Wpis z mikrobloga

#lidl #policja #prawo

Ochrona w Lidlu zawinęła dziewczynę na zaplecze i wezwała policję, bo dziewczyna na kasie samoobsługowej pomyliła croissanta maślanego z jakimś innym droższym o 1,12 zł. Jak przyjechała policja, to powiedziała, że nie ma żadnej kradzieży, tylko pomyłka i dziewczyna może iść.
Wykopaliskasz - #lidl #policja #prawo

Ochrona w Lidlu zawinęła dziewczynę na zaplecz...
  • 171
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Policjanci nie byli służbistami zmiana kodu/pomyłka kodu to nie jest kradzież z kodeksu wykroczeń to najzwyczajniej oszustwo z kodeksu karnego. Kumpel miał nawet sprawę w sądzie o to xD

@NordAzazel: to nie kradzież, a pomyłka. Musieliby udowodnić celowość działania. Klient nie jest przeszkolony z obsługi kas, nie musi się na nich znać.
  • Odpowiedz
  • 2
@makaronzjajkiem @Tamerlan @Wykopaliskasz to, że nie da się UDOWODNIĆ oszustwa w takich przypadkach, to nie znaczy, że taki zarzut nie może być postawiony, a taka poszkodowana ofiara fałszywego oskarżenia będzie zmuszona by stracić jeszcze więcej swojego czasu i będzie musiała włuczyć się po instytucjach by się tłumaczyć. Chyba właśnie o to chodziło mirkom @NordAzazel @pawelczixd
  • Odpowiedz
A to ochrona ma prawo "zawijać" kogokolwiek? Dałbym im 2 zł żeby się o------i, nie będzie mnie brudny dziad za minimalną o kradzież rogala oskarżać xD

@wpistestowy007, @Foxing: Zawijać nie ma prawa. Jej błąd, że się na to zgodziła. Z drugiej strony stojąc przy kasach z ochroną, inni klienci patrzyliby na nią jak na zwykłą złodziejkę, a nie każdemu musi to pasować, więc może sama się na to
  • Odpowiedz
@Mystoo: kompletnie nie masz racji. Przypominam, że to po stronie oskarżenia stoi udowodnienie winy. Domniemanie niewinności, pewnie nie słyszałeś. Prawda jest taka, że żaden prokurator by tego nie przepychał, bo jest to sprawa nie do wygrania, a dodatkowo zrobiłby się niepotrzebny szum medialny. Takie gdybanie to można rozszerzyć, że równie dobrze mogła zostać zastrzelona przez policjanta na służbie, bo mógłby domniemać, że jest uzbrojona. Po co się ograniczać, skoro sprowadzasz
  • Odpowiedz
Wam się wydaje, a co to jest złotóweczka na jednym produkcie - właśnie sporo przez efekt skali

@SarahC: a jak mają stare cenówki i przy kasie nieświadomy klient płaci tego złocisza więcej to już nie ma efektu skali?
  • Odpowiedz
  • 14
a jak mają stare cenówki i przy kasie nieświadomy klient płaci tego złocisza więcej to już nie ma efektu skali?

@ehhniestety: I to pewnie nie jest przypadek. Jak ktoś zauważy i się wykłuci, to powiedzą, że pomyłka, ale łaskawie mu sprzedadzą po niższej cenie, a większość ludzi kupi po cenie zawyżonej. Tutaj dopiero ten efekt skali działa i to wykorzystują, bo nikt im nic nie zrobi.
  • Odpowiedz
Mi ostatnio policzyli w biedrze cukierki na wagę zamiast Wawel to Wedel. Zapłaciłem 5 zł więcej. Powinienem wezwać policję?
  • Odpowiedz
Zmęczyłem się oglądając to

@flookir: Nie dziwię się, trwa ponad 6 min., a dzisiejsi ludzie są przyzwyczajeni do co najwyżej kilkudziesięciosekundowych treści i nie potrafią na dłużej skupić uwagi.
  • Odpowiedz
  • 3
@makaronzjajkiem "domniemanie niewinności" xdd w jakich przypadkach jest stosowane tak ja powinno? Podaj przykłady. Jakoś brałem udział w wielu sprawach i nigdy coś takiego wobec oskarżonych nie było zastosowane. To tylko pic dla naiwniaków, tak samo jak wiele innych mitów prawnych. Jak kobieta oskarży kogoś o g---t, to też najpierw ze 100% pewnością musi udowodnić, że była zgwałcona by został postawiony zarzuć? Nigdy tak nie jest. Takie rzeczy potem rozstrzyga się
  • Odpowiedz
@Wykopaliskasz: na pewno pomyliła zupełnie inaczej wyglądającego rogalika z zupełnie innej półki xDDD Cwaniara jakich pełno próbuje udawać pokrzywdzoną.
  • Odpowiedz
@Mystoo: stałem zazwyczaj po stronie oskarżenia i nawet w pozornie blachach sprawach potrafiło się to ciągnąć długi czas.

Z tymi przykładami podobnych spraw, to podaj ich z 10, tak z odkręci trzech lat. W końcu nie powinno być problemu, skoro było ich multum. Znając życie będzie jak z obroną konieczna, gdzie wielkie oburzenie mediów, a ostatecznie wyszło, że typ zaciukał drugiego siekierą atakując plecy i próbował sobie wytrzeć ryj obroną
  • Odpowiedz
nie będzie mnie brudny dziad za minimalną o kradzież rogala oskarżać xD

@Foxing: a co jakby nie zarabiał minimalnej, już mógłby oskarżać i brać na zaplecze? xd
  • Odpowiedz