Aktywne Wpisy

raFFcio +45
Halo @Moderacja @m__b czy wy tam jesteście normalni? Na tym portalu nie ma już żadnej treści poza ruską propagandą, pisowsko-konfederackimi spinami i fejkami oraz rasizmem i antysemityzmem. @Moderacja tak moderuje, że nie reaguje na nic, nawet na bezpośrednie zgłoszenia.
A cały tag #zydkrecikorba to już jest szczyt wszystkiego. Ledwie brałn podniósł łeb antysemityzmu w tym kraju to już się zaczęło. I nie, to nie są jedynie #
A cały tag #zydkrecikorba to już jest szczyt wszystkiego. Ledwie brałn podniósł łeb antysemityzmu w tym kraju to już się zaczęło. I nie, to nie są jedynie #

Hej, czy mam szanse znaleźć chłopaka? Mój opis: ok. 35 lat, niski wzrost, wysokie BMI, z urody to myślę, że mocne 3/10 w skali wykopka, zarobki minimalne, ale za to mało jem. #zwiazki #niebieskiepaski

Ceny wzrosły, fakt. Nie znam jednak innej branży żeby ceny usług wzrosły tak mocno w ciągu 5 lat. Sam prowadzę działalność od 2011 roku i doskonale wiem jak to wygląda, ile za co sam płacę. Niech mi to ktoś wyjaśni jak to jest skalkulowane w przypadku strzyżenia męskiego. 1 kWh dla firm łącznie z opłatą przesyłową, VATem, akcyzą to koszt ok 1,4 zł. Machając 5 minut maszyną nie zużyje nawet 0,005 kWh. Najwięcej zużywają te duże suszarki nagłowne, czy zwykłe suszarki, ogrzewanie/klimatyzacja, oświetlenie. Te ostatnie to koszt stały, ale też powinien być rozdzielany proporcjonalnie. Rozumiem, że kobiety płacą więcej ogólnie, bo jednak przeciętna wizyta trwa sporo dłużej, w grę wchodzą dodatkowe materiały, takie jak farby, itd.), ale mam też wrażenie, że raz, że usługa strzyżenia męskiego jest nieadekwatnie wyceniona, dwa na rynku lokalnym ewidentnie występuje zmowa cenowa.
Co o tym sądzicie?
#fryzjer #fryzjerstwo #pytanie #kiciochpyta #inflacja
źródło: image
PobierzI teraz policzmy:
Zakładając, że na klienta poświęcasz 1h i n----------z 10h dziennie 5 dni w tygodniu:
@plusikdziczku: Fryzjerki/fryzjerzy zatrudnieniu na UoP nigdy minimalnej nie zarabiały, natomiast w Polsce w ostatnich latach nastąpiło inne zjawisko - wypłaszczenie skali wynagrodzeń. Co by nie było zapewne 35-40 zł brutto za godzinę trzeba zapłacić pracownikowi. W ciągu godziny obskoczy 4 takich jak ja. Co ważne, do którego salonu nie zajdę, to trzeba się zapisywać, są kolejki, nie przyjmą z buta. U niektórych nawet tydzień do
Kiedyś właściciel wyszedł 4 na czysto i mógł żyć (o ile druga osoba też pracowała).
Dzisiaj 4?
Za głupią pizzę czy burgera trzeba zapłacić około 50 zł. Przyrost cen do wynagrodzeń odjechał niesamowicie i z takim trendem konsumpcja spadnie ostro.
No kapuje ale podałem liczby. Przy obłożeniu 10 osób dziennie przez 20dni (pracuje tylko jedna osoba - właściciel) masz 16k
Pomniejszając o koszty działalności zostaje ci 5-6k (a to tylko koszty działalności).
To jak to ma się kalkulować przy niższych stawkach?
@hyperlink: tak - trzeba przestać chodzić po prostu zapuszczam włosy a mnie będzie strzygła znajoma co jest fryzjerką