Wpis z mikrobloga

@Rododendron123 ja miałem 2 operację na jedno kolano. Pierwsza operacja końcówka 2021 a druga we wrześniu 2022, zerwany acl i pierwsza operacja to rekonstrukcja acl i wycięcie tylnego rogu łękotki, a druga to oczyszczenie więzadła z narośli który nadbudowała się na nowym więzadle, która ograniczała wyprost.
Pierwsza operacja była zdecydowanie bardziej inwazyjna, zgięcie na początku pierwsze dwa tygodnie bardzo słabe. duża opuchlizna i zrobił mi się bardzo duży krwiak na całą
  • Odpowiedz
Oba kolana po ACL, lewe wiele nie powiem bo było to w 2012, prawe 2021. Od zerwania do rekonstrukcji jakieś 1,5 msc. Tydzień po zerwaniu byłem już na reha i pracowałem nad kolanem do samej operacji - ćwiczenia przed zabiegiem są bardzo ważne, łatwiej zacząć po operacji. Ja ortezę miałem tylko na wyjściu ze szpitala (taki wymóg szpitala, mój ortopeda nie zalecał w ogóle ortezy). Pierwszy tydzień w domu o kulach, dużo
  • Odpowiedz
@freeq99: ja półtora roku po rekonstrukcji, po czwartkowym spacerze odczuwałem nieznaczy dyskomfort, wczoraj lekko bolało między blizną z miejsca pobrania przeszczepu a tą blizną "artroskopiczną" a dzisiaj już nie mogę chodzić bo tak n--------a, wyczuwam w tym miejscu jakby guz i strasznie boli po dotknięciu.

ciekawe co to będzie.
  • Odpowiedz
@Rododendron123: ja jestem juz jakos ze 3 ponad lata po operacji ACL, po 2 tygodniach bylem jzu w stanie prowadzic auto z automatem, wiec zgiecie bylo calkiem spoko, ale ja cwiczylem najpierw duzo sam w domu. I jak juz pisali poprzednicy, wez kup woreczek z zelem a najlepiej dwa, to byla jedyna rzecz ktora lagodzina bol tak ze moglem spac, w nocy sie budzilem jak sie rozpuscilo, bralem drugi i
  • Odpowiedz
@0suchy0: najpierw rehabilitacja prywatnie + dom potem dom, chociaż przez tą zimę się trochę leniłem []

ogolnie wczoraj juz mi troche przeszlo i moge se chodzic ale odczuwam jakis taki lekki ból nadal w tej czesci i jak mocniej przycisne to boli, kurde lekarz co mnie operowal dopiero w kwietniu przyjmuje a na nfz w maju... i nie wiem co począć XD
  • Odpowiedz
@Rododendron123 u mnie organizm źle zareagował po samej rekonstrukcji. 2 tygodnie goraczkowałem i miałem zakaz ćwiczeń przez ten czas. Więc rehabilitacja opóźniona w jakimś tam stopniu. Zgięcie bardzo słabe na początku, orteza + kule 2tyg. Progres był dość powolny, mimo że silne kopyto (dużo ćwiczyłem juz przed samą operacja). Teraz po ol 15msc biegam, gram w sport zespołowe i targam na siłowni. Jak kolano mocno przeciążone to jeszcze lubi lekko spuchnąć
  • Odpowiedz