Aktywne Wpisy

wykop +256
Drodzy Wykopowicze! 🌷🐣
Z okazji Świąt Wielkanocnych życzymy Wam przede wszystkim spokoju i radości – tej prawdziwej, płynącej z bycia razem, śmiechu przy wspólnym stole i chwil, które zostają z nami na długo. Niech ten czas pozwoli Wam złapać oddech, nabrać dobrej energii i spojrzeć na wszystko z nową perspektywą.
Dziękujemy, że jesteście częścią tej wyjątkowej Społeczności i tworzycie miejsce pełne energii, pomysłów i wspólnego działania.
Wesołych
Z okazji Świąt Wielkanocnych życzymy Wam przede wszystkim spokoju i radości – tej prawdziwej, płynącej z bycia razem, śmiechu przy wspólnym stole i chwil, które zostają z nami na długo. Niech ten czas pozwoli Wam złapać oddech, nabrać dobrej energii i spojrzeć na wszystko z nową perspektywą.
Dziękujemy, że jesteście częścią tej wyjątkowej Społeczności i tworzycie miejsce pełne energii, pomysłów i wspólnego działania.
Wesołych

źródło: Wielkanoc
Pobierz
ly000 +88
<rant>Bardzo mnie śmieszy to p--------o, że programiści oszukują system, bo pracują na udawanym B2B, a w rzeczywistości jest stosunek pracodawca-pracownik i powinni płacić podatki jak normalni ludzie na UoP. Coś wam uświadomię, bo chyba nie wiecie zbyt wiele o życiu. Prawie wszyscy lekarze, dentyści, prawnicy i przedstawiciele innych wolnych zawodów również pracują na B2B, mimo że ich charakter pracy nie różni się znacząco od pracy programisty. A skoro już tak bardzo przejmujecie
Już mam dość tej pracy. Zawsze myślałem, że wypalenie zawodowe mnie nie dotknie, bo komputery jarały mnie od zawsze (pasjonat here), ale po 10 latach już zaczynam rzygać tym wszystkim. Jeszcze jak były fajne projekty, fajny team, to jakoś praca szła, ale teraz mam wrażenie że dostaję sam ściek. Patrzę tylko na monitor i mam same myśli, by rzucić to w cholerę. Nawet żeby zrobić sobie parę miesięcy przerwy. Ale potem zerkam na oferty i praktycznie nic sensownego nie widzę, ogłoszeń jest generalnie mało. Do tego zarobki w każdej ofercie niższe niż to co dostaję teraz. Właściwie te zarobki to jest to, co mnie jeszcze trzyma w obecnej pracy.
Zerkam też czasem na jakieś inne stanowiska, by może rok popracować w czymś innym niż IT, ale w głowie nie akceptuję, że mógłbym nagle zarabiać 5x mniej (5k zamiast 25k). Nawet mam myśli, że wolałbym na TIRach jeździć (to tylko przykład), ale tutaj znów przeszkodą jest, że nawet po zrobieniu uprawnień, zarobki będą znacznie niższe. Może #emigracja ?
Nie wiem co robić. Beznadziejny czas na zmianę lub przerwę od pracy, bo nie wiem czy cokolwiek potem znajdę. A jednocześnie nie wiem ile jeszcze dam radę ciągnąć w tej obecnej.
Ktoś był w podobnej sytuacji? Ktoś ma jakąś poradę? Będę bardzo wdzięczny.
#programista15k #programowanie #pracait
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
bez zmiany mentalu, ze musisz zejsc z wynagrodzenia, nic z tego nie bedzie. to jest wlasnie kluczowy probelm z przebranzowieniem - im pozniej to robisz tym zwykle bardziej boli finansowo.
ale tak tbh, to mam zle wiesci - jest jak mowisz, jak
1) zrób sobie wolne 2-4 tyg
2) zadbaj o higienę pracy - jak pracujesz zdalnie (home office) zacznij jeździć do biura / spróbuj pracować w innym miejscu niż dom / może wynajmij biuro - zdziwisz się jak dużo to może zmienić
3) zadbaj o higiene snu / żarcie / suple (kup sobie np wit D tylko ważne lek a nie jakieś g---o suplement załaduj 2k jednostek dziennie) - 7-8 h stałe pory
Dam Ci beznadziejne pierwsze dwie rady proponujac rozwiązania nie znając kontekstu i spoko 3cia ktorea jest optymalna.
opcja 1. Siadasz przed Excelem i robisz zestawienie kosztow na okreslony czas (3, 6, 12, 24 miesiace). Wiedzac na co Cie stac bierzesz urlop bezpłatny i awayoo.
Odcinasz sie i robisz co chcesz.
Minus ze wpadasz w "nicnierobienie" i szybko się do tego
@medievil: No mógłby, jak prawdziwy Polak pocieszyć się faktem, że inni mają gorzej, a nie wymyśla. Lewak jaki pewnie.
Otworzyc jakis kołchoz produkcyjny, zatrudnic jakichs drących jape brygadzistów i oferować miesięczne turnusy programistom za jedyne 9999 zl xD
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzBiorąc kilka dni wolnych w miesiącu poczujesz się trochę lepiej, ale przedłużasz agonię.
IMO trzeba stopniowo obniżyć koszty życia, poszukać roboty na UOP żeby mieć w razie czego możliwość długiego l4 na wypalenie i poszukać sensu poza pracą. Widoki na podwyżki i wzrosty w it do jakich się przyzwyczailiśmy są