Wpis z mikrobloga

zwracałem uwagę po prostu jak bardzo cena dolara i euro wpływa na koncową cene za laptopy, telefony, różnego rodzaju elektronike w Polsce (a nawet nie chce mi się strzepić ryja na to że ceny w polsce nadal wieksze niż u niemca za tego typu dobra)

@kromeczek: tylko że my mamy często większą cenę niż po przeliczeniu na euro co widać nawet w tym przykładzie. przeliczają po euro ale po wysokim
  • Odpowiedz
@tubkas12: no jesteśmy ruchani przez elektromarkety i dystrybutorów, kiedyś kupiłem kitchenaida od niemieckiego dystrybutora, identyczny model w polsce był kilkadziesiąt procent drożej (1300 u niemca, 2200zł w elektromarkecie, 2000 w jakimś nonameowym sklepie na allegro). I takie przypadki możesz mnożyć, na peperze często przewija się temat zakupu elektroniki z niemiec gdzie potrafi być dużo taniej, nie szukałbym tutaj głębszego dna, po prostu poljaki uwielbiają drogie bo to znak że ich
  • Odpowiedz
@kromeczek: polska to jest naprawdę dziwny kraj pod wieloma względami i tak co do niemiec to prawda - sam kupowałem elektronikę z niemiec którą wysyłali na wirtualną niemiecką skrzynkę która później wysyłała do polski. Różnica w cenie? 10-30%. Absurdalne.

Na allegro zresztą masz często tanio bo sprzedawcy robią to samo - kupują z niemiec, hiszpanii, włoszech i tak dalej a później odsprzedają z marżą i tak to wychodzi taniej niż
  • Odpowiedz
oczywiście, że się kupuje jak się nie jest pewnym bo kluczownie ci hajsu nie oddadzą.

@Suseuropejski: to jest ważna rzecz która jest pomijana - kluczykownie biorą klucze z jakiś tańszych preorderów, promocji i tak dalej i jak to kupisz od nich to tracisz wszystkie przywileje jakbyś kupował bezpośrednio od steama- w tym prawo do zwrotu.

A steam jest bardzo prokonsumencki kiedyś do nich pisałem że chcę zwrotu mimo że minął
  • Odpowiedz
@Ko5aK: @kidi1 Mireczki dwa pytania bo chyba 100 lat gry na pc nie kupowałem - co to za porównywarka cen, i jak nie na steam to na jakiej platformie? Jakieś cudowanie z VPNami na Indie czy Argentyne?
  • Odpowiedz
Wygląda na to że nie stać mnie by być polakiem. Na szczęście są jeszcze opcje dostania gier za darmo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz