Aktywne Wpisy

Tyrande +183
Stare baby (i dziadki) się boją skorzystać z przystanku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#olsztyn #strangerthings #heheszki
#olsztyn #strangerthings #heheszki
źródło: image
Pobierz
MonazoPL +46
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: promocje bankowe monazo
Pobierz

Jak najlepiej wpłacić pieniądze na XTB?
Chcę kupić za USD (oczywiście mam PLN, więc gdzieś muszę przewalutować - nie chcę kupować bezpośrednio za PLN, bo będzie wielokrotne przewalutowanie przy sprzedaży/kolejnym kupnie).
Opcje:
1. PLN do Walutomat -> PLN na USD -> USD do XTB (Walutomat i XTB mają w tym samym banku Pekao, więc bez prowizji i szybko).
2. PLN do Revolut -> PLN na USD -> USD do XTB (nie wiem czy tutaj będzie jakaś prowizja)
3. PLN do XTB (np. Blikiem bez prowizji) -> USD na PLN (tutaj pewnie mają słaby kurs)
4. Coś słyszałem o PayPal (żeby podpiąć konto bankowe), ale PayPala za bardzo nie używam i wolałbym coś z punktów wyżej.
Która opcja najlepsza? Bo liczy się kurs i prowizje. Gdzie będzie najlepiej?
Mógłbym każdym sposobem wpłacić po 10 zł i zobaczyć ile mi wyjdzie USD na koniec z każdego. Ale pewnie ktoś już sprawdzał.
Na Walutomat pokazuje:
1000 PLN = 251,36 USD
(prowizji za przelew nie powinno być, bo mają w Pekao)
2.
Ale i tak jak robilem porownania, to wychodzil najlepiej zawsze nawet po uwzglednieniu prowizji
ja widzę 3 opcje
1 - kupujesz dolary np. na walutomacie, a potem podpinasz kartę banku pod paypala i paypalem wpłacasz do xtb
2. kupujesz dolary na konto walutowe w pekao, a potem wysyłasz normalnie krajowym bo xtb ma swoje konta w pekao i pójdzie jako wewnętrzny
3. niektórzy piszą że można bezpośrednio z walutomatu do xtb ale
1. Bez prowizji
2. Będzie prowizja
3. 0,5% prowizji za przewalutowanie w XTB
4. Można przelać podpinajając karte przez paypall w revolucie wtedy ad. 2 byłoby bez prowizji
Ja korzystam z opcji nr 1, ale nie robie przelewów bezpośrednio z walutomatu na XTB, tylko przelewam jeszcze na konto walutowe w Pekao i dopiero z tego konta na XTB.
Ładuje PLN na Revolut, podpinam karte Revolut pod Paypal i potem ląduje na XTB. Działa momentalnie, bez prowizji (unikam weekendów). Bardzo prosta sprawa
Sam pytałem o to rok temu i zapomniałem. Szukałem po historii kont i nie wiedziałem w końcu które było najlepsze, bo też robiłem kilka prób :D
Walutomat i XTB są w Pekao, więc brak opłat swiftowych. Jedyne co się może zdarzyć, to XTB poprosi o potwierdzenie przelewu, żeby potwierdzić, że źródło wpłaty to na pewno Ty. U mnie zrobili tak raz na wiele wpłat. Do wygenerowania w Walutomacie.
źródło: 1000015448
Pobierzhttps://topinwestycje.pl/wymiana-walut-xtb/
https://wykop.pl/wpis/80611651/gielda-paypal-juz-dowalil-prowizje-w-xtb-przy-wpla
PayPal już dowalił prowizję w XTB przy wpłatach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@MilionerPrzed30: tak, dokładnie to zaznaczam. Normalnie dodaję konto, dane i przechodzi.
Walutomat podpowiada tytuł przelewu "Przelew via Walutomat.pl" zmieniam na taki tytuł jaki ma być na XTB (te cyferki). Rzeczywiście widzę, że z Walutomat wyszedł przelew z dodanym przed (ale