Aktywne Wpisy

piururo +204
Myślałem, że mnie to nie spotka, że takie rzeczy to głównie w mediach, ale jednak. Mam jedno mieszkanie, które obecnie wynajmuję (bo w przyszłości planuję tam zamieszkać) i obecni lokatorzy przestali po prostu płacić. Ojciec, matka i dziecko. Płacili przez rok, teraz rzucili oboje robotę i ch**. Przez jakiś czas gość jeszcze odpowiadał na SMSy, że on znajdzie jeszcze pracę, żeby nie przesadzać itp. i że zapłaci, a już prawie 3 miesiąc

P-v-E +37
Ostatnio widzę dużo reklam i filmików odnośnie #emerytura, #oszczedzanie, #gielda, #inwestycje, #ike. Wszędzie pięknie omawiają, żeby teraz cisnąć, reinwestować, odkładać, a po przekroczeniu wieku emerytalnego (np. 65 lat) zacząć żyć, bo będzie się miało milony.
Czy to nie jest największy scam XXI wieku? Aktualnie wszyscy zakładają, że dożyją min. 75 lat, będą pełni zdrowia i pewnie do
Czy to nie jest największy scam XXI wieku? Aktualnie wszyscy zakładają, że dożyją min. 75 lat, będą pełni zdrowia i pewnie do

Już mam dość tej pracy. Zawsze myślałem, że wypalenie zawodowe mnie nie dotknie, bo komputery jarały mnie od zawsze (pasjonat here), ale po 10 latach już zaczynam rzygać tym wszystkim. Jeszcze jak były fajne projekty, fajny team, to jakoś praca szła, ale teraz mam wrażenie że dostaję sam ściek. Patrzę tylko na monitor i mam same myśli, by rzucić to w cholerę. Nawet żeby zrobić sobie parę miesięcy przerwy. Ale potem zerkam na oferty i praktycznie nic sensownego nie widzę, ogłoszeń jest generalnie mało. Do tego zarobki w każdej ofercie niższe niż to co dostaję teraz. Właściwie te zarobki to jest to, co mnie jeszcze trzyma w obecnej pracy.
Zerkam też czasem na jakieś inne stanowiska, by może rok popracować w czymś innym niż IT, ale w głowie nie akceptuję, że mógłbym nagle zarabiać 5x mniej (5k zamiast 25k). Nawet mam myśli, że wolałbym na TIRach jeździć (to tylko przykład), ale tutaj znów przeszkodą jest, że nawet po zrobieniu uprawnień, zarobki będą znacznie niższe. Może #emigracja ?
Nie wiem co robić. Beznadziejny czas na zmianę lub przerwę od pracy, bo nie wiem czy cokolwiek potem znajdę. A jednocześnie nie wiem ile jeszcze dam radę ciągnąć w tej obecnej.
Ktoś był w podobnej sytuacji? Ktoś ma jakąś poradę? Będę bardzo wdzięczny.
#programista15k #programowanie #pracait
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
bez zmiany mentalu, ze musisz zejsc z wynagrodzenia, nic z tego nie bedzie. to jest wlasnie kluczowy probelm z przebranzowieniem - im pozniej to robisz tym zwykle bardziej boli finansowo.
ale tak tbh, to mam zle wiesci - jest jak mowisz, jak zostaniesz
Dam Ci beznadziejne pierwsze dwie rady proponujac rozwiązania nie znając kontekstu i spoko 3cia ktorea jest optymalna.
opcja 1. Siadasz przed Excelem i robisz zestawienie kosztow na okreslony czas (3, 6, 12, 24 miesiace). Wiedzac na co Cie stac bierzesz urlop bezpłatny i awayoo.
Odcinasz sie i robisz co chcesz.
Minus ze wpadasz w "nicnierobienie" i szybko się do tego
@medievil: No mógłby, jak prawdziwy Polak pocieszyć się faktem, że inni mają gorzej, a nie wymyśla. Lewak jaki pewnie.
Otworzyc jakis kołchoz produkcyjny, zatrudnic jakichs drących jape brygadzistów i oferować miesięczne turnusy programistom za jedyne 9999 zl xD
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz