Aktywne Wpisy

cult_of_luna +143
#wykop40plus
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
Jak kurła 40?
Czterdzieści to miał Wokulski stary dziad, albo Ryszard Ochódzki, albo Homer Simpson! (ಠ‸ಠ)
źródło: Bez nazwy
Pobierz
Dzisiaj wracam sobie od koleżanki na Bemowie do samochodu szybkim krokiem, bo zimno, a kurtka jeszcze nie zimowa i widzę trójkę młodych ludzi na ok. koło 20 lat jak we dwóch pchają samochód, a jedyna kobieta w tym towarzystwie próbuje go odpalić - bezskutecznie. Ogarnąłem szybko swoje auto, podjechałem, zaproponowałem, że mam kable i mogę im pomóc jeśli to akumulator padł. Bardzo się ucieszyli, powiedzieli, że już od 40 minut walczą z

Ceny wzrosły, fakt. Nie znam jednak innej branży żeby ceny usług wzrosły tak mocno w ciągu 5 lat. Sam prowadzę działalność od 2011 roku i doskonale wiem jak to wygląda, ile za co sam płacę. Niech mi to ktoś wyjaśni jak to jest skalkulowane w przypadku strzyżenia męskiego. 1 kWh dla firm łącznie z opłatą przesyłową, VATem, akcyzą to koszt ok 1,4 zł. Machając 5 minut maszyną nie zużyje nawet 0,005 kWh. Najwięcej zużywają te duże suszarki nagłowne, czy zwykłe suszarki, ogrzewanie/klimatyzacja, oświetlenie. Te ostatnie to koszt stały, ale też powinien być rozdzielany proporcjonalnie. Rozumiem, że kobiety płacą więcej ogólnie, bo jednak przeciętna wizyta trwa sporo dłużej, w grę wchodzą dodatkowe materiały, takie jak farby, itd.), ale mam też wrażenie, że raz, że usługa strzyżenia męskiego jest nieadekwatnie wyceniona, dwa na rynku lokalnym ewidentnie występuje zmowa cenowa.
Co o tym sądzicie?
#fryzjer #fryzjerstwo #pytanie #kiciochpyta #inflacja
źródło: image
PobierzI teraz policzmy:
Zakładając, że na klienta poświęcasz 1h i n----------z 10h dziennie 5 dni w tygodniu:
@plusikdziczku: Fryzjerki/fryzjerzy zatrudnieniu na UoP nigdy minimalnej nie zarabiały, natomiast w Polsce w ostatnich latach nastąpiło inne zjawisko - wypłaszczenie skali wynagrodzeń. Co by nie było zapewne 35-40 zł brutto za godzinę trzeba zapłacić pracownikowi. W ciągu godziny obskoczy 4 takich jak ja. Co ważne, do którego salonu nie zajdę, to trzeba się zapisywać, są kolejki, nie przyjmą z buta. U niektórych nawet tydzień do
Kiedyś właściciel wyszedł 4 na czysto i mógł żyć (o ile druga osoba też pracowała).
Dzisiaj 4?
Za głupią pizzę czy burgera trzeba zapłacić około 50 zł. Przyrost cen do wynagrodzeń odjechał niesamowicie i z takim trendem konsumpcja spadnie ostro.
No kapuje ale podałem liczby. Przy obłożeniu 10 osób dziennie przez 20dni (pracuje tylko jedna osoba - właściciel) masz 16k
Pomniejszając o koszty działalności zostaje ci 5-6k (a to tylko koszty działalności).
To jak to ma się kalkulować przy niższych stawkach?
@hyperlink: tak - trzeba przestać chodzić po prostu zapuszczam włosy a mnie będzie strzygła znajoma co jest fryzjerką