Wpis z mikrobloga

#xtb #gielda #walutomat #revolut

Jak najlepiej wpłacić pieniądze na XTB?

Chcę kupić za USD (oczywiście mam PLN, więc gdzieś muszę przewalutować - nie chcę kupować bezpośrednio za PLN, bo będzie wielokrotne przewalutowanie przy sprzedaży/kolejnym kupnie).

Opcje:

1. PLN do Walutomat -> PLN na USD -> USD do XTB (Walutomat i XTB mają w tym samym banku Pekao, więc bez prowizji i szybko).

2. PLN do Revolut -> PLN na USD -> USD do XTB (nie wiem czy tutaj będzie jakaś prowizja)

3. PLN do XTB (np. Blikiem bez prowizji) -> USD na PLN (tutaj pewnie mają słaby kurs)

4. Coś słyszałem o PayPal (żeby podpiąć konto bankowe), ale PayPala za bardzo nie używam i wolałbym coś z punktów wyżej.

Która opcja najlepsza? Bo liczy się kurs i prowizje. Gdzie będzie najlepiej?

Mógłbym każdym sposobem wpłacić po 10 zł i zobaczyć ile mi wyjdzie USD na koniec z każdego. Ale pewnie ktoś już sprawdzał.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wypiek
  • 0
1.

Na Walutomat pokazuje:
1000 PLN = 251,36 USD
(prowizji za przelew nie powinno być, bo mają w Pekao)

2.
  • Odpowiedz
@mk321: mam wrażenie, że parę razy w tygodniu to pytanie pada :)
ja widzę 3 opcje
1 - kupujesz dolary np. na walutomacie, a potem podpinasz kartę banku pod paypala i paypalem wpłacasz do xtb
2. kupujesz dolary na konto walutowe w pekao, a potem wysyłasz normalnie krajowym bo xtb ma swoje konta w pekao i pójdzie jako wewnętrzny
3. niektórzy piszą że można bezpośrednio z walutomatu do xtb ale
  • Odpowiedz
@mk321:
1. Bez prowizji
2. Będzie prowizja
3. 0,5% prowizji za przewalutowanie w XTB
4. Można przelać podpinajając karte przez paypall w revolucie wtedy ad. 2 byłoby bez prowizji

Ja korzystam z opcji nr 1, ale nie robie przelewów bezpośrednio z walutomatu na XTB, tylko przelewam jeszcze na konto walutowe w Pekao i dopiero z tego konta na XTB.
  • Odpowiedz
@mk321 ja robię tak.
Ładuje PLN na Revolut, podpinam karte Revolut pod Paypal i potem ląduje na XTB. Działa momentalnie, bez prowizji (unikam weekendów). Bardzo prosta sprawa
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@Croni

mam wrażenie, że parę razy w tygodniu to pytanie pada :)

Sam pytałem o to rok temu i zapomniałem. Szukałem po historii kont i nie wiedziałem w końcu które było najlepsze, bo też robiłem kilka prób :D
  • Odpowiedz
@mk321: Twój bank -> Walutomat -> Subkonto dolarowe XTB. Tak, bezpośrednio.

Walutomat i XTB są w Pekao, więc brak opłat swiftowych. Jedyne co się może zdarzyć, to XTB poprosi o potwierdzenie przelewu, żeby potwierdzić, że źródło wpłaty to na pewno Ty. U mnie zrobili tak raz na wiele wpłat. Do wygenerowania w Walutomacie.
  • Odpowiedz
@mk321: zależy jakie kwoty, ja jak wpłacam 100-200 dolarów/euro to nie bawię się i po prostu przerzucam pieniądze między kontami w XTB, te 0,5% prowizji to raptem parę zł. Ale jeśli chcesz wpłacać po kilkadziesiąt tysięcy to już może być to odczuwalne
  • Odpowiedz
  • 0
jak wpłacasz walutomatem to zaznaczasz "na konto kogoś innego w Polsce lub za granicą"? Wtedy dodają jeszcze inne dane do tytułu przelewu, nie wiem czy wejdzie automatycznie w takim razie

@MilionerPrzed30: tak, dokładnie to zaznaczam. Normalnie dodaję konto, dane i przechodzi.

Walutomat podpowiada tytuł przelewu "Przelew via Walutomat.pl" zmieniam na taki tytuł jaki ma być na XTB (te cyferki). Rzeczywiście widzę, że z Walutomat wyszedł przelew z dodanym przed (ale
  • Odpowiedz
  • 0
@MilionerPrzed30: no właśnie robiłem to z dolarami. Nie było żadnej opłaty (bo to ten sam bank). A ty z czym robiłeś? Przecież właśnie o to chodzi, żeby robić przelewy dolarowe na Walutomacie, bo mają ten sam bank i dlatego jest darmowe. Z PLN czy EUR nie ma takiego problemu jak z USD (nie ma takich takich pomiędzy bankami), więc nie musisz używać Walutomatu.
  • Odpowiedz