywiście byłoby to warte. Po kilku latach może dostałaby kilka tysięcy.
  • Odpowiedz
@Wykopaliskasz: Policjanci nie byli służbistami zmiana kodu/pomyłka kodu to nie jest kradzież z kodeksu wykroczeń to najzwyczajniej oszustwo z kodeksu karnego. Kumpel miał nawet sprawę w sądzie o to xD
  • Odpowiedz
@Wykopaliskasz tylko, że oszustwo jest ścigane niezależnie od kwoty. Również takie 1.12 zł. I to o wiele bardziej poważny artykuł niż kradzież która przy takiej kwocie to zwykłe wykroczenie.

Dziewczyna miała szczęście. Mogło skończyć się poważniej.
  • Odpowiedz
Wywalić te kasy samoobsługowe to będzie LIDL bogatszy i nikt go nie oszuka. A nie czekaj, wtedy trzeba zatrudnić dodatkowe osoby na kasach…

Powinien znaleźć się ktoś kto wezwie policję jak cena na kasie nie będzie się zgadzała z ceną na polce. Ciekawe czy wtedy zawiną kierownika sklepu.
  • Odpowiedz
@Tamerlan: słuchaj nie musisz mi wierzyć bo jesteśmy na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale oszustwo jest ścigane nie zależnie od kwoty tak jak @pawelczixd napisał. I mój kumpel miał sprawę o oszustwo na kwotę poniżej 0.5 zl bo źle wpisał kody bułek na kasie samoobsługowej ¯\(ツ)/¯ było to dość dawno temu bo kasy dopiero wchodziły.
  • Odpowiedz
@Wykopaliskasz Przy 50 pozycjach bułek, to nie dziwne, że ktoś się pomyli.
Sam miałem przypadek, gdzie włożyłem 6 bułek i były pomieszane, ale nawet pani na kasie nie zauważyła ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 12
@NordAzazel tylko od tego czasu wyklarowała sie linia orzecznictwa która mówi o tym że nie ma mowy o oszustwie przy kasie samoobsługowej, bo maszyny nie da sie oszukać. Więc każdy sąd odrazu idzie tą linią
  • Odpowiedz